-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

BAKARA SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

Bakara suresi bize ne anlatıyor?


Bakara suresi bize ne anlatıyor? Bakara suresi, Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresi olup, Medine döneminde inmiştir.

Bakara suresi 

- Bakara suresi, İslam'ın temel inanç, ibadet ve hayat düzeni ile ilgili birçok hüküm ve bilgi içermektedir.

- Bakara suresi, Kur'an'ın Allah tarafından gönderilen hak bir kitap olduğunu, tevhid, nübüvvet ve ahiret gibi iman esaslarını delillerle beyan etmektedir.

- Bakara suresi, mümin, kafir ve münafıkların vasıflarını, Hz. Adem'in yaratılışı, şeytanla imtihanı ve cennetten indirilmesini anlatmaktadır.

- Bakara suresi, İsrailoğulları'nın tarihindeki önemli olayları, Allah'ın onlara verdiği nimetleri ve onların bu nimetlere karşı tutumlarını aktarmaktadır.

- Bakara suresi, Hz. İbrahim'in kıssasını, Kabe'nin yapılışını ve kıble oluşunu, yiyecekler, kısas, vasiyet, oruç, savaş, hac, nikah, boşanma, dulluk, yetimlik, şarap, kumar, faiz, akidlerin yazılması gibi konularda hükümler ve öğütler vermektedir.

- Bakara suresi, Allah-kul ilişkisini, dua etmenin önemini ve örnek duaları da öğretmektedir.

- Bakara suresi, okuyanlara büyük faziletler sağlamakta ve şeytanın şerrinden korumaktadır.

Bakara suresi konu başlıkları

Bakara suresi, Kur'an-ı Kerim'in ikinci ve en uzun suresidir. 286 ayetten oluşan sure, Medine döneminde inmiştir. Sure, adını 67-71. ayetlerde anlatılan İsrailoğullarının bir sığır boğazlamaları emredilen hikayesinden almıştır. Bu surede ayrıca Ayetü'l-kürsi gibi önemli ve faziletli ayetler de bulunmaktadır.

Bakara suresi, Kur'an'ın ayrıntılı bir özeti niteliğindedir. Surede iman, ibadet, ahlak ve muamelatla ilgili pek çok hüküm ve konu işlenmiştir. Bu konular arasında şunlar sayılabilir:

- Kur'an'ın eşsizliği ve mucizesi

- Allah'a inanmanın ve ona kulluk etmenin gereği

- Mümin, kafir ve münafık kimselerin özellikleri

- Hz. Adem'in yaratılışı, şeytanın isyanı ve cennetten kovuluşu

- İsrailoğullarının ibretlik tarihi, peygamberlerine karşı tutumları ve yaptıkları hatalar

- İman esasları ve ehl-i kitabın durumu

- Peygambere bağlılığın önemi ve peygamberlerin ortak kaynağı

- Cihadın fazileti ve Allah yolunda harcamanın sevabı

- Namaz, oruç, hac, umre gibi ibadetlerin hükümleri

- Kıblenin değiştirilmesi ve bunun hikmeti

- Evlilik, boşanma, nafaka, emzirme gibi aile hayatına dair hükümler

- Faiz, içki, kumar gibi haram olan şeylerden sakınma

- Alışveriş, borç, vasiyet gibi ticari hayata dair hükümler

- Kısas, yemin, helal-haram yiyecekler gibi diğer emir ve yasaklar

Bakara suresi, Müslümanların hayatlarını düzenleyen birçok ilke ve kural içermektedir. Bu sureyi okuyan, anlayan ve uygulayan kimseler Allah'ın rızasına erişebilirler. Bu sureyi öğrenmek ve öğretmek de büyük bir bereket ve fazilettir.

Bakara suresine göre hz Adem'in yaratılışı  

- Allah Teala, hz Adem'i yeryüzünde bir halife olarak yaratmaya karar verdiğini meleklere bildirdi. Melekler, yeryüzünde kan dökecek ve bozgunculuk yapacak bir varlık yaratılmasına şaşırdılar. Allah Teala ise onlara bilmedikleri şeyleri bildiğini söyledi .

- Hz Adem'in bedeni, kuru bir çamurdan, suretlenmiş balçıktan yaratıldı. Bu çamur, yeryüzünün her tarafından alınan toprak parçalarının birleşiminden oluştu. Bu nedenle hz Adem'in nesli de çeşitli renklerde ve karakterlerde oldu  .

- Hz Adem'in ruhu ise Allah Teala'nın emriyle onun bedenine üflendi. Böylece hz Adem tam ve kâmil bir insan haline geldi .

- Allah Teala, hz Adem'e bütün isimleri öğretti. Sonra meleklere bu isimleri sorarak onların bilgisini sınadı. Melekler, bu isimleri bilemediklerini itiraf ettiler. Allah Teala ise hz Adem'in bu isimleri bildiğini göstererek onun üstünlüğünü ortaya koydu .

- Allah Teala, meleklere ve cinlerden olan İblis'e hz Adem'e secde etmelerini emretti. Melekler bu emre itaat ettiler. Ancak İblis, kibirlenerek bu emre karşı geldi. Allah Teala da onu lanetledi ve cehenneme attı .

Bakara suresine göre inek meselesi  

- İnek meselesi, Bakara suresinin 67-71. ayetlerinde anlatılan bir kıssadır. Bu kıssada Hz. Musa'nın kavmine Allah tarafından bir cinayetin faillerini bulmak için bir inek kesmeleri emredilir. Ancak kavim bu emri ciddiye almaz ve Hz. Musa'ya inekle ilgili ayrıntılı sorular sorarlar. Bu sorulara karşılık Allah onlara ineğin rengi, yaşı ve işlevi gibi özelliklerini bildirir. Böylece onların imanlarını sınamış olur.

- İnek meselesi, Bakara suresinin genel temasıyla da ilgilidir. Zira sure, iman esaslarını, Kur'an hidayetini ve Müslümanların ümmet olma vasıflarını açıklar. Ayrıca İsrailoğulları'nın din anlayışı ve uygulamasında yaptıkları hataları ve sapmaları örneklerle göstererek Müslümanları uyarmayı amaçlar. İnek meselesi de bu hataların ve sapmaların bir örneği olarak sunulur.

- İnek meselesi, Bakara suresinin nüzul sebebiyle de bağlantılıdır. Çünkü sure, hicretin ilk yıllarında Medine'de inmiştir. Bu dönemde Müslümanlar, Yahudilerle ve Mekke müşrikleriyle ilişkilerini düzenlemeye çalışmışlardır. Yahudilerin bazıları ise Müslümanlara karşı düşmanlık beslemiş ve onları saptırmaya çalışmışlardır. Bu durumda Bakara suresi, Müslümanlara Yahudilerin tarihindeki ibretlik olayları hatırlatarak onları uyanık olmaya davet etmiştir. İnek meselesi de bu olaylardan biridir.

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun