TÜRKİYE ARAPLAŞIYOR MU

Türkiye Araplaşıyor mu?
Türkiye Araplaşıyor mu?

Türkiye Cumhuriyeti halkı, Ümmetçilik adına Arap kültürüne teslim mi oluyor, Türkiye Araplaşıyor mu?Türkiye'de Araplaşmanın olup olmadığı, son yıllarda tartışılan bir konudur. Bu makalede, Araplaşmanın tanımı, Türkiye'de Araplaşmaya dair işaretler ve Türkiye'nin Araplaştığını söylemek için henüz erken olup olmadığı tartışılmaktadır. Günlük yaşamda İslami değerlere ağırlık vermek Araplaşmak mı?


Türkiye'nin Araplaşması: Gerçek mi, varsayım mı?


Türkiye'de Araplaşmanın olup olmadığı, son yıllarda tartışılan bir konudur. Bazıları, son yıllarda Türkiye'de Arapça öğrenmeye olan ilginin artması, Arap kültürünün Türk kültürüne girmesi ve Türkiye'nin Arap dünyasıyla olan yakınlaşması gibi gelişmelerin Türkiye'nin Araplaştığını gösterdiğini iddia etmektedir. Ancak, diğerleri, Türkiye'de hala güçlü bir Türk kimliği olduğunu ve Türk halkının kendi kültürlerine ve değerlerine bağlı olduğunu belirterek, Türkiye'nin Araplaştığını söylemek için henüz erken olduğunu savunmaktadır.


Türkiye'nin Arap kültürüyle etkileşimi

 

Türkiye Cumhuriyeti halkının, Ümmetçilik adına Arap kültürüne teslim olup olmadığı veya Türkiye'nin Araplaştığına dair kesin bir cevap vermek kolay ve basit değildir, bu sorunun cevabı, Araplaşmanın nasıl tanımlandığına ve Türkiye'nin Araplaşmanın hangi boyutlarına maruz kaldığına bağlı olarak değişebilir.

Araplaşma, bir toplumun Arap kültürünün etkisi altında kalarak, Arap dilini, dinini, geleneklerini ve yaşam tarzını benimsemesi olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda, Türkiye'nin Araplaşmasını şu boyutlarda ele almak mümkündür:

  • Dil: Türkiye'de Arapça dilinin kullanımı artmaktadır, özellikle son yıllarda, Arapça dizilerin ve filmlerin Türkiye'de yaygınlaşması, Arapçaya olan ilgiyi artırmıştır, bununla birlikte, Türkiye'de Arapçanın ana dil olarak konuşulduğu bölge sayısı çok azdır.
  • Din: Türkiye'de İslam dini, halkın çoğunluğu tarafından benimsenmektedir. lakin, Türkiye'de İslam'ın yorumlanması, Arap dünyasından farklı özellikler göstermektedir. Örneğin, Türkiye'de şeriat hukukunun uygulanmadığına dikkat etmek gerekir.Türkiye'de tasavvufi tarikat ve cemaatlerin İslamı yorumlaması da Arap ülkelerine göre farklıdır
  • Gelenekler: Türkiye'de Arap geleneklerinden çok az etkisi görülmektedir. Örneğin,Türklerde şifa niyetine deve sidiği içen yoktur.
  • Yaşam tarzı: Türkiye'de Arap kültürünün etkisiyle bazı yaşam tarzı değişiklikleri yaşanmaktadır. Örneğin, son yıllarda, Arap ülkelerinde yaygın olan tesettür giyim tarzı, Türkiye'de de yaygınlaşmaya başlamıştır, bu da bir tercih meselesidir.

Bu boyutlar göz önünde bulundurulduğunda, iktidardaki mevcut hükümet ülkeyi her ne kadar dönüştürmeye çalışsa da, bu süreç AKP iktidarı ile kaimdir, dağıttığı ekonomik ve siyasal rüşvetler, ülkeyi ulus devlet statüsünden çıkarıp, ümmetçi bir yapıya kavuşturmayı hedeflemektedir.

Türkiye'nin Ümmetçilik politikası ve Araplaşma

Ümmetçilik, İslam dünyasını tek bir siyasi ve kültürel bütünlük olarak gören ideolojidir. Türkiye'de Ümmetçilik düşüncesi, özellikle son yıllarda AKP ile birlikte yeniden gündeme gelmiştir. Bu durum, Türkiye'nin Arap kültürüne daha fazla yakınlaşmasına neden olabilir.

Ancak, Türkiye'nin Araplaşmasının önünde bazı engeller de bulunmaktadır. Bu engeller arasında, Türkiye'nin laik yapısı, Türk kültürünün güçlülüğü ve Arap dünyasının siyasi ve ekonomik istikrarsızlığı sayılabilir.

Sonuç olarak, Türkiye Cumhuriyeti halkının, Ümmetçilik adına Arap kültürüne teslim olup olmadığı veya Türkiye'nin Araplaştığına dair kesin bir cevap vermek mümkün değildir, AKP belki farkında değil, lakin tabanda AKP'nin siyasal hedefini reddeden bir gençlik geliyor, benim gözlemim budur, Bu sorunun cevabı, Araplaşmanın nasıl tanımlandığına ve Türkiye'nin Araplaşmanın hangi boyutlarına maruz kaldığına bağlı olarak değişebilir.

Ümmetçilik adına Arap seviciliği AKP'nin sağ oyları konsolide etmek adına uygulamaya çalıştığı bir siyaset mühendisliğidir, ömrü de Sn.Erdoğan ile kaimdir.

Ahmet ATAM

Fotoğraf yapay zeka ile oluşturulmuştur

0 Yorumlar

Yorumlarda lütfen saygılı olun