KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Erdoğan'ın bahsettiği Holokost cenderesi nedir?

Holokost olayı hakkında kısa bir makale

Holokost olayı


Holokost olayı, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Yahudiler başta olmak üzere diğer bazı gruplara karşı yaptığı sistematik ve devlet destekli soykırımdır. 

Holokost, Yunanca "ateşte kurban etme" anlamına gelen bir kelimedir. Nazi lideri Adolf Hitler, Alman ırkının üstünlüğüne ve Yahudilerin Alman toplumuna bir tehdit olduğuna inanıyordu. Bu nedenle, Avrupa'daki yaklaşık 9 milyon Yahudi'nin çoğunu öldürmek için bir plan hazırladı. Bu plana "Nihai Çözüm" adı verildi. ¹

Holokost, 1933'te Nazilerin iktidara gelmesiyle başladı ve 1945'te savaşın sona ermesiyle bitti. Bu süreçte, Naziler, Yahudileri ekonomik, sosyal ve kültürel hayattan dışladı, mallarına ve haklarına el koydu, gettolara ve toplama kamplarına gönderdi, gaz odalarında, kurşunla, açlıkla veya hastalıkla öldürdü. 
Holokost'un en bilinen örnekleri arasında Auschwitz, Treblinka, Sobibor, Belzec, Chelmno ve Majdanek imha kampları vardır. 
Bu kamplarda milyonlarca Yahudi gaz odalarında zehirlenerek öldürüldü ve cesetleri yakıldı. ²³

Holokost'ta yaklaşık 6 milyon Yahudi hayatını kaybetti. 

Bu, Avrupa'daki Yahudilerin yaklaşık üçte ikisine denk gelir. 
Holokost, Yahudi tarihinin ve kültürünün en büyük trajedilerinden biridir. Holokost, aynı zamanda insanlık tarihinin en büyük suçlarından biridir. 

Holokost'un nedenleri, gelişimi, sonuçları ve anlamı hakkında daha fazla bilgi edinmek için ⁴ adresini ziyaret edebilirsiniz..

Kaynak:
(1) Holokost - Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Holokost.
(2) Holokost Nedir? Holokost Katliamı Ne Zaman Başladı? - Hürriyet. https://www.hurriyet.com.tr/egitim/holokost-nedir-holokost-katliami-ne-zaman-basladi-41819145.
(3) Holokost - Wikiwand. https://www.wikiwand.com/tr/Holokost.
(4) Nazilerin kanlı serüveni: 6 milyon kişiyi katlettiler | Euronews. https://tr.euronews.com/2015/01/26/tarihin-en-buyuk-utanclarindan-biri-yahudi-soykirimi.
(5) Getty Images. https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/group-of-child-survivors-behind-a-barbed-wire-fence-at-the-news-photo/89277106.