KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

AYAK MANTARLARI NASIL GEÇER

Ayak mantarı neden olur, ayak mantarı nasıl geçer
Ayak mantarı neden olur, ayak mantarı nasıl geçer
Ayak mantarı neden olur, ayak mantarı nasıl geçer

Ayak mantarı neden olur, ayak mantarı nasıl geçer, ayak mantarı birçok sıcak ve nemli ortamda gelişen yaygın ve bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur. Duşlar gibi yerlerde, yüzme havuzlarının çevresinde ve soyunma odası zeminlerinde bulunabilir. Enfekte bir kişiyle veya mantarla kontamine olmuş bir yüzeyle doğrudan temas halinde olan herkes mantar enfeksiyonu nu kapabilir.

Ayak mantarı nasıl oluşur

Mantar enfeksiyonu , tipik olarak ayak parmakları arasında gelişir, ancak ayağın diğer kısımlarında da oluşabilir. Ayaklardan birini veya her ikisini de etkileyebilir. Cilt enfeksiyonu kişiden kişiye değişebilse de, belirti ve semptomlar şunları içerebilir:

  • Kaşıntı, batma veya yanma rahatsızlığı
  • Kuru, pul pul dökülen, pullu, soyulan veya çatlayan cilt
  • Kırmızılık
  • Enflamasyon
  • Sızan veya kabuklanan kabarcıklar

Tedavi edilmediğinde ayak tabanlarına ve ayak tırnaklarına yayılma riski vardır. Ayrıca, vücudun diğer kısımları, etkilenen bölgeyi kaşıyarak, elleri yıkamayarak ve ardından başka bir yere cilde dokunarak enfekte olabilir. 

Mantar enfeksiyonu , en şiddetli vakalarında, açıkta kalan ham deri dokusu ile büyük, açık çatlaklar olabilir. Bu özel durum sadece acı verici değildir; ciddi bir ikincil bakteriyel enfeksiyona yol açabilir. 

Ayak mantarı tedavisi

Sorunlu bir ayak mantarı enfeksiu olduğunda, cildiye uzmanından  randevu almak her zaman iyi bir fikirdir. Çoğu zaman uzmanlar  bölgeyi inceleyerek teşhis edilebilir. 

Bununla birlikte, tüm kaşıntılı ve pullu ayaklar mutlaka mantar var olduğu anlamına gelmez. 

Dermatit, sedef hastalığı veya benzer semptomlara neden olan düşük dereceli cilt enfeksiyonu gibi başka durumlar olabileceğinden bazen ek testler gerekebilir. 

Mantar hastalığına  kesin teşhisi konulduktan sonra,  uygun mantar önleyici ilaç ve bakımı yapılır , Belirtildiği şekilde kullanıldığında, ilaç günlük ayak hijyeni ve iyileştirilmiş ayak bakımı uygulamaları ile birlikte enfeksiyonun çözülmesine ve yayılmasının önlenmesine yardımcı olabilir.