KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

KÜTAHYA TARHANASI NASIL HAZIRLANIR NASIL PİŞİRİLİR

Kütahya tarhanası nasıl yapılır


KÜTAHYA TARHANASI NASIL YAPILIR NASIL PİŞİRİLİR

Tarhananın yapımında buğday unu, katı yoğurt (süzme yoğurt, kuru soğan, yeşil ve kırmızı biber ile domates kullanılıyor,
Biber ve domatesin kabukları ayrılsın diye sebzeler hep beraber harmanlanır içine yoğurt ve un katılarak tuzu atılır ve iyice yoğrulur. Kütahya’nın klasik tarhanası olarak düşünülen bu tarhana da üç çeşit sebze un ve yoğurt dışında başka bir ürün katılmaz.
Yaklaşık on gün süre ile bekletilen tarhana hamur harcını için “ üç gün mayalanır üç gün
acır üç gün tatlanır “ denmektedir.
On gün boyunca her gün iyice yoğrularak yumruklanır.

TARHANA NASIL KURUTULUR


Tarhanayı kurutmak için yere pak çarşaflar serilir üzerine tarhanalar küçük parçalara bölünerek dökülür kurumaya yüz tutunca kalburdan geçirilir. iyice inceltilen tarhanalar
çarşafların üstünde gölgede iyice kurutulur.
Direkt güneşin altında kurutulmaz, tarhananın içerisindeki domates ve biberin kırmızı rengi gölgede yada cereyanlı bir yerde kurutulduğu zaman kaybolmadığı için gölgede kurutulmaktadır.
Kuruyan tarhanalar bez torbalara yerleştirilerek saklanır .

TARHANA NASIL PİŞİRİLİR

Tarhana domatesli, biberli, kıymalı, pastırmalı, fasulyeli veya nohutlu olarak pişiriliyor. Ilkin tencereye tereyağı ve domates konuyor isteğe göre yeşil biber veya kıymada
konuyor, suyu eklendikten sonra kaynamak üzereyken tarhanası suya salınır ( genellikle
bu işlem için salma terimini kullanıyorlar)
Tarhana pişene kadar topak topak olmaması için sürekli karıştırılır. çoğu zaman kıymalı yapılan tarhana çorbasına kıyma yerine pastırma ince ince doğranarak çorbanın içine ilave edilmektedir.
Genellikle tereyağı kullanılarak yapılan tarhana çorbası ocaktan almak üzereyken kaymak yada tereyağı eritilerek üstüne dökülür.

Fasulyeli yapmak için tarhana mütevazi olarak pişirildikten sonrasında içine haşlanmış fasulye veya nohut ilave edilir.
Çorbanın yapıldığı tencerenin büyüklüğüne gore norm olarak “bir avuç yada tenceresine
göre göz sonucu atılır.
Son yıllarda tereyağı ve yağlı yemeklerin sağlık üstündeki olumsuz etkilerinin anlaşılması üstüne bilhassa çorba ilk yağı ile pişirilmektedir.

Sabah kahvaltısı da dahil her öğünde içilen tarhana çorbası Kütahya sofralarının olmazsa olmazı olarak kabul edilmektedir.
Her yıl Kütahya'nın Gediz ilçesinde tarhana festivali düzenlenmekte, Festival süresince yarışmalar ve çeşitli etkinliklerle tarhananın tanıtımı yapılmaktadır .
yiyenlere afiyet olsun