KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

KÜTAHYA YÖRESEL TATLILAR SALATALAR

Kütahya yöresel yemekleri
Kütahya yöresel yemekleri, Kütahya yöresel tatlılar ve salatalar

Kütahya yöresel yemekleri, Kütahya yöresel tatlılar ve salatalar

ERİK HOŞAFI


Malzemeleri;
Yarım kg Hekmane Eriği kurusu, 2 su bardağı toz şeker, su
Hazırlanış:
Hekmane eriği iyice yıkanarak 1 litre suya konulur. İki su bardağı toz şeker ilave edilerek 15 dakika kaynatılır.

GÜLLAÇ

Malzemeleri;
6 adet güllaç yaprağı, 100gr ceviz, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 kg süt, 1 su bardağı şeker ,100gr. Kaymak
Hazırlanışı:
Cevizler irice dövülüp tarçınla karıştırılır, güllaç yaprakları dörde bölünür, şekerle süt kaynatılır, güllaçlar, geniş kenarları olan tepside sıcak şekerli süte bastırılıp, hafif yumuşatılarak ikiye katlanır, tabağa alınıp geniş olan kenarlarına tarçınlı ceviz ve kaymak koyulur, hepsi tamamlandığında kalan süt üstüne dökülür Tatlının üzerine dövülmüş antepfıstığı serpilerek soğuk servis yapılır.

EV BAKLAVASI

Malzemeleri;
600 gr. Un, 3 yumurta, 500 gr. Dövülmüş ceviz, 1 kg mısır özü yağı, 250 gr. Tuzsuz tereyağı , 750 gr. Elenmiş ev nişastası, 1 limon suyu, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 fiske tuz
Şurubu için;
2 kg şeker, 1 limon suyu
Hazırlanışı:
600 gr un, 3 yumurta, 1 fincan zeytinyağı, 1 su bardağı kadar su ve 1 çimdik tuz ile iyice ve yumuşakça yoğrulur, 1 saat bekletilir hamur ceviz büyüklüğünde 45 bezeye ayrılır, bezeler nemli bezle örtülür Her beze oklava ve nişasta yardımı ile incecik açılır, tepsiye yayılır, her yayımda dövülmüş ceviz serpilir, 45 yufka üst üste istiflenir, baklava biçimi kesilir yağ iyice kızdırılır, sıcak sıcak haşlanır Fırına verilir, fırından çıkınca ılık şurup dökülür, dinlendirilir, tepsi soğuksa şurup sıcak dökülür.

HOŞMERİM

Süzme, taze tuzsuz peynir ateşte eritilir, içine karbonat, un, irmik, şeker, tereyağı konularak iyice toparlana kadar pişirilir, yağlanmış tepsiye dökülür, fırında pembeleştirilir, şerbet dökülüp ateşte kaynatılır.

PELUZE 

Ev nişastası ile olur, muhallebiye benzer, bir bardak nişasta, bir bardak şeker, bir bardak süt karıştırılır, nişasta ile şeker karıştıra karıştıra kaynatılır., eğer koyu olursa biraz su katılır, Piştikten sonra kaselere boşaltılır, bir tepsiye incecik dökülür, soğumaya bırakılır, üzerine tarçın ekilerek yenilir.

ÇEKME HELVA 

Şekere az su ilave edilerek iyice koyulaştırılır, bu şeker soğukta dondurulur, sonra şeker karşılıklı iki kişi tarafından çekilerek beyazlaştırılır, bu arada un hafif yağda kavrularak pembeleştirilir, büyük siniye alınır, beş altı kişi sininin başına oturup beyazlaştırılan şeker halkayı siniye koyar ve elden ele geçirilerek çevrilir, şekerle unlu karışımı aldıkça tel tel ayrılır.

YUFKA TATLISI

Malzemeleri;
8 adet kuru yufka, 1 kg toz şeker, 500 gr su 1 tatlı kaşığı limon suyu, 50 gr iri taneli nişasta, 50 gr. Ceviz içi, 125 gr eritilmiş margarin veya tereyağı
Hazırlanışı:
Temiz bir örtü üzerine konulan yufkalar su serpiştirilerek yumuşatılır, Fırın tepsisi hafifçe yağlanır, İlk yufka tepsiye döşenir, Daha önce kısık ateşte 5-6 dakika kavrulmuş olan ceviz içi, nişastanın bir kısmı, tepsiye döşenip yağlanmış olan yufkanın üzerine serpilir, bu işlem 8 yufka içinde sırayla yapılır, en üste kalan yağ fırça ile sürülür, bıçakla baklava dilimleri halinde kesilir, 200 derece ısıtılmış olan fırında 20-25 dakika pişirilir, daha önce hazırlanmış olan soğuk şerbet ılımış yufkaların üzerine dökülür, bir gün dinlendirildikten sonra soğuk olarak servis yapılır.

SU MUHALLEBİSİ

Malzemeleri;
1 çay bardağı nişasta, 1,5 su bardağı pekmez, 7 su bardağı su ,1 çay bardağı toz şeker
Hazırlanışı:
1çay bardağı nişasta, 1 çay bardağı toz şeker ve 4su bardağı su 10 dakika kaynatılır, muhallebi kıvamına gelen nişasta ıslatılmış bir tepsiye 1,5 santim kalınlığında dökülür, iyice soğutulup küp şeker büyüklüğünde kesilir,
Şerbetinin hazırlanması;
1,5 su bardağı pekmez şerbetinin içine atılır

DOLDURMA KABAK TATLISI

Malzemeleri;
1 orta boy tatlı kabak, 2,5 kg toz şeker, 2 su bardağı pirinç, dolmalık fıstık, dolmalık üzüm
Üzerine, Ceviz, Kaymak
Hazırlanışı:
Kabak bütün halinde soyulur, Üst kısım kapak şeklinde çıkarılır ve içi temizlenir, ayrı bir yerde pirinç, ½ kilo toz şeker 4 su bardağı su eklenerek pişiriliri içine üzüm ve fıtık ilave edilir, hazırlanan karışım kabağın içine doldurulur ve kapağı kapatılır, geniş bir tencereye yerleştirilir ve azar azar şeker eklenerek fırında pişirilir, piştikten sonra tepsiye ters çevrilerek konur ve üstü biraz daha kızartılır, soğuyunca dilimler halinde kesilerek servis yapılır, isteğe göre üzerine kaymak ve ceviz konulur.

KÖTDÜR TATLISI 

Ayıklanmış yarım yaprak taze cevizler ipe dizilir, pekmez ile nişasta katı kıvamında kaynatılır ve dizilen cevizler bu karışıma katılıp hafif unlanarak asılır, daha sonra istenilen büyüklükte kesilerek yenir.

UN HELVASI

Malzemeleri;
500 gr. Sıvı yağ, 1 kg un, 1kg şeker,
Hazırlanışı:
Bir tencerenin içerisine yağ konur, yağ kızdırıldıktan sonra un ilave edilir, unla yağ pembeleşinceye kadar kavrulur, önceden şeker ve 1 kg su kaynatılıp şerbet hazırlanır, daha sonra kavrulmuş olan unun üzerine şerbet dökülür, 3 dakika karıştırılır, ocaktan indirilip üzeri örtülüp soğumaya bırakılır.

GÖVEÇLİ PİLAV

Malzemeleri;
2 kg kuzu eti, 3 bardak pirinç, tereyağı, 3 bardak et suyu, 2 çorba kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Et haşlanıp güveçte fırına sürülür. Pirinç, 2 çorba kaşığı tuzla kaynar suda önceden ıslatılır, et başka kaba alınır, pirinç bolca yıkanır, 2 çorba kaşığı tereyağında hafif kavrulur, göveçe yerleştirilir, üzerine kızarmış kebap etleri koyulur, 3 su bardağı et suyu ilave edilerek, fırına verilir, yarım saat fırında pişirilir.

ZERDELİ PİLAV

Malzemeleri;
2 su bardağı pirinç, 1,5 su bardağı haşlanmış nohut, 150 gr. Margarin, 1 çay bardağı sıvı,
Yağ, tuz, karabiber
Zerde Malzemeleri;
2 çay bardağı toz şeker, 2 çay bardağı pirinç
Hazırlanışı:
Pilavın hazırlanışı:
Pirinçler sıcak suda yarım saat bekletilip, süzülür, diğer tarafta tencerede yağ eritilir, 3 su bardağı su, tuz, karabiber ve nohutlar tencerede eriyen yağa ilave edilir, su kaynadıktan sonra pirinçler de tencereye ilave edilir, önce hızlı daha sonra kısık ateşte göz göz oluncaya kadar pişirilir ve demlenmeye bırakılır, 15-20 dakika bekletildikten sonra servis hazır olur.
Zerdenin Hazırlanışı:
2 çay bardağı pirinç su ile kaynatılarak yumuşatılır, 2 çay bardağı şeker ilave edilerek, şeffaf bir görünüm elde edilinceye kadar pişirilir, istenirse portakal suyu da katılır.
Sunum;
Nohutlu pilav ile zerde birlikte sunulur, özellikle kız kınası denilen eğlencelerde ikram edilir.

MERCİMEKLİ PİLAV

Malzemeleri;
1 su bardağı mercimek (siyah) , 2 su bardağı pirinç, 2 baş soğan, karabiber ,150 gr. Tereyağı, 1 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Pirinçler sıcak suda yarım saat ıslatılır, mercimekler ayıklanır, haşlanır ve süzülür, diğer tarafta ince kıyılmış soğanlar pembeleşene kadar yağda kavrulur, ıslatılan pirinçler yıkanıp süzülür, kavrulan soğanlara ilave edilir, pirinçler uzayıncaya kadar kavrulur, mercimekler de ilave edilerek sıcak su koyulur, kısık ateşte göz göz oluncaya kadar pişirilir Ve dinlenmeye bırakılır.
Sunum;
Ilık olarak servis yapılır.

PİLAVLI TAS KEBABI

Malzemeleri;
Eti için; 2 kg kuşbaşı doğranmış kuzu eti, 1 adet orta boy büyüklükte kuru soğan, 1 paket margarin (250 gr) , ½ kahve kaşığı toz tarçın, 1 tatlı kaşığı tuz, 5 adet orta boy yeşil sivri biber, 2 adet orta boy domates, 5-6 su bardağı su
Pilavı için; 4 su bardağı pilavlık iri pirinç, 1 tatlı kaşığı tuz, 6 su bardağı su
Hazırlanışı:
İnce kıyılmış kuru soğan, margarin, tarçın, tuz, kabuğu soyulup doğranmış domates kuşbaşı etle karıştırılıp, 40-45 cm çapında 4-5 cm kalınlığında kenarı olan yuvarlak bir tepsinin ortasında koyulup üzerine sivri yeşil biberleri yerleştirerek, 20-25 cm çapında, 28-20 cm derinliğinde, ateşe dayanıklı porselen veya metal bir tas kapatılarak 5-6 su bardağı sıcak su ilave edilip, ağır ateşte 45 dakika pişirilir, tası hiç açmadan kenarındaki artan et suyu, başka bir kaba alınır, bu et suyu dahil olmak üzere 6 su bardağı sıcak su, ocaktaki tepsiye geri boşaltılır, ayıklanıp yıkanmış 4 s bardağı pirinç, tepsideki tasın etrafına boşaltılarak, 1 tatlı kaşığı tuz serpilip, pirinçler suyunu çekene kadar çevire çevire pişirilip, ocaktan indirilir, üzeri kapatılarak 10 dakika dinlendikten sonra ortasındaki tas kaldırılıp servis yapılır, etini pişirirken suyu azalırsa, biraz daha su ilave edilir

DÖVMEÇ SALATASI

Malzemeleri;
Haşlanmış yumurta, 1demet yeşil soğan, zeytin yağı, limon, tuz
Hazırlanışı:
Soğanlar ve yumurtalar incecik kıyılır, Tuz zeytinyağı, limon ilave edilerek iyice karıştırılır, İstenirse haşlanmış patateste katılabilir, Özellikle gözleme ile birlikte servis yapılır