-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Tarihteki ilk Türkiye isimli devlet Memlükler


Tarihteki ilk Türkiye isimli devlet Memlükler, Tarihte Türkiye ismini kullanan ilk Türk devletini Yavuz Sultan Süleyman'ın yıktığını , ve yıkılan memluk Türkleri hakimiyetinin , hem Türk hem de Sünni İslam devleti , devletin resmi adının , Devleti Türkiye adını kullandığını biliyor 'muydunuz ..
Memlükler'in çoğu başta Kuman-Kıpçak olmak üzere Türk halklarından oluşuyordu.




Memlükler, İslâm tarihinin en büyük devletlerinden biri olarak kabul edilir ki; doğuda Moğol istilasıyla sosyal ve dinî hayatta meydana gelen sıkıntıların bütün İslâm coğrafyasını kapladığı bir zamanda, İslâm birlikteliğine vermiş olduğu destekle dikkat çeken bir Türk devletidir.
Devrin tarihçileri tarafından “ed-Devletü’t-Türkiyye” olarak isimlendirilen Memlükler, yaşamış oldukları Mısır, Şam ve Hicaz bölgesinde tarihe ve günümüze müstesna eserler bırakmışlardır.
Memlûk Devleti , kölelikten gelen Memlûkler’in kurduğu bir askeri aristokrasi devletidir. Kâhire merkezli kurulan bu Türk devletinin dini Sünni İslam idi
Arapça kaynaklarda adı “Ed-Devlet’üt-Türkiyye” yani Türk Devleti olarak geçse de literatürde isimleri Memlûk Devleti olarak kalmıştır.

Memluk Türk devleti  


1250 yılında İzzüddin Aybek tarafından kurulmuştur. 
Daha sonra Kutuz tahat çıkmış ve 1260 yılında Moğolları bozguna uğratmıştır.
Yerine hükümdar olan Sultan Baybars Haçlıları ortadan kaldırmıştır.
Başkenti Kahire'dir.
Toros Dağları, Libya Çölü ve Fırat Nehri'ne kadar uzanan bütün toprakları ve Hicaz, Sudan, Yemen ve Hadramut'u sınırlarına katarak büyük bir imparatorluk haline gelmişlerdir.

Fatih Sultan Mehmed döneminde başlayan çekişmeler, Yavuz Sultan Selim zamanında, 1516 yılında yapılan Mercidabık Meydan Savaşı'nda yenilgiye uğramalarıyla sonuçlanmıştır.
1517'de Yavuz Sultan Selim'le tekrar Ridaniye'de çarpışan Memlükler ikinci kez Osmanlı İmparatorluğu karşısında yenilgiye uğramış oldular.

Son Memlük hükümdarı Tumanbay ın , Yavuz Sultan Selim tarafından Kahire'de idam edilmesiyle Osmanlı topraklarına katılan Memlükler
1517 yılında Osmanlı topraklarına katılarak tarihten silindiler.

Mercidabık ve Ridaniye zaferleri , Türk'ün Türk'e zaferi  


Adriyatik'ten Çin seddini kadar bir Türk hakimiyeti oluşabilirdi
Olmadı , 
Bu günkü o zamanlarda  hiç dış düşman aramanın gereği yoktu .
Hırs ve iktidar kavgaları yüzünden  ..
Tarihi gerçekleri öğrendikçe bir Türk olarak yutkunmamak elde değildir .

A.Atam ..

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun