Demirci Mehmet Efe: Türk Kurtuluş Savaşı'nın Efsane Kahramanı

Millî mücadele: Demirci Mehmet Efe


Demirci Mehmet Efe: Türk Kurtuluş Savaşı'nın Efsane Kahramanı Demirci Mehmet Efe kimdir, bilinen şekli ile yaşam hikayesi nasıldır, Milli mücadele de Demirci Mehmet Efe'nin rolü nedir? Neden isyan etti, neden affedildi?

Demirci Mehmet Efe

Demirci Mehmet Efe, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Kuvayi Milliye'nin önemli önderlerinden biri olan bir efe idi. Demirci Mehmet Efe, Milli Mücadele'nin başlamasıyla birlikte Aydın ve çevresindeki Yunan birliklerine karşı savaşan Demirci Mehmet Efe, Denizli'yi Yunan birliklerinden kurtarmasıyla büyük bir başarı elde etti.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından takdir edilen Demirci Mehmet Efe, Türk Kurtuluş Savaşı'nın önemli kahramanlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Demirci Mehmet Efe, 1883 yılında Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Pirlibey köyünde doğdu. Babası demirci olduğu için Demirci lakabını aldı. Askerlik görevini İzmir 5. Depo Alayı'nda demirci olarak yaparken Ermeni bir yüzbaşıdan yediği dayak üzerine firar etti.

Firar ettikten sonra dağlara çıktı ve Yörük Ali Efe çetesine katıldı. Cesareti ve gözüpekliği sayesinde çete içinde önemli bir konum aldı ve kısa sürede Yörük Ali Efe'nin yardımcısı oldu.

1919 yılında Yunan işgali başlayınca Demirci Mehmet Efe, çetesi ile birlikte Yunanlara karşı mücadeleye başladı. Nazilli, Aydın, Denizli ve Muğla bölgelerinde sayısız eyleme imza attı. Yunan birliklerine ve işbirlikçilerine karşı düzenlediği baskınlarda çok sayıda kayıp verdirdi.

Demirci Mehmet Efe'nin Milli Mücadele'deki Rolü

Demirci Mehmet Efe, Milli Mücadele'de en aktif rol oynayan çete reislerinden biriydi. Çetesi ile birlikte Yunan işgaline karşı verdiği mücadelede büyük başarılar gösterdi. Milli Mücadele'den sonra Demirci Mehmet Efe, Aydın'da çiftçilik yapmaya başladı. 1961 yılında Aydın'da vefat etti.


Demirci Mehmet Efe'nin Milli Mücadele'deki rolü:

  • Yunan işgaline karşı verdiği mücadelede büyük başarılar gösterdi.
  • Yunan birliklerine ve işbirlikçilerine karşı düzenlediği baskınlarda çok sayıda kayıp verdirdi.
  • Aydın, Denizli ve Muğla bölgelerinde Yunan işgalinin ilerlemesini engelledi.
  • Türk halkının milli mücadeleye katılımını teşvik etti.

Demirci Mehmet Efe, Türk Kurtuluş Savaşı'nın önemli kahramanlarından biridir. Cesurluğu ve kararlılığı ile Türk milletinin bağımsızlığı için mücadele etmiştir.

Demirci Mehmet Efe’nin milli mücadele dönemine katkıları:

  • Aydın Cephesi’nde düşmana karşı birçok baskın ve saldırı düzenledi, Sökeli Ali Efe’nin Denizli’de öldürülmesinden sonra Denizli’yi bastı ve Yunanlıları geri püskürttü.
  • Mustafa Kemal Paşa’nın daveti üzerine Sivas Kongresi’ne bir heyet gönderdi, Paşa, Aydın efelerinin hizmetlerini överek, alkışlattı ve Demirci Efe’ye hediyeler yolladı.
  • Refet Paşa komutasındaki süvari birliklerine katılarak, Çerkez Ethem, Ahmet Anzavur, Bozkır ve Konya isyanlarını bastırmada önemli rol oynadı.

Demirci Mehmet Efe’nin sonraları isyan etmesinin sebebi:

  • TBMM Hükümeti’nin düzenli ordu kurma ve milis kuvvetlerini dağıtma kararına karşı çıktı. Kendi çetesinin gücünü kaybetmek istemedi.
  • Çerkez Ethem’in telkinleriyle, düzenli orduya katılma teklifini reddetti. Refet Paşa’nın üzerine kuvvet gönderilmesine tepki gösterdi.
  • Düşman kuvvetlerinin de kışkırtmasıyla, TBMM Hükümeti’ne karşı ayaklandı, lakin kısa sürede bastırıldı ve teslim oldu.

0 Yorumlar

Yorumlarda lütfen saygılı olun