-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

KÜTAHYA TÜRKÜLERİ

Kütahya türkü ve hikayeleri, Gavur Rahime
Kütahya türkü ve hikayeleri, Gavur Rahime 

Kütahya türkü ve hikayeleri, Gavur Rahime türkü hikayesinin birçok farklı anlatımları vardır, ne derece doğru olduğu da bilinmez, bestesi Yörük Ali Efe türküsünün bestesi olup, türkü sözleri üzerine monte edilmiş, daha çok Kütahya Gediz yöresi düğünlerinde çalıp söylenir, Anadolu'nun bir ölçüde muzip yönünü ortaya koyar, bu türküye de lütfen bu yönü ile bakın.

GAVUR RAHİMEM TÜRKÜ HİKAYESİ


Gavur Rahime'm türküsü Halit Özcan'ın anlatımı.
Gavur rahime olayı Kütahya il merkezi bağlı bir köyde yaşanmış talihsiz bir durumdur, Rahime ifade edildiği gibi hafif meşrep değildir, kocası' Hüseyin'in maddi manevi ve de fiziki zaafları sonucu Rahime'ye umulmadık kişilerden saldırılar olmuş, istifade etmek için çalışmışlar, hakkında bir sürü dedikodu yayılmış, gerçekte ilişenin olmadığı, Hüseyin'in bile ilişemediğini Rahime Mahkemede hâkime anlatmıştır.

Bu olayın Türkü haline gelişi 1958-1959 yıllarına tekabül eder, türkü Çavdarhisar ilçesine bağlı Gökler köyünde çıkmıştır.
Rahime ise Gökler köyüne komşu köydendir, yörede bu olayın halen sağ olan tanıkları vardır, iyi başlayan bir gönül ilişkisinin, talihsiz sonucu ve gıybet, yalan yanlış, abartılı bir türkünün oluşması ile neticelenmiştir, Rahime günahsızdır, günah, Rahime'ye yanaşamayan dedikoducu iftiracılarındır.


Gavur Rahime'm türküsü Mehmet Ali Başaran'ın anlatımı

Türkünün gerçek hikayesi şudur.
Rahime, yakın köyün en güzel kızıyken on altı yaşında düğünsüz, kocası olacak adama zorla gelin edilmiştir, köylerine gelen bir şarkıcı gençle konuşurken komşusu tarafından görülmüş, orospuluğu o konuşmasından gelmeymiş, apar topar, ne olduğunu bile düşünmeden kasabanın en avanak adamı olan Rıza, kurban seçilerek ailenin namusu bir güzel temizlenmiş.

Rahime’nin oralarda da namus böyle temizlenir.
Rahime çok güzel bir kız, yeni gelin, bir anda kasabamızın gözdesi haline gelmiştir, kocası olacak avanağa hak görülmediğinden, her erkek anını kollamaktadır, tazeye yaklaşmanın, köyün imamı Rahime’nin İlk sahibidir, ilk çocuğunun da babasıdır, kasabada tek yakınlık gösteren imamın karısına bir şey istemeye gittiğinde, zorla olup bitivermiştir her şey. her yatsı sonrası da sık sık tekrarlanmıştır bu zorlamalar.
Dışarıdan birçok göz bunun şahidi olmuştur.

İmam onurlandırılırken.
Rahime orospuluğa doğru ilerlemiştir.

İlk çocuğundan sonra başka zorlamalarda yavaş yavaş kapıyı aşındırmaya başlamıştır, İmamın açtığı yolda cemaat hızlı bir yol almayla ilerlemiştir, geceleri kişi başı yirmi liraya, iki dakikalığına becerilir olmuştur kuytularda, kamışına su yürüyen gençler askere gitmeden önce, babaları tarafından vekil tayin edilmiş bir akrabanın aracılığıyla ilklerini, ilikleri kuruyana kadar yaşamışlardır onunla.

Tüm kasaba gençlerinin ilk rüyasıdır Rahime.
Tabi kızdan karıdan el çekmiş sakal sıvayanlarında son rüyaları.

Rahime ise, dört çocuğundan sadece ilk çocuğunun babasının kim olduğunu bilir, diğerleri de yine bu kasabadandır ama kimdendir bilinmez.
Rahime bu hayatına da sadece çocuklarıyla, buralardan kaçabilmenin hayaliyle katlanır, bir gün beyaz ayakkabılı bir prens gelmiş, almış götürmüştür, yakın ilin en güzel pavyonuna Rahime’yi.
Daha sonra, daha da güzellerine, şimdi nerelerde gönül eyler bilinmez…


Gavur Rahime türkü hikayesi Erdoğan Erel'in anlatımı

Herkes Yanlış Biliyor Gerçeği Şudur, türküde eksik söyleniyor, başlığı. 
Çömlekçi 'linin Bayırı Ortasındadır Çayırı.101 sene Dam da olsa Rahime'm bana kayırı.
Bu Başlık söylenmemiş, gerçek Hikayesi Çömlekçi Hasan Hüseyin'le Rahime Arasındadır, Rahime Hanım Hala Sağdır ve Kütahya Maltepe de İkamet etmektedir, türkünün yakılış sebebi çömlekçi'li Hasan Hüseyin iktidarsızdır aralarında cinsel birleşme olmaz ayrılmaya karar verirler, mahkemede hâkimin sorusuna Rahime'nin aramızda bir şey olmadı demesine sinirlenen Hasan Hüseyin'in
Göbek göbeğe değdi diye gerçeği haykırmasıdır

Gavur Rahime'm türkü sözleri


Arabası dört teker
Ovalardan ot çeker
Rahime de kıza sarılmayan
Ölür de gider ah çeker
Göklerin nacakları
Gavur Rahime'm dolduruve gucakları
Demiryolu köstekli
Gavur Rahime'm ablasından istekli
Ayın önünde aydın
Mahpusta günler saydım
İzin aldım varıyom
Rahime'm gözlerin aydın
O verdi de ben aldım
Gavur Rahime'm gül memene aldandım
Masa üstü örümcek
Gavur Rahimem eğilivese görüncek
Kavak kavağa değdi
Kavak ta boynunu eğdi
İnkar etme rahime
Göbekte göbeğe değdi
İlimonum muz gibi
Gavur Rahimem evlenmedik gız gibi
İlimonum portakal
Gavur Rahimem bir gece de bende kal
Göklerin nacakları
Gavur Rahimem dolduruve gucakları
Demiryolu köstekli
Gavur rahimem anasından istekli






Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun