-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Hileli peynir nasıl anlaşılır kaliteli bir peynir nasıl olmalıdır

Hileli peynir nasıl anlaşılır kaliteli bir peynir nasıl olmalıdır

Deveye sormuşlar boynun neden eğri diye, cevap vermiş nerem doğru ki, gıda ürünleri pahalılaştıkça gıdada sahtekarlıkta her geçen gün artıyor, bu makalenin konusu peynir, Peynirin hileli olduğu nasıl anlaşılır, aslında çok basit peynirlerin hileli olup olmadığını anlamak, daha ağzınıza atmadan peyniri keserken bile anlayabilirsiniz hileli olup olmadığını, en çok hile kaldıran peynir türü de kaşar peyniridir, peynirdeki hileler nelerdir,

Kaliteli peynir nasıl olur


Şimdiki neslin peynirde hileyi anlaması pek mümkün değil, çünkü omlar belki de hiç gerçek ve doğal bir peynir yemedi, bizler eski kuşak köy kökenli olduğumuzdan hem sütü sağmasını hem de peynir yapmasını ve gerçek peynirin lezzetini bilen kişileriz.
Peynir mayalamada hiçbir kimyasal gerek yoktur, sütü peynir mayası ile kestirirsiniz, bu kadar, farklı şekillerde de limon ile hatta yoğurt ile dahi beyaz peynir elde edebilirsiniz, kaşar tulum gibi peynirlerin yapımı elbette farklılık gösterir

Hileli peynir nasıl anlaşılır


Elinize bıçağı alın ve peyniri kesin, peynir eğer ki bıçağa yapışıyorsa o peynirin içinde farklı katkı maddeleri vardır, en yoğun kullanılan katkı maddesi ise ucuz margarinlerdir, salamura peyniri en az altı ay salamurada kalması gerekir, bu altı ayın sonunda peynir sertleşir ve peynirde kendisine has keskin bir koku oluşur.
Salamura diye aldığınız peynir yumuşak ise, peynir kokusu yoksa, keserken bıçağınıza yapışıyorsa bilin ki içerinde sayısız katkı maddeleri vardır.

Hileli peynir nasıl yapılır


Adanlar merdiven altlarında 20 ton margarinden 50 ton peynir imal ediliyor, bakkallarda marketlerde günü geçen peynirler çöpe mi atılıyor sanıyorsunuz, içerisine;

  • Margarin
  • Nişasta
  • Kemik unu ve iade peynirler.

Alın size tekrardan peynir.
Bu tür imal edilen peynir üretimi her geçen gün ülke geneline yayılıyor.
Süt yerine bu ürünler kullanılıyor.

Hileli üretim nasıl yapılıyor?


Sorsanız Erzincan T
ulumu, Siverek peyniri, Bergama tulumu, İzmir Tulumu adıyla daha çok açık pazar yerlerinde satışını yapıyorlar.
Halbuki hepsi aynı peynir.
Bunlar on kilo margarinden 50 kilo peynir üretiyorlar. 
İçlerinde bir gram süt yok.
Margarinin kuru madde oranı yüzde 90 içine s
u katarak çoğaltıyorlar.
Ardından İçine nişasta ve iade peynir koyarak hiç süt katmadan peyniri imal ederek satıyorlar.
 

Tulum Peynirinin maliyeti


Bir kilo tulum peyniri için tam 10 kilo süt gerekir.
Yani on kilo sütten bir kilo tulum peyniri çıkar 
Eğer aldığınız peynirin fiyatı bunun altında ise yediğiniz peynir hilelidir.
Beyaz peynire gelince, beyaz peynir için yedi kilo süt gerekiyor. 
Yani yedi kilo sütten bir kilo beyaz taze peynir çıkar, salamura için ise bir altı aylık depolama masrafı ekleyin üstüne 
Bu hesabı yaparak aldığınız peynirde süt olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Peynir çok sağlıklı bir besindir, elbette içine son derece sağlıksız ucuz margarinler eklenmedi ise.

Adam şikâyet ediyor, sabahları bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir yedim, lakin kilo veremiyorum, kardeşim dikkat et beklide peynir yerine margarin yiyorsun haberin yok.
 
Acilen açık pazar yerlerinde önlem alınmadığı ve engellenmediği hatta fiyatları aşağı çektiği için, hileli üretim hızla ülke geneline yayılıyor.

Ahmet Atam
                                    
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun