KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Emekliye zam başka bahara

Emekliye zam var mı
Emekliye zam
Emekliye zam

Emekliye yılbaşından önce zam, kimse hayal kırmasın zam filan yok, yediler içtiler, Allah arttırsın sofrayı kuran kaldırsın hesabı, emekliden oy aldılar faturayı da yine emeklinin ve emekçinin önüne koydular.


Emekliye zam 


7.500 TL ister harca ister biriktir, emeklinin payına düşen bu.
Sizin hiç aklınız alıyor mu, Abdulhamid Galata bankerlerinden dilendiği gibi bugünde Mehmet Şimşek İngiliz bankerlerinden para dileniyor şu an, hiç bu parayı alsın da emekliler yesin der mi?
Geçiniz.

Nasılsa emeklilerin büyük çoğunluğunun oyları Reise, para verse de vermese de tekaütlerden oy garanti, fakirliği yoksulluğu cennetin anahtarı gören tekaüt, maaşlarda iyileştirme olsa da olmasa da yine Reise oy verecek
O zaman onlara İngiltere bankerlerinden dilendiği parayı vermenin anlamı ne?

Emekliye yılbaşından önce iyileştirici bir zam yapmaya Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin olanakları var mı, yılbaşından önce emekliye zam yapılır mı, siyasilerin zam sözünü tutmamalarının emeklilerin üzerindeki hayal kırıklığı seçim sandıklarıma nasıl yansır,  

Bu soruların cevaplarını kesin olarak bilmek mümkün değil. 
Ancak, emekliye zam haberleri ve hayal kırıklığı konusunda bazı bilgiler paylaşabilirim.

Emekliye yılbaşından önce iyileştirici bir zam yapmaya Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin olanakları var mı?


Bu sorunun cevabı, Türkiye'nin ekonomik durumu, bütçe dengesi, enflasyon oranı, borç stoku ve diğer makroekonomik göstergelere bağlıdır. 
Bu konuda farklı görüşler ve tahminler olabilir. 
Örneğin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Daha fazla imkanlarımızı zorlayarak bütün dünyadaki sıkıntılara rağmen bütün imkanlarımızı zorlayarak emeklilerimize elimizden gelen en iyi desteği vermeye çalışacağız."¹ demiştir. 

Ancak, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, "Emekli aylıklarını 10 yıl önceyle kıyaslayan Ergün, 'En düşük SSK emeklisi maaşı, Eylül 2013'te açlık sınırının yüzde 1,47 fazlası iken bugün reelde yüzde 43,75 oranında erimiştir. 
Açlık sınırı karşısında 10 yıl önceki değerini korusaydı en düşük emekli aylığı 13 bin 530 lira olmalıydı'² dedi.
Başkasını bilmem benim emekli maaşım pandemi öncesine kadar asgari ücretin çok üzerinde idi, bugün en düşüğe güncellendi.

Yılbaşından önce emekliye zam yapılır mı?


Bu sorunun cevabı, siyasi irade ve Meclis'in çalışma takvimine bağlıdır. 
Emekli maaşlarında yapılacak artışa ilişkin yasal düzenlemenin hazırlığı sürüyor. 
Meclis'in açılmasıyla gündeme gelecek düzenleme kapsamında, en düşük emekli maaşı için de bir adım atılması bekleniyor³. 

Bu konudaki çalışmalar, tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki Kabine toplantısında görüşülecek. 
Ardından TBMM'deki süreç başlayacak³. 
Yasa teklifinin ekim ayının  sonlarına doğru Meclis gündemine gelmesi, yılbaşından önce de Genel Kuruldan geçerek yasalaşması bekleniyor³.

Siyasilerin zam sözünü tutmamalarının emeklilerin üzerindeki hayal kırıklığı seçim sandıklarıma nasıl yansır?


Bu sorunun cevabı, emeklilerin siyasi tercihleri, beklentileri ve memnuniyetleri ile ilgilidir. 
Bu konuda anket veya araştırma verilerine ihtiyaç vardır. 
Ancak, genel olarak söylemek gerekirse, emeklilerin ekonomik durumlarındaki iyileşme veya kötüleşme, siyasi partilere olan güven veya güvensizliklerini etkileyebilir. 
Emeklilerin oy verme davranışları da bu faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Sonuç olarak aylardır emeklinin ağzına her gün bir parmak bal çalıyor iktidar ve yandaş gazeteciler, zam yerine zenginlerden önce cennete girsinler diye nasihat gelecek gibi, bilesiniz.

 Kaynaklar:
 
(1) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik emekli zammı açıklaması! Emekli maaşı ne kadar olacak? https://www.haberturk.com/emekli-zammi-son-dakika-ocak-2024-ssk-ve-bag-kur-emekli-maasi-zammi-ne-kadar-olacak-emekliye-ek-zam-gelecek-mi-3625888.
(2) Emekliye ara zam var mı? Emekli maaşlarına ne kadar zam ... - Haberler. https://www.haberler.com/haberler/emekliye-ara-zam-var-mi-emekli-maaslarina-ne-16389908-haberi/.
(3) Emekliler bu rakamın altında zam teklifin kabul etmeyecek! Yetkili isim açıkladı: Bu rakam artık kaçınılmaz. https://www.karar.com/guncel-haberler/emekliler-bu-rakamin-altinda-zam-teklifin-kabul-etmeyecek-yetkili-isim-1792395.
(4) Emekliye ve memura büyük zam! Kök ücret ve seyyanen zam müjdesi. https://www.gazetevatan.com/galeri/emekliye-ve-memura-buyuk-zam-kok-ucret-ve-seyyanen-zam-mujdesi-2114143.
(5) EMEKLİYE ZAM SON DAKİKA: İşte ödeme tarihleri! En düşük ... - Sabah. https://bing.com/search?q=emekliye+zam+haberleri.