-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Din adamlarının statüsü nasıl olmalı

Din adamlarının statüsü nasıl olmalı

Din adamlarının statüsü

Rahmetli babam hoca idi , gençliğinde bir sürede Kütahya'nın köylerinde imamlık yapmıştı , gelirini imamlık yaptığı köyün sakinleri tarafından , yıllık harman zamanı Hoca hakkı olarak karşılandığını anlatırdı, peki günümüzde din adamlarının statüsü nasıl olmalı

Mesleğinin ilk yıllarını güneydoğuda İmam olarak geçiren bir arkadaşım da Doğu ve Güneydoğu da cemaatin devletin atadığı İmamın arkasında namaza durmadığını anlatmıştı , kendilerince gerekçeler ortaya koyarak .
Soru şu
Muktedirlerden maaş alan ve rahat bir hayat yaşayan bir din adamı, samimi din adamı olabilir mi ?
Cemaate kendi bilgisini mi, yoksa muktedirlerden gelen eline tutuşturulan bir yazılı notumu aktarır .
Din adamı işini para için değil Allah için yapar ve bu dünyanın malına tamah etmez.
Kendisi lüks içinde yaşayıp halka fakirliğin nimetlerini anlatanlar zaten samimi olamaz.
Erdoğan dönemine kadar doğu ve güneydoğudaki din adamı sistemi en doğru sistemdi.
Doğu ve Güneydoğu köylerindeki hocalar maaş, para karşılığında değil, cemaatin karşıladığı ücretler ve bağışlar karşılığında hocalık yapıyorlardı ve bir hoca hiç bir zaman zengin olamazdı, devletten maaş alamadıkları için de kimseye müdanaları yoktu

Din adamlarının siyasetçiler tarafından atandığı, maaşlarının siyasetçiler tarafından verildiği bir yerde, samimi dindarlıktan bahsedilebilir mi
Din adamı ücretini direk halktan almalı, siyasilerin emrinde olmamalı. aksi taktirde de çürüme ve yozlaşma kaçınılmaz olur.
Din adamlarının ülkeyi yöneten siyasetçiler tarafından atandığı bir ülkede laiklik de yoktur, olması da mümkün değildir.

Din adamı devlet memuru olursa
Adı da
İmam yahut hoca değil
Namaz kıldırma memuru olur .
Türkiye'de laiklik zaten hiç bir zaman olmadı, bugün de yoktur.
Kağıt üzerinde laikliğin olması bir aldatmacadan ibarettir.

Din adamlarının statüsü, laik bir devlette devletin etki ve müdahalesinden bağımsız ve objektif bir şekilde belirlenmelidir. 

Din adamları, hukukun ve anayasanın belirlediği kurallara, eşitlik ve adalet ilkelerine uymak zorundadır. 
Devlet, herhangi bir din veya inanca özel bir ayrıcalık tanımamalı ve din adamlarına özel statüler veya imtiyazlar sağlamamalıdır.
Laik bir devlette din adamlarının statüsü, özgürlüklerin ve insan haklarının korunmasını sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Dini liderler, diğer tüm vatandaşlar gibi yasaların gözetimine tabi olmalı ve eleştiriye açık olmalıdır.
Din adamlarının eğitim süreci, belirlenmiş akademik ve profesyonel standartlara uygun olarak gerçekleşmelidir. 
Eğitimleri, objektif bir şekilde ele alınmalı ve devletin belirlediği standartlara uygun olmalıdır. Din adamlarının topluma dinlerini öğretme ve rehberlik etme sorumluluğu olduğu için, eğitimleri bu sorumluluğu yerine getirebilmelerine olanak sağlamalıdır.

Din adamlarının statüsü

Laik bir devlette din adamları, dini törenler ve ibadetler için kullanılan mekanlarda hizmet vermek üzere örgütlenebilirler. 
Ancak bu mekanlar, kamu hizmeti sunmak için kullanılan düzenlemeler ve yasalar ile denetlenmelidir. 
Bu mekanlardaki faaliyetler, vatandaşların dini özgürlüklerine saygı göstermeli ve hiçbir dini veya inancı zorla dayatmamalıdır.

Din adamları, siyasi veya idari görevlere atanan bağımsız bir kurum veya mekanizma tarafından denetlenmelidir. 
Bu denetleme, din adamlarının toplumsal barışı ve hukukun üstünlüğünü koruma sorumluluğunu yerine getirmelerini sağlamak amacıyla yapılmalıdır. 
Ayrıca, din adamlarının adaletin sağlanması, insan haklarına saygı ve demokratik değerlere bağlılık gibi alanlarda da denetime tabi tutulması gerekmektedir.

Sonuç olarak, laik bir devlette din adamlarının statüsü, dinin özel bir statü kazanmasını engelleyen, bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine dayanan, insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğünü temel alan ve demokratik değerlere uygun bir şekilde belirlenmelidir. 
Bu şekilde, din adamları topluma hizmet edebilirken aynı zamanda her vatandaşın hak ve özgürlüklerini koruyan bir yapıya sahip olurlar.


Avrupa ülkelerinde din adamlarının statüsü

Avrupa Birliği ülkelerinde rahiplerin maaşları genellikle kiliseler veya dini kurumlar tarafından ödenir, Demokratik ve lait Türkiye Cumhuriyetinde de din adamlarının maaşları hizmet ettikleri Cami cemaatleri tarafından karşılanmalı, devlet sadece özlük hakları konusunda koruyucu ve kontrol edici bir pozisyonunda olmalı.

Maaşının devletten alan dinin adamı değil, iktidarda bulunan partinin vasıtası ile partinin adamı olur, din de siyasallaşır.
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun