-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

ANALCI MESCİDİ

ANALCI MESCİDİ Kütahya camileri, Analcı Mescidi, Hacı Ahmet mahallesinde, Pekmez pazarı köprüsü yanındadır, Evliya Çelebi 'ye göre Analıca mahallesindedir.

Kütahya camileri Analcı mescidi
Analcı mescidi

Kütahya camileri Analcı mescidi

Mescidin giriş kapısı üzerinde Şu kitabe vardır.
Bena hazel mescid el mübarek fi eyyam ı Devleti
El-Azamü'l adil Şah Çelebi halle-dallah-ü Allah-ü Taalâ,
Taleben limerzatihi ii kavliyennebi aleyhisselam "Men bena mescidenlillahi,
Yebteği bihi vechallahi benallahü lehu mislehu filcenneti" Elhac velharemeynHacı Ahmet bin Yusuf fi nısfı şehrü'l muharrem lisenetın ahada veseb'in ve Seb'a mie)

Büyük Adil Şah Çelebi'nin- Allah onun mülkünü ebedi kılsın- zamanın da bu mübarek mescidi Hacı Ahmet bin Yusuf, hicri 771/1370 yılının muharrem ortasında Allah'ın rızasını dileyerek yaptırdı.
Şu hadisi şerifinde H z. Peygamberimiz "Bir kimse Allah rızası için bir mescit bina ederse ona mükâfat olarak Cennet'te onun gibi bir benzerinin o şahıs için bina edileceğini" vaad buyurmuşlardır.

Kitabeden bu mescidin Germiyan Beylerinden Süleyman Şah zamanında yaşamış hayır sahibi Yusuf oğlu Hacı Ahmet tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
Mescidin bulunduğu semte Hacı Ahmet Mahallesi denilmektedir.
Bu hacı Ahmed'in 768 senesinde şehiden öldüğünü gördüğümüz Sarıkaya çeşme kitabesindeki Yusuf'un oğlu olması muhtemeldir.

Analcı mescidi Şimdiki durumu

 
Mescidin kuzey yönünde, caddeye bakan parmaklıklı kapıdan çatı altındaki küçük giriş yerine varılır.
Bu yerin solunda birkaç kişilik dış cemaat yeri vardır.
Sağdan minareye çıkılır. 41 basamaklı olan minare taştan yapılmış olup tek şerefelidir.
Bütün gövde, hatta külah çimento sıvalıdır.
Etrafı mermer sütunlarla çevrili olan mescidin giriş kapısının üstünde ve mermer taş üzerine yukarda yazılı kitabe vardır.
1,40 X 1,85 m boyutlu iki kanatlı ahşap kapıdan camiye girilir.
(6 X6, 5) m. kare olan caminin kuzey duvarında avluya bakan iki, doğusunda bir, mihrabın üstünde bir, batı duvarında bir olmak üzere beş küçük penceresi vardır.
 
Dört köşe üstüne oturtulmuş küçük kubbenin etrafı ve tepesi yağlı boya ile süslenmiş olup kubbe çevresinde ayet yazılıdır.
Kubbe dıştan çimento sıvalıdır.
Mihrap alçı kabartma olup, minber ahşap ve doğramadır.
Duvarlar 90 santim kalınlığındadır.
Bu mescit yapıldığı tarihten bu yana birçok tamir görmüş olup son olarak şehrimiz hayır sahiplerinden Sarı Hafız tarafından esaslı bir şekilde tamir ettirilmiş ve minaresi yaptırılmıştır.
Geçen sene yine hayır sahipleri tarafından caminin dış duvarları ve çeşmeleri yeniden onarılmış ve cephe çinilerle kaplanmıştır.

Kaynak: Hamza Güner / Kütahya Camileri / 1964


Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun