KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

DEİZM NEDİR ATAİZMDEN FARKI

Deizm neden yükseliyor, camiler neden dolmuyor, gençler neden ataizme kayıyor, İslama zarar veren unsurlar nelerdir,nasıl bir İslam
Deizm nedir Ataizmden farkı var mıdır

Deizmin Ataizm'den farkı nedir, bir yaratıcı olduğuna inanıp, deist, hiçbir dinin dayatmalarını kabul etmeyen insan demektir, deizm. kısaca peygamberlere inanmamaktır, Ataizm'den farkı ise, tanrı inancının olmasıdır.

Deizm nedir

Deizm, Tanrı'nın tüm evreni yaratıp, sonra insanları kendi hallerine bıraktığı inancıdır, peki, İnsanlar neden ateist, deist oluyorlar?
Peygamber'lerin Tükürüğüne sümük-ü şerif, Gaws hazretlerinin idrarını, deve sidiğini şifa diye tavsiye edersen, Şeyh efendinin kakasını keramet diye yutturmaya çalışırsan, böyle inançlar İnsanlar tiksinir. çoğunluk, arkalarına bile bakmadan kaçar, ve dahi de kaçmalılar da ..
Hele son zamanlarda öyle çok şeyh türedi ki, kimisi depremleri durduruyor, kimisi uzay mekiğini patlatıyor, müritleri ile gökte nikah kıyıyor, müritlerin hem mallarına hem namuslarına tasallutta bulunuyor.

Gençler neden deizme kayıyor

Türkiye'deki ateizmin ve deizm son dönemlerde hızla yükselmesinde, dini İslam'ı temsil ettiğini söyleyen bu ahlak fukarası zümrenin, çok ama çok büyük bir etkisi var, İslam dini bu değildir, bu vaziyet, sadece Türkiye'ye özgü olan bir durum da değil, zira yapılan istatistikler ve araştırmalar, ateizmin, deizmin ve din dışı inançların, çok ciddi bir yükseliş içerisinde olduğunu ortaya koyuyor, İslam dünyasına baktığınızda ise korkunç bir yozlaşma kültürü egemen.
Bilmiyorum farkında mısınız ?
İyi niyeti herkesçe kabul edilen bir küçük azınlık insan dışında, ne yazık ki, Müslümanlar dünyanın her yerinde en itici, en istenmeyen insanlar kategorisine girdi, bu yalnızca.
  • Işid
  • El kaide
  • Nusra
Gibi terör örgütleriyle de ilgili değil, günümüz Müslümanları, çağdaş dünyanın değerlerine göre, kendini yenilemek yerine, ret, inkar ötekileştirme hatta düşmanlaştırmayı seçerek, git gide radikalize oluyorlar.

Radikalleşen İslam deizmin sebebi olabilir mi ?

Radikalleşen İslâm, gerçek İslam ile bağlarını tamamen koparma noktasına gidiyor.
Okumuyor Müslüman, ne yazık ki okuma ve araştırma özürlüsü, eğiyor kafasını sadece peşinden gittiği şeyhini ve gavs'ını dinliyor, kafa olmuş payton feneri, İlk okul mezunu dahi olmayan cahil cühelanın karşısına diz çöküyor, kendisi fakru zaruret içinde yaşarken karşısında diz çöktüğü gavs'ının zenginliğini sorgulamayı dahi akıl edemiyor, dini kutsal kitabından kendi dili ile okuyup anlamaya çalışanları, şeytana teslim olmak ile suçluyor.
Son örnek :
Kuranı Kerim'de Adem ile Havva kıssası, mealini yani Türkçe'sini bilmeyenler dil koparmakla tehdit ediyor, açın okuyun bir zahmet, işte bu radikalleşen cahiller yüzünden dinler itici hale gelmeye başlıyor ve deizm, hatta ataizm artıyor, diyanetin görevlileri Nasa'dan daha yüksek maaş ve ödenek alıyor
Bakıyorsunuz Tv'lere .
HURAFE üfleyen , indirilen değil, sonradan uydurulan dini , din diye yutturmaya çalışan din hocaları tarafından paylaşılmış, iş öyle çığırından çıktı ki ! bir sürü tarikat ve cemaat kendilerinden olmayan diğer tarikat ve cemaatleri, tekfircilik ve sapkınlık hatta din dışılık ile suçlar hale gelmiş
Sonuç..
İş başında dini bir iktidar olasına rağmen camilere düzenli giden cemaat sayısında, ve özellikle genç nesil bağlamında, resmi açıklamalara göre bile düşüş vardır, ne kadar çok Cami yapılsa da, Camiler boşalıyor.
2023 lere giderken, bir insanın Müslümanlara bakıp ta, İslam'a sempati duyması için nedenler , bu tür hurafe üfleyen, şahsi menfaat peşindeki sahte şeyh ve Şıh'lar yüzünden erozyona uğruyor, bu gün dünyada ;
  • Adaletsizlik .
  • Hukuksuzluk .
  • Fukaralık
Fışkıran nereye bakarsanız bakın , ne yazık ki altından ağırlıklı olarak İslam ülkeleri çıkıyor. ve bu insanlara bakanlar, her ne kadar İslam'dan uzaklaşmasa da, İslam'dan soğumaya başlıyor, soğumada zaman ile Ataizm'e, Deizm'e dönüşüyor.