İRAN AZERBAYCAN GERİLİMİ TÜRK FARS SAVAŞINA YOL AÇAR MI - Kendime Yazılarım

İRAN AZERBAYCAN GERİLİMİ TÜRK FARS SAVAŞINA YOL AÇAR MI

İran Azerbaycan gerilimi Türk Fars savaşına yol açar mı, İki gün dür Amerika'nın yardımı ile İsrail İran'ı vurmakta, bundan bize ne diyebilirsiniz, İsrail SİHA'ları Azerbaycan hava sahasını kullanarak İran'ı vuruyor, İran zaten bir süredir Ermenistan ile anlaşarak Zengazur koridorunun açılması konusunda anlaşma sağlayan Azerbaycan'a dış biliyor, Zengazur koridoru Türkiye'nin orta Asya Cumhuriyetleri ile karayolundan direk ilişki kurabileceği son derece stratejik bir hat ve gerek arka planda Rusya, ön hatta İran, bu hat ile Turan birliğine bir adım daha yaklaşacak olan Türkiye'yi durdurma arayışında.



İran Azerbaycan gerili Türk Fars savaşına yol açar mı


Azerbaycan'a girişilecek bir İran müdahalesine Türkiye'nin tavrı.

İran İsrail'e hiçbir şekilde cevap veremez, buna savaş kabiliyeti yetersizdir, İsrail'e füze ile cevap vermesi durumunda ise gök kubbe başına yıkılır. 
Üç gecedir İran'ın savunma tesisleri vuruluyor.
İran sus pus, tek bir açıklama dahil yok.
Olayı küçültmeye çalıştıkça da İsrail vurmaya devam ediyor.
İran bugün ses vermiyor, veremiyorsa, Türkiye'nin Azerbaycan'a desteğinin bir tezahürüdür

İsrail İran gerginliği nasıl başladı 

Manyağın biri ailevi nedenlerden eşi Azerbaycan'a kaçtığı için Azerbaycan'ın İran elçiliğini basarak güvenlik müdürünü öldürüyor.
Aslında olay bir güvenlik olayı iken gerek Azerbaycan gerekse Türkiye olayı bir terör olayı olarak nitelendirerek İran'ı kınıyor.
Eş zamanlı olarak da İsrail'de Hamas terör örgütü bir sinagogu basarak sekiz kişiyi katlediyor, İsrail bir anlamda bu olaya misilleme yaparken, çok daha tehlikeli bir oyununda startını veriyor.
Azerbaycan hava sahasını kullanarak, zaten ilişkileri gergin olan Azerbaycan ile İran'ı kaşı karşıya getiriyor.

İran İsrail'i vurabilir mi

İran'ın İsrail'i Vurma kabiliyeti yok.
Lâkin hava sahasını kullandıran Azerbaycan'ı gözüne kestirebilir, dişine uygun bulabilir, zaten son dönemde iki ülke arasındaki ilişkiler bir hayli gergin.
Buraya kadar tamam da İran Azerbaycan'ı vurursa bunun Türkiye ile ne ilişkisi hatta seçi ker ile ne gibi bir bağlantısı var diye düşünebilirsiniz.
Rusya ile İran müttefiktir.
İran'ın Azerbaycan yapacağı bir operasyonu görmezden gelebilir, hatta göz yumabilir, hatta onay bile verebilir, hatta hatta destek dahi verebilir.

İran Azerbaycan çatışmasında Türkiye'nin tavrı

Gerek kardeşlik bağları gerekse 2020 yılında yapılan anlaşmalar gereği de Türkiye Azerbaycan'ın yanında yer alarak savaşa girebilir.
Seçimler dâhi iptal edilebilir.
Ardına Türkiye'yi, İsrail ve Amerika'yı alan Azerbaycan, İran'ın tahakkümünde yaşayan 40 Milyon Azeri soydaşı ile birleşerek yeni ve güçlü bir Türk devleti daha sahneye çıkabilir.
İran, ya tüm bunları göze alarak bir operasyon başlatır.
Ya da yutkunur kalır.


0 Yorumlar

Yorumlarda lütfen saygılı olun