-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

SULTAN 2. MAHMUT

Sultan 2.Mahmet Han

Sultan II.Mahmut



Babası: Sultan I.Abdülhamid
Annesi: NakÅŸidil Sultan
Doğum Yeri: İstanbul (Topkapı Sarayı)
DoÄŸum Tarihi: 20 Temmuz 1785
Vefat Tarihi: 1 Temmuz 1839
Saltanat Tarihi: 1808 – 1839
Saltanat Süresi: 31 Yıl
Kabrinin BulunduÄŸu Yer: Ä°stanbul (Divanyolu)

ÅžehzadeliÄŸi, sarayda iyi bir eÄŸitim alarak, amcası PadiÅŸah III. Selim’in devlet idaresini yakından izleyerek geçti. Genç bir ÅŸehzade olarak amcası ile yakından görüşmek, onun tavsiyelerini dinlemek, gelecekteki kararlarının temelini oluÅŸturdu. Bu görüşmelerde en çok kurulmakta olan yeni ordunun eÄŸitim ve silah teknolojisini kullanma disiplini ilgisini çekmiÅŸti.

Tahta geçer geçmez, Ä°stanbul’da devam etmekte olan isyanları sona erdirmek amacı ile “Sened-i Ä°ttifak”ı kabul etti. Sultan bu ittifakı taÅŸra ayanlarını yanına almak için imzalamıştı. Nizam-ı Cedid’in kuruluÅŸunu devam ettirmek amacıyla “Segban-ı Cedid” ordusunu kurdu. Bu kuruluÅŸa karşı olanlar ikinci isyan hareketini baÅŸlattılar ve yine asilerle anlaÅŸma yolu seçildi, bu devlet idaresinde irticanın ikinci zaferi oldu.

Devlet Batı’da Rusya ile savaÅŸmak zorunda kalmış, önce zafer kazanılmış, daha sonra BükreÅŸ antlaÅŸması imzalanarak, iki devlet arasındaki siyasî iliÅŸkiler kısa bir süre için barışa dönüşmüştü. Sırp isyanları, Tepedelenli Ali PaÅŸa’nın Yanya’daki asi tavırları devleti iÅŸgal etmiÅŸti.

Yunanistan’daki olaylar ise bağımsızlık kazanılması ile neticelenmiÅŸti. DoÄŸu sınırlarında bir taraftan devlete baÅŸ kaldıran Vahabilerle uÄŸraşırlarken diÄŸer taraftan da Ä°ran’daki Kaçar Hanedanı’nın ortaya çıkardığı meselelerin halledilmesine çalışılmıştı.

Sultan Mahmud, orta boylu, ince yapılı, koyu renk gözlü ve kısa kumral sakallı idi. Geniş omuzları onu daha yapılı gibi gösterirdi. Güçlü bir iradeye ve kararlılık gücüne sahipti. Yapılmasını istediği işleri sonuna kadar takip eder, gerekli kişileri de gerçekleştirmeleri yolunda yönlendirirdi. En büyük amacı devleti Batı tarzını örnek alarak yeni bir düzene oturtmaktı.

Çok sert mizacı arkasında inanılmayacak derecede alıngan idi. Bunda iyi bir ÅŸair olmanın da etkisi vardı. Åžiirlerini “Adli” mahlası ile yazardı. Türk müziÄŸini çok severdi. Kendi zamanında hazırlattığı “Tanzimat”ın ilanını göremedi. Ãœlke kalkınmasının eÄŸitim ve teknoloji ile gerçekleÅŸeceÄŸini iyi anlayanlardandı. EÄŸitimin yaygınlaÅŸması için ortaokullar açılmış, ilk buharlı gemi iÅŸlemeye baÅŸlamış, Yeniçerileri ortadan kaldırmış ve tekkeleri kapatarak irtica ile de mücadele etmiÅŸtir. Ä°lk nüfus sayımı yapılmış ve posta teÅŸkilâtı kurulmuÅŸtur. Ä°lk resmi gazete “Takvim-i Vekayi” de yayımlanmaya baÅŸlamıştır. Sadrazama bu dönemde BaÅŸbakan denilmiÅŸ. Devlet bünyesinde giyim kuÅŸam ile ilgili yeni kararlar alınmış “fes” giyilmeye baÅŸlanmıştır.

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun