-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

E NAM SURESİ NEYİ ANLATIR SUREYE GÖRE YARATILIŞ VE DİRİLİŞ

 

E NAM suresi neyi anlatır
E NAM suresi neyi anlatır

E NAM suresi neyi anlatır, E NAM suresi, Kur'an'ın 6. suresi olup 165 ayetten oluşur, Surenin adı, 136, 138 ve 139. ayetlerde geçen ve "deve, sığır, koyun ve keçi" anlamına gelen en'am kelimesinden gelir, surenin konusu genel olarak Allah'ın birliği, sıfatları, peygamberlik, vahiy, yaratılış, yeniden diriliş, müşriklik gibi itikadi konulardır .

E NAM SURESİ

- Surenin tamamı Mekke döneminde indirilmiştir. Ancak bazı ayetlerin Medine döneminde indirildiğine dair rivayetler de vardır .

- Surenin fazileti hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "En'am suresi bana toplu olarak indi. 70.000 melek tesbih ve hamt sözleriyle bu surenin inişine eşlik etti"  .

- Surenin başındaki üç ayeti okumanın da ayrı bir fazileti vardır. Abdullah İbn Mesud'dan (r.a) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Kim sabah namazını cemaatle kılar, namaz kıldığı yerde oturmaya devam ederse ve En'am suresinin başındaki üç ayeti okursa, bunu okuyan kimseye Allah yetmiş tane melek tayin eder. Onlar kıyamet kopuncaya kadar Allah'a tesbih ederler ve o okuyan kimseye de istiğfar ederler." 

E NAM suresine göre yaradılış ile ilgili bazı bilgiler şunlardır:

- Allah, gökleri ve yeri yaratan, karanlıkları ve ışığı var eden tek ilahtır. O'na hamd etmek gerekir. Ama kâfir olanlar putları rablerine eş tutarlar .

- Allah, insanları topraktan yarattı ve onlara belirli bir ömür takdir etti. O'nun ilmi her şeyi kuşatır .

- Allah, göklerde ve yerde olan her şeyi bilir. İnsanların gizli ve açık işlerini görür ve yaptıklarının karşılığını verir .

- Allah, peygamberlerine mucizeler gönderdi, ama inkârcılar onları yalanladılar ve alay ettiler. Allah da onları helak etti ve yerlerine başka nesiller getirdi .

- Allah, peygamberine kitap indirdi, ama inkârcılar ona sihir dediler. Onlar melek görmek isterlerdi, ama Allah onlara melek gönderseydi işleri bitmiş olurdu .

- Allah, gece ve gündüzde yaşayan her şeyi yarattı. O, her şeyi işiten ve bilendir .

- Allah, kendisine rahmet yazdı. Kıyamet günü insanları toplayacak ve hesap soracaktır. Kendilerini ziyana uğratanlar iman etmezler .

- Hz. İbrahim, kendi döneminin ilk müslümandı. O, aklıyla ve gözlemleriyle Allah'ın varlığı ve birliğine ulaştı. O'na putperestler zulmettiler, ama Allah onu korudu .

E NAM suresine göre yeniden diriliş şöyle olacaktır:

- Allah, kıyametin kopmasından sonra İsrâfil (a.s.)'a sûra üfletmesini emredecek ve bütün canlılar öleceklerdir. (E NAM 19/87)

- Sûra iki üfleme arasında kırk vardır. Bu süre kırk gün, kırk ay veya kırk yıl olabilir. Bu süre zarfında bütün insanların bedenleri çürüyecek ve sadece kuyruk sokumu kemikleri kalacaktır. (Buhârî, Tefsîru sûre (39), 3, (78), 1; Müslim, Fiten 28)

- Allah, gökten bir su indirecek ve bu su ile insanların kuyruk sokumu kemikleri canlanacak ve bitkiler gibi büyüyecektir. (Buhârî, Tefsîru sûre (39), 3, (78), 1; Müslim, Fiten 28)

- Allah, İsrâfil (a.s.)'a sûra ikinci defa üfletmesini emredecek ve bütün insanlar ruhları ile bedenleri birleşerek yeniden dirileceklerdir. (E NAM 36/51-52)

- Yeniden dirilen insanlar mahşer yerine toplanacak ve hesaba çekileceklerdir. (E NAM 18/47-48)

E NAM suresine göre müşrik kimdir?


- Müşrik, Allah'a iman etmekle birlikte O'nun oğlu- kızı ve eşi olduğuna inanan kişidir. (Enam 100-101; Furkan 2 …) 
- Müşrik, kendisini Allah’a yaklaştıracağına inanarak Allah ile kendisi arasına yarı tanrı sallaştırdığı insanları ve putları aracı kılan; aracılara ve onlar vasıtasıyla da Allah’a yakaran kimsedir. (Yûnus 18; Zümer 3…) 

- Müşrik, Allah’a inanan ama Peygamberlere ve onların tebliğ ettiği İlahî Kitaplara ve Ahiret Hayatına inanmayan ve böylece egemen otorite olarak yalnızca soyut aklı , ilmi ve toplumsal ilke ve kurumları egemenleştiren maddeci şahsiyettir. (Enam 106; Müminûn 82-92; Furkan 1-20… Âhiret’e inanmayanlar Peygamberler’e ve İlâhi Kitaplar’a da inanmazlar.) 

- Müşrik, Allah’a inanan fakat Allah’ın helâl kıldıklarını haram, haram kıldıkları da helal kılan dîn adamlarını ve siyasal kurumları Rab/yönetici otorite tanıyan seküler/laik insandır. (Tevbe 31; Âl-i İmran 3/64; En’âm 121,136-140 Tirmizî Tefsir 10, İbn Kesîr Tevbe 9/31) 

- Müşrik, yaratma, yaşatma, yönetme, koruma, maziyi-hali-geleceği bilme, duaları kabul etme, hiçbir varlığa benzememe ve benzeri gibisi olmama gibi Allah’a ait olan vasıfları, Onun yarattıkları olan varlıklara yamayan ve onları kendileri için güç ve şeref kaynağı edinen insan oğludur. (Haşr 23; Kasa 68; ihlas 5;Zümer 67; Şûra 42/1;Meryem 19/81-82) 

- Müşrik, tabiat olaylarını; depremler-yağmurlar-kasırgalar-hortumları, yeşeren bitkileri ve hayat süren bin bir çeşit canlıları inandığı Allah’a değil de bu varlıkların kendisine veya tanrılaştırdığı doğaya bağlayan maddeci tiptir. (Neml 27/60-65; Buharî, Menakıbul-Ensar 27) 



Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun