-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

TÜRK MİTOLOJİSİ

Umay ana
Türk mitolojisi Umay ana

Umay, Türk Mitolojisinde doğmuş yada doğmamış çocukları ve yavru hayvanları koruyan en önemli kutsal varlık, Umay ismi, um/om kökünden türemiş, ummak, dilemek kökünden geliyor, Türklerin gerçek inanışı Tengrizm'de bir bereket tini olup hamilelerin, doğmuş ve henüz doğmamış çocuklar ile hayvan yavrularının koruyucusu.
Umay.
Çeşitli yazılı ve görsel kaynaklarda narin bir dişi olarak betimlenmiş, iyilikler yapıyor, doğacak çocukları belirliyor, yere kadar uzanan dalgalı, beyaz, gümüşten saçları var. Görünümü yaşlı değil, genç, yaşam ağacının sahibi, yeryüzüne bereket dağıtıyor, çocuğu olmayanlar kendisine kurban adıyorlar gökyüzünde pembe bir bulutta yaşıyor, bazen yeryüzüne iniyor, yanında bir kuğu ya da bir at ile betimleniyor genellikle.
İnanışa göre; 
Umay, bir çocuk doğacağı zaman oraya varır ve gök âlemindeki süt gölünden getirdiği bir damlayı çocuğun dudaklarına sürermiş, böylece ona bir ruh verir ve 3 gün boyunca anne ve çocuğu korurmuş, çocuğun gülümsemesi, Umay'ın çocukla birlikte olduğu anlamına gelmekteymiş. 
Umay .
Uzun süreli çocuğun yanından ayrılırsa, çocuk hasta olurmuş, çocuk uykuda konuşursa onun Umay'la konuştuğuna inanırlarmış, eğer çocuk uykuda ağlarsa Umay'ın geçici olarak onu terk ettiği düşünülürmüş, çocuk hastalandığında Umay'ın onu terk ettiğinden korkan ana Umay'ı tutmak için adak adarmış.
Onlarca sene Batı Mitolojileri'ni de okudum. Roma, antik yunan, iskandinav vb. mitolojilerde Umay benzeri bir varlık görmedim.
Düşünsene, sadece insan yavrularını değil.
Hayvan yavrularını da koruyan kutsal bir varlık, bu efsaneleri ve kutsal varlıkları yaratan inanca sahip milletmişiz bir zamanlar, oysa şimdi bakıyorum da çocuk istismarında zirveye oynar duruma geldik. 
Gün geçmiyor ki.
Bir çocuk tecavüzü cinayeti haberi duymayalım, genetik odumuz(!) bozulmuş, olmaması gereken, inancımız dışında kalan Arap kodu yüzünden, saf temiz öz inancımız ve insanlığımız terk edilmiş.

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun