KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

KÜTAHYA YÖRESEL YEMEKLERİ DOLMALAR

Kütahya yöresel yemekleri dolma ve sarmalar
Kütahya yöresel yemekleri dolma ve sarmalar


ILIBADA DOLMASI


Malzemeleri;
Bulgur , Kese yoğurdu , Nane , Soğan , Ilıbada (Labada) , Kırmızı biber ,
Karabiber
Hazırlanışı: 
Bulgur, sıcak suyla kabartılır, soğuduktan sonra kese yoğurdu , ince doğranmış soğan ve ince doğranmış taze nane ile yoğrulur, isteğe göre karabiber veya kırmızı biber ilave edilir. Labadalar sıcak suda az haşlanır, haşlanan labadaların dışındaki damar kısmı kesilerek inceltilir, labadaların içine, önceden hazırlanmış olan iç konarak sap kısmından uca doğru muska şeklinde sarılır, labadaların damarlı kısmının (tersinin içe gelmesine özen gösterilir. Sarma işlemi bittikten sonra sıvı yağ ile yağlanmış tencerenin dibine iki sıra labada yaprağı serilerek hazırlanmış olan dolmalar dizilir, 10-15 dakika pişirilen dolmalar ocaktan indirilerek dinlendirilir. 
Sunum; 
İsteğe göre sıcak veya soğuk olarak servise sunulan ılıbada dolması, yoğurtla servis yapılır.

ETLİ YAPRAK SARMA


Malzemeleri;
Yarım kg kıyma , 1 çay bardağı pirinç , 1 baş soğan , Tuz , Karabiber ,1 adet domates , 200 gr yaprak
Hazırlanışı : 
Kıymanın içine soğan, domates küçük doğranır, pirinç, tuz, biber, bir miktar su yumuşatacak kadar hepsine karıştırılıp dolma yapmaya vaziyete geçirilir, yaprakları sıcak su ile haşladıktan sonra yaprağın geniş yerinden başlamak üzere sarmaya devam edilir, hafif ateşte pişirilir. 
Sunum; 
Üzerine yoğurt konarak servis yapılır.

ZEYTİNYAĞLI SOĞAN DOLMASI


Malzemeleri;
1kg soğan , 1 su bardağı pirinç , 1 su bardağı zeytinyağı , 1 domates , 1 çay kaşığı şeker ,
 tuz , yenibahar , nane , maydanoz
Hazırlanışı: 
Soğanlar küçük küçük doğranır, yağda kavrulur, önceden ıslatılmış yıkanmış pirinç, soğan ilave edilerek kavrulur, bir tek domates de robotta çekildikten sonra ilave edilir, yarım bardak su ile içi pişirilir, üzerine toz şeker, nane ve yenibahar ilave edilir, soğanlar altından ve üstünden kesildikten sonra haşlanır, teker teker çıkartılarak midye şeklinde sarılır, daha sonra yeşillik ile süslenir. 
Sunum; 
Ilık olarak servis yapılır.