KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Üşüme hissi neden olur

Üşüme hissi neden olur
Üşüme hissi neden olur


Üşüme hissi neden olur , bazıları yaz sıcağında bile üşür , bazıları içim üşüyor der , kimilerininse sırtı üşür, üşümenin birçok nedenleri olup önce halk dilinde olanları sıralayalım

Üşüme nedir neden üşürüz

Üşüme nedenleri kansızlık (Anemi)En sık yaşanmış olan sağlık sorunu kansızlıktır. Önemli bir esenlik problemi olan ve oldukça sık görülen anemi hastalığına hanımlarda daha sık rastlanıyor.
Kardiyovasküler Sistem Hastalıklar Damarsal problemlere bağlı üşüme genellikle el yada ayaklarda olur ve renk değişikliği, morarma, uyuşma ve karıncalanma şikâyetleri ile birlikte görülmektedir.

Tiroit bezinin çalışmaması

Hipotioridi (tiroid bezinin az emek vermesi)Vücudun metabolizmasını düzenleyen tiroid bezi bütün sistemlerin ahenk içinde olmasını sağlar.
Çok veya az çalışması durumlarında ise üşümenin yanı sıra kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen; devamlı yorgunluk hissi, saç dökülmesi, kabızlık, istemsiz kilogram alımı şeklinde ciddi sonuçlara kadar değişen klinik durumlar görülebilmektedir.

Diyabet üşüme nedenidir

Çok üşüme nedenleri (diyabet )Kontrol altında tutulmayan diyabet, diğer bazı rahatsızlıklara , yani sinirlerde elleriniz ve ayaklarınıza kadar duyulan hassas bir saldırıya sebep olabilmektedir.
Bu geliştiğinde, el ve ayaklarda uyuşukluk ve ara sıra ağrı hissedilir.
Bu sinirler sıcaklık hissi ile alakalı olarak beyne ileti göndermekten görevli olduklarından eller ve ayakların üşüdüğü hissedilebilmektedir.

Aşırı zayıf kişiler üşür 

Neden çok üşürüz (Anoreksiya veya Aşırı Zayıflık )Anoreksiya veya aşırı zayıflık da koruyucu yağ tabakasının eksikliği sebebiyle üşümeye neden olan bir problemdir.
Üşüme nedenlerinden biri (Sigara Kullanımı )Çağımızın hastalığı olarak malum ve sigara tüketimi ile ilişkilendirilen rahatsızlık arterlerde ve damarlarda daralmaya ve tıkanmaya neden oluyor.
Hastalığın ilk emareleri arasında el ve ayaklarda üşüme geliyor.
Özellikle halsizlik, yorgunluk, ciltte solukluk ile çarpıntının üşümenin belirtileri olduğunu belirten uzmanlar, yapısal üşüme probleminde yapacak bir şey olmadığını, üşümenin altta yatan sebeplerin diyabet, hipertiroidi veya anemi gibi sıhhat problemlerinin olduğu durumlarda ise alakalı uzman hekime başvurulması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Birazda halk dilinden anlatalım
Aç insan uyuyamaz , çünkü üşür .
Korkan insan birden buz keser , donar kalır, üşür.
Çok üzüntülü iken üzüntüsünden titrer , üşür .

Birde pratik önlemleri var üşümemenin
Sabahları birkaç kaşık pekmez için
Tüm gün vücut ısınız düşmez
Soğuk havada dışarıda uzun süre mi kalacaksınız
Bir cep konyağı bulundurun yanınızda
Yine de üşümeyi ihmal etmeyin
Altında daha büyük sorunlar olabilir
Bir değil , birkaç uzman doktora danışın


Kalın sağlıcakla