-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

KURAN MUCİZELERİ EBLA TABLETLERİ

Kuran mucizeleri ebla tabletleri

Kur'an mucizeleri M.Ö. 2500’lü yıllardan kalma Ebla Tabletleri, dinler tarihi açısından çok önemli bilgileri günümüze kadar taşımaktadır.

Ebla tabletleri

Arkeologlar tarafından bulundukları 1975 yılından itibaren sayısız kez araştırma ve tartışma konusu olan Ebla Tabletlerinin en önemli özelliği ise, içinde İlahi kitaplarda bahsedilen üç peygamberin adının geçmesidir, önemli bilgiler içeren Ebla Tabletlerinin, binlerce yıl sonra bulunması, Kuran’da bildirilen toplulukların durumunun coğrafi olarak da açıklanması bakımından oldukça önemlidir.

Ebla tabletleri nerede bulundu

Ebla tabletleri, M.Ö 2500 yıllarında, günümüz Suriye’nin başkenti olan Şam ile Türkiye’nin güneydoğusunu da içine alan bir bölgeyi kapsayan krallıktı, bu krallık, kültürel ve ekonomik olarak doruğa çıkmış ama bir dönem sonra -birçok medeniyette olduğu gibi  tarih sahnesinden silinmişti, Ebla Krallığının, döneminin önemli bir kültür ve ticaret merkezi olduğu, tuttukları kayıtlardan da anlaşılıyordu, Eblalılar devlet arşivi oluşturan, kütüphane kuran ve ticari sözleşmeleri yazılı kayıt altına alan bir medeniyetin sahibiydiler.
Ebla tablatleri 
1975 yılında yapılan kazılarda ilk bulunduğunda, o zamana kadar klasik bir arkeoloji başarısı olarak değerlendirilen Ebla Krallığı, gerçek önemini çivi yazılı yaklaşık 20.000 tablet ve parçalarından meydana gelen arşivin bulunması ile kazanmıştır, bu arşiv, aynı zamanda diğer arkeoloji uzmanlarının üç bin yıldan beri bildikleri bütün çivi yazılı metinlerin dört kat daha fazlasıydı.

Ebla Tabletlerindeki dil

Roma Üniversitesi’nde arkeolojik yazı uzmanı olan İtalyan Giovanni Pettitano tarafından çözüldüğünde, bu arşiv, aynı zamanda diğer arkeoloji uzmanlarının üç bin yıldan beri bildikleri bütün çivi yazılı metinlerin dört kat daha fazlasıydı, bu sayede Ebla Krallığının ve bu muazzam devlet arşivinin bulunmuş olması artık yalnızca arkeolojik değil, dini çevreleri de ilgilendiren bir konu haline gelmişti.
Konunun ne denli önemli olduğu daha da iyi anlaşılmış oldu, çünkü tabletlerde Kuran-ı Kerim’de adı geçen melek Mikail (Mi-ka-il) yanı sıra üç İlahi kitapta bahsedilen peygamberlerin adı geçiyordu.
  • Hz. İbrahim (Ab-ra-mu),
  • Ve Hz. İsmail (Iş-ma-il)’in isimleri…
Ebla Tabletlerinde saptanan peygamber isimlerinin çok büyük bir önemi bulunmaktadır, çünkü bu isimlere ilk kez bu kadar eski bir tarihi belgede rastlanmaktaydı, Tevrat’tan 1500 yıl öncesine ait olan bu bilgiler oldukça dikkat çekiciydi.
Hz. İbrahim’in isminin tabletlerde geçiyor olması.
Hz. İbrahim ve onun getirmiş olduğu dinin Tevrat’tan önce var olduğunu teyit ediyordu, tarihçiler Ebla’da bulunan tabletleri bu açıdan değerlendirdiler.
Hz. İbrahim ve onun risaleti hakkındaki bu önemli keşif;
Dinler tarihi açısından önemli bir araştırma konusu haline geldi.
Amerikalı arkeoloji uzmanı ve dinler tarihi araştırmacısı David Noel Freidmann da:
Yaptığı incelemelere dayanarak, Tabletlerdeki İbrahim ve İsmail gibi isimlerin peygamber isimleri olduklarını bildiriyordu, yukarıda da belirtildiği gibi tabletlerde geçen isimler, üç İlahi kitapta bahsedilen peygamberlerin ismiydi ve tabletler Tevrat’tan çok daha eskiydiler.

Ebla tabletlerinde sodon ve gomore

Ayrıca bu isimlerin yanı sıra tabletlerde başka konular ve yer isimleri de geçiyordu, bu bilgilerden ve yer isimlerinden anlaşıldığına göre ise, Eblalılar ticarette başarılıydılar, ayrıca yazılarda Ebla’ya uzak olmayan Sina, Gazze ve Kudüs isimleri de geçiyordu.
Bu da Eblalıların bu yerlerle olan ticari ve kültürel ilişkilerini gösteriyordu, tabletlerde görülen önemli bir ayrıntı ise Lut kavminin yaşadığı yer olan Sodom ve Gomorra gibi  bölgelerin isimleri idi.
Bilindiği gibi 
Sodom ve Gomorra;
Ölüdeniz kıyısında, Lut kavminin yaşadığı, Hz. Lut’un tebliğ yapıp insanları din ahlakına çağırdığı bölge idi, bu iki yerin dışında ayrıca Kuran ayetlerinde geçen İrem şehri de Ebla Tabletlerinde geçen isimlerin arasında bulunmaktaydı.

İsimlerin dikkat çekici yanı ise;
Peygamberlerin tebliğ ettiği kitaplar dışında şimdiye kadar bulunmuş hiçbir metinde geçmiyor olmalarıydı, bu o dönemde hak dini tebliğ eden peygamberlerin haberlerinin bu bölgelere ulaştığını gösteren önemli bir belge niteliğini taşımaktadır.
Reader’s Digest dergisindeki bir makalede;
Kral Ebrum’un iktidarı döneminde Eblalıların dinlerinde değişim olduğu, insanların Yüce Allah’ın adını yüceltmek için isimlerine ön ek kullandıkları kaydedilmiştir.

“Andolsun, Biz her ümmete''
“Allah’a kulluk edin ve tağuttan kaçının” 
Diye bir elçi gönderdik.
''Böylelikle, onlardan kimine Allah hidayet verdi, onlardan kiminin üzerine sapıklık hak oldu.
Artık, yeryüzünde dolaşın da yalanlayanların uğradıkları sonucu görün.”
(Nahl Suresi, 36)

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun