![]() |
| Et fiyatları neden çok yüksek |
Türkiye’de et fiyatları neden düşmüyor? Etin kaderi doların elinde mi Türkiye neden hala dışarıdan yem alıyor;
? neden mi? Ülkede ot mu bitti, yem fabrikaları mı kapandı.
Fabrika var ama yem yok. Türkiye'de aslında yem fabrikası sıkıntısı da yok,
Ülkenin dört bir yanında üretim tesisleri çalışıyor makineler harıl harıl dönüyor ama mesele şu, o fabrikalarda işlenecek hammadde yok
Hammadde yani yem dediğimiz şeyin temelinde Mısır ve soya var, hayvanın kas geliştirmesinde süt verimine kadar heşey bu yemlere bağlı.
Bu iki ürünün ancak yarısını üretebiliyor kalan kısmını Amerika Arjantin Brezilya ve Ukrayna gibi ülkelerden ithal ediyoruz, yani yem fabrikaları çalışıyor ama malzeme dışarıdan geliyor.
İthalat politikası, Dolarla beslenen hayvanlar;
Yani hammadde dışarıdan geldiği için her şey döviz endeksli, dolar artıyor yem pahalılanıyor, besici zarar ediyor, et fiyatları uçuyor, bu zincir öyle bir kısır döngü ki sanki dolar yükseldikçe ahırdaki dana da danalaşıyor.
Bu ülkenin kendi toprağında ot var, ama hayvanını dışarıdan gelen yem ile besliyorsa ülkede tarım değil ithalat politikası işliyor demektir.
Peki biz niye Mısır ve soya ekemiyoruz;
Sorunun kökü aslında basit ama oldukça da acı, Türkiye'de su kaynakları yetersiz, çünkü bu bitkiler çok su istiyor.
Mazot gübre ve enerjiye pahalı çiftçinin Kazancı düşük, ithal ürün ise döviz kurunun düşük olmasından dolayı ucuz.
Çünkü devlet düşük gümrük vergisi ile ithalatı da kolaylaştırıyor yani çiftçi diyor ki ben niye uğraşayım nasılsa dışarıdan geliyor ve böylece kendi tarlasını değil yabancının ekonomisini besliyor.
Tarımda planlama yok 1 yıl Mısır çok etkiliyor fiyat düşürüyor ertesi yıl kimse ekmiyor açık da uyuyor bu dengesizlik yüzünden
Türkiye yem ham maddesinde sürekli ithalata mahkum kalıyor, devlet uzun vadeli bir yem bitkileri üretim planı yapsa çiftçiye alım garantisi verse hem yem fiyatı düşer .
Hem et ucuzlar.
Ama bizde her şey günü kurtarma hesabı tıpkı et zamlandı deyince ithalat kapısının açılması gibi.
Yem fabrikaları montaj hattı gibi;
Bugünkü yem fabrikalarının çoğu aslında üretimden çok karıştırma hattı gibi çalışıyor, ithal Mısır ithal soya ithal katkılar karıştırılıyor, sonra yerli üretim etiketiyle satılıyor yani yem yerli ama her şeyi ithal.
Sonuç et değil sanki dolar yiyoruz;
Bugün geldiğimiz noktada tablo son derece net.
Fabrika var
Bilgi var ç
Çiftçi var ama sistem yok
Köylü üretmekten devlet planlamaktan tüketici et almaktan vazgeçti .
Yani soframıza gelen biftek bile yerli üretim gibi dursa da aslında dolarla fiyatlanan bir ithal zincirin son halkası.
Kısacası etin kaderi çoktan bizim elimizden çıkmış ithalatçı ve doların eline geçmiş.



Yorum Gönder