Hisarcık ilçesi, Kütahya ilinin kuzeybatısında yer almaktadır. İlçenin tarihi MÖ 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. İlçenin eski adı "Yığma"dır.
Hisarcık ilçesi tarihi:
Yığma, Bizans döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. 11. Yüzyılda Selçukluların eline geçen Yığma, 13. Yüzyılda Germiyanoğulları Beyliği'nin egemenliğine girmiştir. 14. Yüzyılda Osmanlıların eline geçen Yığma, 1958 yılında Bor madeni rezervlerinin bulunmasıyla hızla gelişmeye başlamıştır. 1967 yılında kasaba olan Yığma, 1987 yılında 3392 sayılı kanunla ilçe olmuştu
Ekonomi
Hisarcık ilçesinin ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayiye dayalıdır. İlçede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, patates, şeker pancarı ve üzümdür. İlçede yetiştirilen başlıca hayvancılık ürünleri sığır, koyun, keçi ve tavuktur. İlçede bulunan Bor madeni rezervleri, ilçenin ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.
Kültür
Hisarcık ilçesinin kültürü, Anadolu kültürünün bir parçasıdır. İlçede geleneksel Türk kültürüne ait birçok unsur yaşatılmaktadır. İlçede düzenlenen geleneksel etkinlikler arasında "Hisarcık Bor Festivali" ve "Yağmurlama Şenliği" sayılabilir.
Demografik yapı
Hisarcık ilçesinin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 20.902'dir. Nüfusun %69,8'i kırsal kesimde, %30,2'si kasabada ikamet etmektedir. Nüfusun %50,06'sı erkeklerden, %49,94'ü kadınlardan oluşmaktadır.
İlçenin nüfusu, 1987 yılında ilçe statüsü kazanmasından sonra hızla artmıştır. İlçenin nüfusunun artmasında Bor madeni rezervlerinin bulunmasının önemli bir etkisi olmuştur.
Hisarcık ilçesi köyleri
- AŞAĞIYONCAAĞAÇ KÖYÜ
- BEYKÖY KÖYÜ
- ÇATAK KÖYÜ
- DEREKÖY KÖYÜ
- GÜLDÜREN KÖYÜ
- HALİFELER KÖYÜ
- HAMAMKÖY KÖYÜ
- HASANLAR KÖYÜ
- HOCALAR KÖYÜ
- KARAAĞIL KÖYÜ
- KARBASAN KÖYÜ
- KIZILÇUKUR KÖYÜ
- KURTDERE KÖYÜ
- KUTLUBEYLER KÖYÜ
- KUTLUHALLAR KÖYÜ
- ÖRENKÖY KÖYÜ
- SAKLAR KÖYÜ
- SEFAKÖY KÖYÜ
- ŞEYHÇAKIR KÖYÜ
- ŞEYHLER KÖYÜ
- TOKAT KÖYÜ
- ULAŞLAR KÖYÜ
- YENİPINAR KÖYÜ
- YUKARIYONCAAĞAÇ KÖYÜ
Yorum Gönder