-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

SULTAN 2. BEYAZIT

beyazıt han

Sultan 2. Bayezid

Babası: Fatih Sultan Mehmed
Annesi: Gülbahar Hâtun
Doğum Yeri: Dimetoka Sarayı
Doğum Tarihi: 1450
Vefat Tarihi: 1512
Saltanat Tarihi: 1481 – 1512
Saltanat Süresi: 31 Yıl
Kabrinin Bulunduğu Yer: İstanbul (Bayezid Camii Avlusu)
Vefatında Osmanlı İmparatorluğu’nun Yüzölçümü: 2.400.000 km2

Sultan 2. Beyazıt 

II. Bâyezîd veya II. Beyazıt, ayrıca bilinen adıyla Sultân Bayezid-î Velî   Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. 


Tahta geçtiğinde 511.000 km²'si Asya'da, 1.703.000 km²'si Avrupa'da olmak üzere toplam 2.214.000 km² olan imparatorluk toprakları, ölümünde yaklaşık 2.375.000 km² idi

Babasının 1481 tarihinde sefere giderken Gebze yakınlarında vefatı üzerine devlet ileri gelenleri tarafından iktidara getirilmiştir. Bu olay kardeşi Konya Valisi Cem ile aralarında Saltanat çekişmesine sebep olmuştur.

Saltanatının ilk yıllarında kardeşi Cem ile uğraşmak zorunda kaldığından bu konunun halledilmesinden sonra ülke topraklarının genişletilmesi için O’da ataları gibi savaşmak zorunda kalmıştır. Komşularıyla iyi ilişkiler kurulmaya çalışırken, ülkenin denizlerde de büyümesini sağlayacak denizcilik ile ilgili düzenlemeleri yapmıştır.

Sakin ve kararlı bir kişiliğe sahipti. Etrafındakilere yardım yapmayı sever ve hayır işlerine zaman ayırmayı bilirdi.

Uzun boylu, sürmeli elâ gözlü ve çatık kaşlı idi. Esmer çehresindeki sakalı yuvarlaktı. Davranışları zarif, göğsü geniş, kolu güçlü idi. Çatma kumaştan elbiseler giyer, sarığı sahabelerinkine benzerdi. Sade giyinmeyi severdi. Savurgan değildi, masrafları bütçesini aşmazdı. Gelirinin bir kısmını da halka ve özellikle fakirlere dağıtmaktan zevk alırdı.

Kaynak : Wikipedia
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun