KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Yer fıstığında afla toksin zehirlenmesi: Belirtileri ve tedavisi

Yer fıstığında afla toksin bulunur mu? Evet, yer fıstığında aflatoxin bulunabilir. Afla toksin, Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus adlı küf mantarlarının ürettiği bir mikotoksindir. Bu küfler, yüksek nem ve sıcaklık koşullarında çeşitli gıdalarda, özellikle de yağlı tohumlarda, tahıllarda ve baklagillerde gelişebilir.

Yer fıstığında afla toksin zehirlenmesi
Yer fıstığında afla toksin zehirlenmesi

Aflatoxin zehirlenmesi

Eve misafir gelince en yakın bakkaldan fıstık aldım, almaz olaydım, ertesi gün torun hastanelik oldu, bizler yere serildik, o ne karın ağrısı kuma ve ishaldi anlatamam, hiç aklıma gelmemişti yer fıstığında afla toksin olacağı kötü bir tecrübe ile ucuz atlattık sayılır, bu vesile ile biraz araştırma yaptım.

Öğrendik ki!

Yer fıstığı, afla toksin açısından en yüksek riske sahip gıdalardan biridir. Bunun nedeni, yer fıstığının doğal olarak nem ve sıcaklık koşullarında küflenmeye meyilli olmasıdır, Afla toksin zehirlenmesi, akut ve kronik olmak üzere iki şekilde ortaya çıkabilir.

Akut afla toksin zehirlenmesi, yüksek miktarda afla toksin içeren gıdaların tek seferde tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Bu durumda, hastalarda:

  • Kusma
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • Baş ağrısı ve sarılık gibi belirtiler görülebilir.

Akut afla toksin zehirlenmesi, karaciğer yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

Kronik afla toksin zehirlenmesi, uzun süre boyunca düşük miktarlarda afla toksin içeren gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Bu durumda, hastalarda karaciğer kanseri, cilt kanseri ve bağışıklık sistemi zayıflaması gibi ciddi sağlık sorunları gelişebilir.

Afla toksin zehirlenmesi durumunda, doktora gidinceye kadar evde yapılabilecek bazı şeyler vardır. Bunlar şunlardır:

  • Bol su için.
  • Kusma veya ishal varsa, sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için oral rehidrasyon solüsyonu kullanın.
  • Ağrı ve ateş için reçetesiz satılan ilaçlar alın.
  • Doktorunuza haber verin.

Doktorunuz, durumunuzun ciddiyetine göre size tıbbi tedavi uygulayacaktır. Bu tedaviler, kusma ve ishalin durdurulması, karaciğer fonksiyonlarının desteklenmesi ve enfeksiyonların önlenmesini içerebilir.

Afla toksin zehirlenmesini önlemek için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Yağlı tohumları, tahılları ve baklagilleri uygun şekilde saklayın.
  • Bu gıdaları satın almadan önce, afla toksin içerip içermediğini kontrol edin.
  • Küflenmiş gıdaları asla tüketmeyin.

Afla toksin zehirlenmesi, küf mantarları tarafından üretilen zehirli maddelerin gıda veya yemlerle vücuda alınması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. 
Afla toksin zehirlenmesi belirtileri arasında bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş ağrısı, ateş, sarılık, kanama, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri sayılabilir¹². 
Afla toksin zehirlenmesi tanısı için gaita ve kan testleri yapılması gerekebilir³.

Afla toksin zehirlenmesine maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken şey zehirlenen yiyeceği tüketmeyi kesmektir. 
Sonra semptomların tedavisine başlayabilirsiniz. 
Afla toksinle doğrudan mücadele eden antibiyotikler olmadığı için tedavi genellikle semptomatik ve destekleyicidir⁴. 
Bol sıvı almak, elektrolit dengesini sağlamak, karaciğer fonksiyonlarını korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir⁵. 
Ayrıca doktorunuzun önerdiği ilaçları da kullanabilirsiniz. 
Şiddetli vakalarda hastaneye yatırılıp daha yoğun bir tedavi gerekebilir³.

 
(1) Gıdalarımızdaki Gizli Zehir - AFLATOKSİN. http://www.goksinbalim.com.tr/makaleler/makaleler/gidalarimizdaki-gizli-zehir-aflatoksin.
(2) Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? - Medical Park Hastaneler Grubu. https://www.medicalpark.com.tr/gida-zehirlenmesi-nedir-belirti-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-1915.
(3) Besin Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?. https://bing.com/search?q=Aflatoksin+zehirlenmesi+belirtileri+ve+tedavisi.
(4) Besin Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?. https://tahlil.com/blog/besin-zehirlenmesi-nedir-belirtileri-ve-tedavisi-nasildir-4891.
(5) AKUT ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM VE TEDAVİ - İstanbul. https://avesis.istanbul.edu.tr/resume/downloadfile/stopuz?key=1052862b-84a6-46ae-a72a-06cefb589302.
(6) Köpeklerde Aflatoksin Zehirlenmesi - My Animals. https://benimhayvanlarim.com/saglik/kopeklerde-aflatoksin-zehirlenmesi/.
(7) Getty Images. https://www.gettyimages.com/detail/photo/concept-of-corn-crops-with-chemical-structure-of-royalty-free-image/1091681150.