-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

MAİDE SURESİ BİZE NEYİ ANLATIYOR DİNDEN DÖNMENİN CEZASI NEDİR

Maide suresi neyi anlatır
Maide suresi neyi anlatır

Maide suresi neyi anlatır, Maide suresi Medine döneminde inmiş ve 120 ayetten oluşmuştur, Maide suresi adını 112. ve 114. ayetlerde geçen "yemekli sofra" anlamındaki "mâide" kelimesinden almıştır .

MAİDE SURESİ

- Maide suresi Müslümanların dinî, içtimaî, iktisadî ve siyasî hayatlarını tanzim eden pek çok düzenlemelere yer veren önemli bir suredir .

- Maide suresinde başlıca şu konular ele alınmaktadır  :

  - Verilen sözlerin yerine getirilmesi ve akitlerin önemi

  - İsrailoğulları, Hıristiyanlar ve Ehl-i kitabın yanlış inançları, tutumları ve davranışları

  - Haram ve helâl olan yiyecekler, av ve avlanma hükümleri, Ehl-i kitabın kestiklerini yeme ve kadınlarıyla evlenme izni

  - Abdest, gusül, teyemmüm, temizlik ve hac farîzasıyla ilgili hükümler

  - Hırsızlık, yol kesicilik, fesat çıkarma, kısas ve ceza hükümleri

  - Cihadın lüzumu, yardımlaşma, iyilik, doğruluk, adalet ve şahitlikle ilgili hükümler

  - Yemin kefâreti, vasiyet ve dinden dönmenin kötülüğü

  - İçki ve kumar yasağı

- Maide suresinde ayrıca Hz. Âdem'in iki oğlunun kıssası ile Hz. Mûsâ ve Hz. Îsâ'nın hayat hikâyelerinden kesitler şeklinde öğüt ve ibret alınacak kıssalar yer almaktadır .

- Maide suresinde son olarak âhiret hallerinden de bahsedilerek bütün insanlar göklerin, yerin ve her şeyin sahibi olan Allah'a kulluğa davet edilmektedir .

Maide suresine göre hırsızlığın cezası nedir 

- Hırsızlık suçu, başkasının zilyedi olduğu taşınır bir malı zilyedin rızası olmadığı halde kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla bulunduğu yerden alınmasıyla meydana gelir.

- Hırsızlık suçu, malvarlığına karşı işlenen ve ekonomik bir çıkar elde etmek amacıyla işlenen suçlardandır. Hırsızlık suçunun basit veya nitelikli tüm şekilleri resen soruşturulmaları gereken suçlardandır.

- Kur'an'da, "Hırsızlık eden erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık Allah'tan bir ceza olarak ellerini kesin" (el-Mâide 5/38) buyurulur . Bu ayet, hırsızlık suçunun İslam hukukundaki cezasını belirlemektedir.

- Hırsızlık suçunun cezasının uygulanabilmesi için bazı şartların yerine gelmesi gerekir. Bunlar arasında hırsızlık edilen malın belli bir değere sahip olması, malın korunaklı bir yerden alınması, failin akıl baliğ ve mükellef olması sayılabilir.

- Hırsızlık suçunun cezasının uygulanmasında amaç, hem faili hem de toplumu caydırmak ve ibret vermek, hem de mağdurun zararını gidermektir. Hırsızlık suçunun cezasının ağır olması, İslam'ın malvarlığına verdiği önemin bir göstergesidir.

Maide suresine göre içki içmek 


- İçki içmenin günah olduğu, insanlara zarar verdiği, şeytanın işi olduğu ve Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoyduğu bildirilmiştir .
- İçki içmenin cezası Hz. Peygamberin sünneti ve uygulamasıyla sabittir. Hz. Peygamber ve Hz. Ebû Bekir, içki içene 40 sopa (celde) vurdular. Hz. Ömer zamanında içki içenler çoğalınca o, arkadaşlarıyla istişare etti. Haddin en az miktarı olan 80 değnek vurulmasını kararlaştırdılar.
- İçki içme cezası uygulanabilmesi için içen kimsenin akıllı, ergin müslüman ve konuşabilen bir kimse olması lâzımdır.
- İçkide büyük bir günah ve insanlar için birtakım faydalar vardır. Ama günahı faydasından çok olduğu için haram kılınmıştır.

Maide suresine göre haram olan yiyecekler şunlardır:


- Leş: Kendi kendine veya başka bir sebeple ölmüş hayvanlar. (Maide, 3)
- Kan: Hayvanın vücudundan akmış olan kan. (Maide, 3)
- Domuz: Etleri ve tüm organları haram olan hayvan. (Maide, 3)
- Allah'tan başkası adına kesilenler: Putlara veya başka varlıklara adanmış veya onların adıyla kesilmiş hayvanlar. (Maide, 3)
- Haram kılınan hayvanlar: Yırtıcı hayvanlar, kuşlar ve deniz canlıları dışında kalan diğer hayvanlardan yenmesi haram olanlar. (Maide, 4)
- Haram aylarda avlanan hayvanlar: Zilkade, zilhicce, muharrem ve receb aylarında avlanması yasak olan hayvanlar. (Maide, 1-2)

Bu yiyeceklerin haram kılınmasının sebebi hem insan sağlığına zararlı olmaları hem de Allah'ın emirlerine uygun olmamalarıdır. Bu yiyeceklerden kaçınmak hem imanımızı hem de bedenimizi korumamızı sağlar.

Maide suresine göre kısas ne zaman uygulanır:


- Kısas, cinayet veya yaralama gibi bir suçun mağdurunun veya varislerinin, failin aynı şekilde cezalandırılmasını talep etmesi durumunda uygulanır (Maide 45).
- Kısas, mağdur veya varislerinin affetmesi veya diyet istemesi durumunda uygulanmaz (Maide 45).
- Kısas, mağdurun ölümüne sebep olan failin kasıtlı olarak hareket etmediği durumlarda uygulanmaz (Maide 32).
- Kısas, mağdurun ölümüne sebep olan failin müslüman olmadığı durumlarda uygulanmaz (Maide 33).
- Kısas, Allah'ın insanlara verdiği bir hak olup adaleti sağlamak için uygulanmalıdır (Maide 45).

Maide suresine göre dinden dönmenin cezası 


- Maide suresinin 54. ayetinde dinden dönenlere bir uyarı vardır. Allah'ın mevcut insanlarla dinini korumaya muhtaç olmadığını, dini terk edenlerin yerine, çok güzel, samimi, güçlü, Allah yolunda cihad etmekten çekinmeyen müminler getirebileceğine vurgu yapılmıştır.
- Bu ayette dinden dönenlerin dünyevi cezasına yer verilmemiştir. Ayetin kıyamete kadar gelmiş ve geçmiş bütün mücahid milletlere işaret ettiği söylenir.
- Dinden dönenlerin öldürülmesine delil olarak gösterilen diğer ayetler ise Maide suresinde değil, Fetih suresinde yer almaktadır. Bu ayetlerde de dinden dönenlerin öldürülmesi hükmü açıkça belirtilmemiş, ancak savaş veya teslim olma seçenekleri sunulmuştur.
- Gelenekte ise dinden dönenlerin öldürülmesi gerektiği hususunda ittifak vardır. Bu görüşü sünnet ve icma ile desteklemeye çalışmışlardır. Hanefiler ise irtidat eden kadını bundan istisna etmişlerdir.


Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun