KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

KÜTAHYA YÖRESEL YEMEKLER ÇORBALAR

Kütahya yöresel yemekleri çorbalar
Kütahya yöresel yemekleri çorbalar


Kütahya yöresel yemekleri, çorbalar 

SIKICIK ÇORBASI



 Malzemeleri;
1 su bardağı ince bulgur , 3 yemek kaşığı tarhana , 1 yemek kaşığı un , yarım fincan kuru nane , 1 çay kaşığı karabiber , 1 büyük kuru soğan , yarım paket et suyu , 1 yemek kaşığı salça , 2 diş sarımsak , 1 kase yoğurt
Hazırlanış:
İnce bulgur bir kabın içerisinde, bir çay bardağı sıcak su gezdirilerek kabarması beklenir, üzerine tarhana, un, karabiber ve nane karıştırılır, katı bir katı bir karışım elde edilir, elimizde yuvarlayarak bilye büyüklüğünde küçük toplar yapıp, unlu bir tepsiye sıralarız, bir başka tencerede soğan, yağı ve salça kavrulur, üzerine beş su bardağına yakın su doldurulur, kaynayan salçalı suya önceden yuvarlığımız toplar atılır, birbirine yapışmaması için tane tane atmakta yarar vardır, kısık ateşte bulgurlar iyice pişinceye kadar kaynatılır, et suyu varsa suyuna karıştırılabilir, daha çok lezzet elde etmiş oluruz. 
Sunum; 
Küçük bir kasede yoğurt ezip, içine dövülmüş sarımsak karıştırarak sos hazırlanır, bu sos, sıcak olarak tabaklara servis yapılan Sıkıcık'a arzuya göre dökülür, elde sıkılarak yuvarlandığı için bu yemeğe "Sıkıcık" adı verilmiştir.

Sıkıcık çorbasının hikayesi

Bu yemeğin pek çok ismi vardır, bu yemeğin bir hikayesi vardır, bir kadının oğlu askerden gelmiştir, ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar, oğlu akşam ana ne yiyeceğiz dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikini gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der.

MİYANE ÇORBASI


Malzemeleri:
6 bardak su, 1 kase un, 2 kaşık tereyağı , yarım çay bardağı su, yarım çay kaşığı tuz, 1 yumurta
Hazırlanışı: 
Kavrulan un soğumaya bırakılır, soğuyunca su ile yavaşça ezilir, çorba kıvamına gelinceye kadar karıştırılır, kaynatılır, 1 yumurta, ½ çay bardağı su, tuz ilave edilir, ardından ceviz büyüğünde 4 parça ayrılır, daha sonra yuvarlanır, bıçakla yarımşar cm. kesilerek kızartılır, çobanın üzerine ilave edilir. 
Sunum; 
Sıcak olarak servis yapılır.

OĞMAÇ ÇORBASI


Malzemeleri;
Un, Tuz, Yağ, Nane , salça
Hazırlanışı: 
250 gr. Sıcak suyla hamur yapılıp sonra ovulur, tencereye yağ ve salça konularak kavrulur, üzerine su ilave edilir, su kaynadıktan sonra oğlan hamurlar salınır, 10-12 dakika kaynatılır.
Sunum; 
Tereyağı ile süslenir ve sıcak servis yapılır.

YOĞURT ÇEVİRME ÇORBASI 



Malzemeleri;
500 gr. Süzme yoğurt , 2 kaşık un , 1 yumurta , 6 bardak su (2 bardak et suyu 4 bardak su) ,
1 çay bardağı pirinç , Bir miktar tuz , Tereyağı , Kırmızı biber , Nane
Hazırlanışı: 
Bir tencereye yoğurt, yumurta, un konularak kaşıkla iyice ezilir, yavaş yavaş su ilave edilerek orta ısıdaki bir ocakta kaynayıncaya kadar ağır ağır karıştırılır, kaynadıktan sonra tuz ve 2 bardak et suyu ilave edilir, pirinçler iyice yumuşayana kadar ateşte pişirilir. 
Sunum; 
Üzerine tereyağı kızdırılarak kırmızı toz biber konulup arzuya göre nane ilave edilerek servise sunulur.

KIZILCIK ÇORBASI


Malzemeleri;
Kızılcık Tarhanası , Soğan, Yağ, Sarımsak , Tuz
Hazırlanışı: 
Yağ önce tencerede kızdırır, İçerisine doğranmış soğan atılıp, İçerisine doğranmış soğan atılıp, pembeleştirilir ve sarımsak ilave edilir, üzerine su ve kızılcık tarhanası ilave edilir, kaynayana kadar yavaş yavaş karıştırılır, 8-10 dakika kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir, Sunum; 
Sıcak servis yapılır.

TUTMAÇ ÇORBASI


Malzemeleri;
300-400 gr un , tuz , su , 100 gr kıyma , 1 adet domates , 1 adet yeşil biber , 1tatlı kaşığı nane , 2 yemek kaşığı süzme yoğurt , 1 çay bardağı sıvı yağ , 6 çorba kasesi su , 1 tatlı kaşığı salça
Hazırlanışı: 
300-400gr un,tuz yeterince su ile hamur yoğrulur, Bıçak sırtı kalınlığında oklava ile açılır Üzerine hafif unlanarak kurmaya bırakılır, İnce şeritler halinde kesilir, bu şeritler 172 cm² lik karelere kesilir, hafifçe un serpilerek bir tepsi üzerinde kurumaya bırakılır, tutmaç hamuru büyük miktarlarda kışlık olarak hazırlanıp, kurutulur ve kavanozlarda saklanır, daha sonra çorbalarda kullanılır, çorba pişirilecek tencereye 1 çay bardağı sıvı yağ konur, 100 gr çiğ kıyma hafif kavrulur, buna ince doğranmış yeşil biber eklenerek tuz ilave edilir, ince doğranmış domates (rendelemiş domateste olabilir) ilave edilir, hafif pişirilir, 1 tatlı kaşığı kuru nane serpilip, karıştırılır, ezilmiş 2 yemek kaşığı süzme yoğurdun içine çorbanın suyundan 1 kaşık konarak alıştırılır, çorbanın içinde de yoğurdun kesilmemesi için, yoğurt çorbaya ilave edilir ve ılık servis yapılır.

TARHANA ÇORBASI


Malzemesi;
Maya , Yoğurt , Soğan , Nane , Tuz , Un , Domates , Karabiber
Hazırlanış: 
1kaşık tereyağı, salça, sıcak su beraber kavrulur. 3 bardak soğuk su eklenir. 3 kaşık tarhana alınarak kaynayana kadar karıştırılır. Sunum; sıcak olarak servis yapılır.

TEKKE ÇORBASI


Malzemesi;
Hamur için, Un, tuz su
Çorba için, 100 gr. Kıyma ,1 tatlı kaşığı domates salçası ,1 çay kaşığı biber salçası ,Kuru nane ,Tuz ,Karabiber ,Küçük soğan rendesi
Hazırlanış: 
Un, tuz ve su yoğrulur, açılıp birer santimlik kareler halinde kesilip bekletilir, diğer tarafta tencereye biraz yağ konup soğan ve kıyma ile kavrulur, salça ilave edilir, bir iki defa çevirdikten sonra sıcak suya koyulur Tuz, karabiber ve nane ilave edilir, kaynamaya başlayınca hamurlar içine ilave edilir, çorba kıvamına gelince ateşten alınır.

ÇENE ÇARPAN ÇORBASI


Malzemeleri:
Yeşil mercimek , Evde kesilmiş erişte , Soğan , Tereyağı , Salça
Hazırlanışı:
Yeşil mercimekler haşlanır Evde hazırlana erişte yoksa şehriye mercimeğin üzerine ilave edilir, soğan tereyağında kavrulur, az salça ilave edilerek çorbaya eklenir, bir taşım kaynatılıp tuzu katılarak ocaktan alınır.


Kaynak