KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

KÜTAHYA YÖRESEL ET YEMEKLERİ

Kütahya yöresel yemekleri et yemekleri


Kütahya yöresel yemekleri

Kütahya göveci

Kütahya göveci

Malzemeleri;
1 adet kuzu ön kolu , 3 baş orta soğan , 1 kaşık salça , 5 adet çarliston , 4 adet domates ,tuz ,
karabiber
Hazırlanışı: 
Etimiz parça olarak gövece konur, tu atılır, soğan doğranarak bir müddet kavrulur, daha sonra domates ve salça ilavesi yapılarak suyu çekilene kadar beklenir, çarliston biberleri doğrayıp etin üstüne örtecek şekle kaynamış suyu ilave ederiz, bir iki taşım kaynadıktan sonra fırına koyarız, 30 dakika sonra etin pişip pişmediği kontrol ederiz, gövecin üstü kızarınca fırından alırız.

Kütahya usulü kavurma


Malzemeleri;
1 kg dana eti , 3 çorba kaşığı tereyağı , 1 tatlı kaşığı tuz , 2 adet domates , 50 gr. Biber
Hazırlanışı: 
1 kg dana eti kuşbaşı olarak doğranarak tencereye atılır, suyu çekinceye kadar ocakta bırakılır, suyunu çektikten sonra biraz yağ atılır ve tuz ilave edilir, daha sonra 10 dakika bu vaziyette kısık ateşte bırakılır, biberler doğranarak yemeğe ilave edilir ve 5 dakika pişirilir, Daha sonra domatesler kuşbaşı doğranarak ilave edilir ve 2 dakika daha kavrulur. 
Sunum; 
Sıcak olarak servis yapılır.

Küp eti 



Malzemeleri;

500 gr. iri kuşbaşı et , 1 orta boy soğan  2 orta boy domates , 2 adet yeşil biber , 1 diş sarımsak , tuz , 1,5 çay bardağı su , karabiber
Hazırlanışı: 
Küpün içine önce bütün soğan yerleştirilir, daha sonra sırası ile et domates, biber, sarımsak, tz ve karabiber koyulup, suyu ilave edilir, etin hiç yağı yoksa yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilebilir, tüpün ağzı sıkıca kapandıktan sonra çok kısık ateşte 3 saat kadar pişirilir, Sunum.
Kızarmış patates , pirinç pilavı ile servis yapılabilir.