Yoncalı kaplıcaları menkıbesi

Kütahya'nın Yoncalı mevkiinde bulunan kaplıcalar, halk arasında şifalı suları ile oldukça ünlüdür. Kaplıcalar ile ilgili anlatılan menkıbeler de bu şifalı suların önemini vurgulamaktadır.

Yoncalı kaplıcaları menkıbesi
Yoncalı kaplıcaları menkıbesi

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kızının şifası

En yaygın anlatılan menkıbe, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kızının şifası ile ilgilidir. Rivayete göre, Sultan Alaaddin Keykubat'ın kızı Gülmüş Hanım, bir türlü iyileşmeyen bir hastalığa yakalanır. Sultan, kızının tedavisi için tüm imkanları seferber eder, ancak hiçbir doktor kızının iyileşmesine yardımcı olamaz. Son çare olarak, Gülmüş Hanım'ı Yoncalı kaplıcalarına götürür.

Kaplıca suyunun şifalı etkileriyle Gülmüş Hanım kısa sürede iyileşir. Sultan Alaaddin Keykubat, kızının şifası için minnettarlığını göstermek amacıyla Yoncalı'da bir cami ve bir hamam yaptırır. Bu cami ve hamam günümüzde de ayaktadır.

Çalı çırpıdan çıkan su

Bir diğer menkıbe ise, Yoncalı kaplıcalarının nasıl ortaya çıktığı ile ilgilidir. Rivayete göre, bir zamanlar Yoncalı'da bir yaşlı kadın yaşarmış. Bu kadın, geçimini çalı çırpı toplayarak sağlarmış. Bir gün, kadın çalı çırpı toplarken, bir çalının altından sıcak sular fışkırmaya başlamış. Kadın, bu suyun şifalı olduğunu anlamış ve köylülere haber vermiş. Köylüler de bu sudan yararlanmaya başlamışlar.

Bu menkıbe, Yoncalı kaplıcalarının doğal bir şekilde ortaya çıktığını ve şifalı sularının insanlığa bir hediye olduğunu vurgulamaktadır.

Kör adamın görmesi

Yoncalı kaplıcaları ile ilgili anlatılan bir diğer menkıbe ise, kör bir adamın görmesi ile ilgilidir. Rivayete göre, bir zamanlar Yoncalı'da kör bir adam yaşarmış. Bu adam, bir gün Yoncalı kaplıcalarına gelmiş ve şifalı sulardan yararlanmaya başlamış. Birkaç gün sonra, adamın gözleri açılmış ve görmeye başlamış.

Bu menkıbe, Yoncalı kaplıcalarının şifa gücünün sadece fiziksel hastalıklara değil, ruhsal hastalıklara da iyi geldiğini vurgulamaktadır.

Yoncalı kaplıcaları ile ilgili anlatılan menkıbeler, bu kaplıcaların tarihi ve kültürel önemini göstermektedir. Bu kaplıcalar, günümüzde de şifalı suları ile ziyaretçilerine şifa sunmaktadır.

Halk arasında anlatılan çeşitli Yoncalı efsanelerinden sadece birkaç tanesi bu efsane.

Kitabede ise;

Alaattin Keykubat'ın memurlarından Ramazan isimli birisinin kızı Gülmüş Hanım tarafında Cami ve hamamın yapıldığı yazmaktadır,
Gülmüş hanımın halen 1233 yılında halen Yoncalı da mevcut bir cami ve kapalı bir hamam yaptırdığı, hamam ve camideki kitabeden anlaşılmaktadır


1233 de inşa olunan cami ile en eski Hamamdan sonra birçok hamam ve Tesisler daha yapılmıştır
Son Yıllar İçinde Kütahya Valiliği modern otel motel ve Kamping yerleri yapmıştır.



0 Yorumlar

Yorumlarda lütfen saygılı olun