-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

KETEN TOHUMU FAYDALARI

Keten tohumunun faydaları
Keten tohumunun faydaları

KETEN TOHUMU FAYDALARI

Sayısız koruyucu özelliklerinden dolayı yüzyıllardır kullanılan, haklı olarak “Süper Gıda” lakabını edinmiş keten tohumunun faydaları nelerdir , kilo vermede keten tohumu 

1- Keten tohumunun Besin değerleri çok yüksektir 

Keten tohumunun kahverengi ve altın (sarı) olmak suretiyle iki çeşidi vardır. Sadece bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu, bazı vitamin ve minerallerin varlıklı bir deposu olmasının yanı sıra, iyi miktarda protein, lif ve omega-3 yağ asitleri barındırır. Bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu aşağıdakileri içerir:
  • Kalori: 37
  • Protein: 1.3 gram
  • Karbonhidrat: 2 gram
  • Lif: 1.9 gram
  • Toplam yağ: 3 gram
  • Doymuş yağ: 0.3 gram
  • Tekli doymamış yağ: 0.5 gram
  • Çoklu doymamış yağ: 2.0 gram
  • Omega-3 yağ asitleri: 1.597 mg
  • B1 Vitamini: Günlük ihtiyacın % 8’i
  • B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın % 2’si
  • Folat: Günlük ihtiyacın % 2’si
  • Kalsiyum: Günlük ihtiyacın% 2’si
  • Demir: Günlük ihtiyacın % 2’si
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın % 7’si
  • Fosfor: Günlük ihtiyacın % 4’ü
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın % 2’si

2- Keten tohumu Yüksek oranda Omega-3 içerir

Bir vejeteryansanız yada balık yemiyorsanız, keten tohumu sizin için en iyi omega-3 yağ deposu olabilir. Çoğunlukla nebat bazlı bir omega-3 yağ asidi olan zengin bir alfa-linolenik asit deposudur, vücudunuz onları üretmediği için, yediğiniz yiyeceklerden elde etmeniz gereken ihtiyaç duyulan iki  yağ asidinden biridir.

Bilimsel çalışmalar, keten tohumlarındaki ALA’nın, kolesterolün kalbin kan damarlarına birikmesini engellediğini, arterlerde iltihaplanmayı azalttığını ve tümör büyümesini azalttığını göstermiştir 
Kosta Rika’da yapılan ve 3.638 kişiyi kapsayan bir çalışma, daha fazla ALA yiyenlerin daha az ALA tüketenlerden daha düşük kalp krizi riskine sahip bulunduğunu gösterdi. (National Institutes of Health, USA)
Ayrıca, 250.000’den fazla kişiyi kapsayan 27 bilimsel çalışmanın büyük bir kısmı, ALA’nın % 14 daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı bulunduğunu gösterdi.

3- Keten tohumu, kanser riskini azaltabilecek varlıklı bir Lignan kaynağıdır

Lignanlar, antioksidan özelliklere haiz nebat bileşikleridir. İlginç bir halde, keten tohumu diğer bitkisel gıdalardan 800 kat daha fazla lignan ihtiva eder.

Gözlemsel emek harcamalar, keten tohumu tüketenlerin, özellikle  kadınlarda meme kanseri riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir  .
Ek olarak, 6.000’den fazla hanımı kapsayan bir Kanada araştırmasına göre, keten tohumu yiyenlerin meme kanserine yakalanma olasılığı % 18 daha azdır.
15 erkekten oluşan bir gurup, düşük yağlı bir diyet uygularken günde 30 gram keten tohumu kullanan erkeklerde, prostat kanseri riskinin daha düşük bulunduğunu göstermiştir  

4- Keten tohumu Diyet lifleri açısından zengindir

Sadece bir çorba kaşığı keten tohumu, erkekler ve bayanlar için günlük tavsiye edilen alımın % 8-12’si olan 3 gram lif ihtiva eder.  
Bu lif ikilisi, kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından fermente olur, dışkıları toplar ve daha düzenli bağırsak hareketleri ile sonuçlanır.  

5- Keten tohumu ve kolesterole iyi gelir 

Keten tohumlarının bir diğer sıhhat yararı, kolesterol seviyelerini düşürme kabiliyetleridir.
Yüksek kolesterolü olan kişilerde meydana getirilen bir çalışmada, üç ay boyunca günde 3 yiyecek kaşığı (30 gram) keten tohumu tozu tüketmek, toplam kolesterolü % 17 ve “fena” LDL kolesterolü yaklaşık % 20 düşürdüğü gözlemlendi.

Diyabet hastaları üzerinde meydana getirilen bir başka çalışmada, bir ay boyunca günde 1 çorba kaşığı (10 gram) keten tohumu tozunun alınmasının, “iyi” HDL kolesterolünde % 12’lik bir artışa neden olduğu bulunmuş oldu.

Menopoz sonrası hanımlarda günlük 30 gram keten tohumu tüketmek toplam kolesterol ve LDL kolesterolü sırasıyla ortalama % 7 ve % 10 azaltmıştır.

Bu etkisinde bırakır, safra tuzlarına bağlandığı ve sonrasında vücut tarafınca atıldığı için keten tohumlarındaki liften kaynaklanıyor şeklinde görünmektedir. Bu safra tuzlarını yenilemek için kolesterol kanınızdan karaciğerinize çekilir. Bu muamele kandaki kolesterol seviyesini düşürür.

6- Keten tohumu Kan basıncını düşürür

Keten tohumu üzerine meydana getirilen çalışmalar kan basıncını düşürme mevzusundaki organik yeteneğine işaret eder. Kanada’da meydana getirilen bir çalışmada altı ay süresince günde 30 gram keten tohumu yendiğinde  , kan basıncını 2 mmHg düşürdü ğü gözlemlenmiştir 
Bu önemsiz görünse de, kan basıncında 2 mmHg’lik bir azalma, inmeden ölme riskini % 10 ve kalp hastalığından ölme riskini ise % 7 azaltabilmektedir  

7- Keten tohumu Yüksek kalite vitamin kaynağıdır

Keten tohumu, bitki bazlı proteinlerin harika bir kaynağıdır. Keten tohumu proteini, arginin, aspartik asit ve glutamik asit amino asitleri bakımından zengindir.
Birçok laboratuvar emek harcaması, keten tohumu proteininin bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye, kolesterolü düşürmeye, tümörleri önlemeye ve mantar önleyici özelliklere sahip bulunduğunu göstermiştir.

Son zamanlarda meydana getirilen bir çalışmada, 21 yetişkine bir hayvansal protein unu ve bitki protein unu veriliyor. Çalışma, iki öğün arasında kaydedilen iştah, tokluk yada besin alımı açısından ayrım bulamıyor. Tokluk hissi ise bir sonraki öğünde daha az yemeye neden olur.  

8- Keten tohumu Kan şekerini düzenlemeye destek sağlar


Type 2 diyabet dünya çapında önemli bir sıhhat sorunudur. Vücudun insülin salgılamaması veya direncinin bir sonucu olarak yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterizedir.
Birkaç çalışma, minimum bir ay boyunca günlük rejimlerine 10-20 gram keten tohumu tozu ekleyen Type 2 diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerinde % 8-20 oranında azalma olduğunu bulmuştur (ResearchGate).
Bu kan şekerini düşürücü etki, özellikle keten tohumlarının çözünmeyen lif içeriğinden kaynaklanmaktadır. Araştırmalar, çözünmeyen liflerin şekerin kana salınımını yavaşlattığını ve kan şekerini azalttığını bulmuştur  
Genel olarak keten tohumu diyabetli insanların rejimine yararlı ve besleyici bir katkı olabilir.

9- Keten tohumu kilo kontrolüne destek sunar

Yemekler içinde atıştırma eğilimindeyseniz, açlık ataklarına karşı içeceğinize keten tohumu eklemeyi düşünebilirsiniz.bir içeceğe 2.5 gram öğütülmüş keten lifi özütünün, açlık ve genel iştah duygularını azalttığını bulmuştur

Düşük açlık hissi, keten tohumlarının çözünür lif içeriğinden doğar. İştahı kontrol eden ve tatmin hissi veren bir takım hormonu tetikleyerek, midede sindirimi yavaşlatır.
Keten tohumlarının rejim lifi içinde ne olduğu, açlığı baskılayarak ve doygunluk hislerini artırarak kilogram kontrolüne destek olabilir.

10- Keten tohumu çok yönlü bir bileşendir

Günlük yaşamdan kullandığımız birçok gıdaya keten tohumu ilave edilebiliriz. Şunları deneyebilirsiniz:
Suya ilave edip ve günlük sıvı alımınızın bir parçası olarak kullanılabilir
Salata sosu olarak keten tohumu yağı kullanılabilir
Sıcak veya soğuk kahvaltılık gevreklerin üstüne öğütülmüş keten tohumu serpebilirsiniz
Yoğurdunuza karıştırabilirsiniz
Kurabiye, çörek, ekmek yada öteki meyvelere ekleyebilirsiniz
Köfte harcına karıştırabilirsiniz .

Sonuç olarak keten tohumu faydaları saymakla bitmeyecek beslenme düzeninden çıkarılamayacak derecede kıymetli bil bitkidir 
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun