Adından da anlaşılacağı gibi Türk kahvesi aslında Türkiye'den ve Orta Doğu'daki anlayışı Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanıyor.
Ortadoğu'da ilk kahve içilen yerin yazılı bir belgesi olmasa da Yemen olduğu söyleniyor.
Ortadoğu'da ilk kahve içilen yerin yazılı bir belgesi olmasa da Yemen olduğu söyleniyor.
Kahve Osmanlı'ya nereden geldi ?
Kahve, Yemen'den Türkiye'ye, Yemen valisi Özdemir Paşa tarafından 1521'de getirildi.
Özdemir Paşa Yemen'de vali iken, o zamanki Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'dı.
Özdemir Paşa, Sultanı etkilemenin bir yolunu bulmak ister ve bunu kahve yapma sanatını öğrenerek yapmaya çalışır
Zamanın bu noktasında, kahve
- Arabistan,
- İran ve diğer
- Orta Doğu imparatorluklarında yaygındı,
Ancak yine de pahalı, yeni bir içecektir ve henüz dünyanın çoğuna ulaşmamıştır
Özdemir Paşa'nın nadide ve pahalı kahveyi yaptığını gören padişah, bu içkiden hemen etkilenir.
Türk kahvesi, daha güçlü bir tada sahip olmasının yanı sıra, hazır kahveden çok daha yüksek kafein içeriğine sahiptir.
Özdemir Paşa'nın nadide ve pahalı kahveyi yaptığını gören padişah, bu içkiden hemen etkilenir.
Kahve, Daha sonra 1555'te Suriye'nin Şam şehrinden iki tüccarın yardımıyla İstanbul'da ilk kahvehaneler kurulur.
O tarihten sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda giderek daha fazla kahvehane açılmaya başlar ve popüler kahve kültürü hızla yayılır
Aslında, Türk kahvesini Nescafe yada espresso kahve de dahil olmak üzere diğer tüm kahvelere kıyasla bu kadar benzersiz kılan, nasıl yapıldığı ve nasıl tüketildiğidir.
O tarihten sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda giderek daha fazla kahvehane açılmaya başlar ve popüler kahve kültürü hızla yayılır
Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Aslında, Türk kahvesini Nescafe yada espresso kahve de dahil olmak üzere diğer tüm kahvelere kıyasla bu kadar benzersiz kılan, nasıl yapıldığı ve nasıl tüketildiğidir.
Klasik Türk kahvesi kahve çekirdeğinin kavrulmasıyla elde edilir.
Çekirdekler kavrulduktan sonra eskiden el değirmenlerinde, günümüzde ise otomatik kahve değirmenlerinde, yaklaşık 75-125 mikron büyüklüğünde çok küçük parçacıklar halinde un gibi öğütülür.
Kahvenin telvesi daha sonra su, şeker ve sütle birlikte geleneksel bir porselen veya çelik Türk cezvesine eklenir.
Kahvenin telvesi daha sonra su, şeker ve sütle birlikte geleneksel bir porselen veya çelik Türk cezvesine eklenir.
Karışım daha sonra cezve de iki kez kaynatılır.
Böylece kahve tamamen karışabilir, köpüklü hale gelir ve maksimum lezzet elde edilir.
Elde edilen bu kahve telvesi süzülmeden servis edilir.
Elde edilen bu kahve telvesi süzülmeden servis edilir.
Sütlü, üzeri köpüklü ve çok sıcak, höpürdetilerek de içilir
Türk kahvesi ve hazır kahve genellikle birbiriyle karşılaştırılır çünkü her iki kahve türü de yapılırken hiçbir kahve telvesi süzülmez.
Hazır ve Türk Kahvesi
Türk kahvesi ve hazır kahve genellikle birbiriyle karşılaştırılır çünkü her iki kahve türü de yapılırken hiçbir kahve telvesi süzülmez.
Ancak, ikisi oldukça farklı olduğundan, yine çok farklı zevkleri vardır.
Kahve tiryakileri hemen anlar bu farkı
Hazır kahve aslında farklı bir işlemle yapılan normal, demlenmiş kahvedir.
Hazır kahve aslında farklı bir işlemle yapılan normal, demlenmiş kahvedir.
Hazır kahve yüksek kalitede olduğu sürece, ortalama bir insan için demlenmiş ve hazır kahvenin tadı çok farklı değildir.
Hazır kahve yüksek kaliteli değilse, tadı daha bayat veya daha az lezzetli olabilir, ancak ikisinin genel dokusu, görünümü ve aroması aynı kalır.
Buna karşılık, Türk kahvesi, benzersiz aromalı ve dokulu bir kahve içeceği ile sonuçlanan tamamen farklı bir işlemle yapılır.
Buna karşılık, Türk kahvesi, benzersiz aromalı ve dokulu bir kahve içeceği ile sonuçlanan tamamen farklı bir işlemle yapılır.
Demlenmiş veya hazır kahveden daha konsantre olduğu için tadı çok daha güçlüdür.
Bununla birlikte, içeceğin içindeki gerçek kahve çekirdeklerinin varlığı, aromayı neredeyse espresso gibi çok güçlü kılar.
Türk kahvesi de iki kez kaynatılır ve hazır kahveden daha kalın, daha köpüklü bir dokuya sahiptir.
Türk kahvesi de iki kez kaynatılır ve hazır kahveden daha kalın, daha köpüklü bir dokuya sahiptir.
Şekerle tatlandırılabilir veya sütle seyreltilebilir ve genel kahve aroması daha güçlüyken, Türk kahvesi hazır veya demlenmiş kahveye göre daha az kömürleşmiş, dumanlı, aromaya sahiptir.
Türk kahvesinde kafein miktarı daha yüksektir
Türk kahvesi, daha güçlü bir tada sahip olmasının yanı sıra, hazır kahveden çok daha yüksek kafein içeriğine sahiptir.
Türk kahvesi genellikle küçük, konsantre porsiyonlarda ( servis edilir, bu nedenle kafein seviyesi espresso ile karşılaştırılabilir.
Buna karşılık, hazır kahve daha büyük, daha seyreltilmiş porsiyonlarda servis edilir
Bu nedenle tadı çok daha az güçlüdür ve ayrıca bir porsiyonda daha az kafein içerir.
Ek olarak, Türk kahvesi farklı şekilde yapıldığından, her kahvenin kafein seviyesi de farklılık gösterir.
Ek olarak, Türk kahvesi farklı şekilde yapıldığından, her kahvenin kafein seviyesi de farklılık gösterir.
Türk kahvesi genellikle içindeki kahve telvesi ile tüketilir, bu nedenle kafein içeriği hazır kahveden çok daha yüksektir.
Yorum Gönder