KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Türkiye'nin Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi: Siper

Türkiye'nin milli imkanlarla geliştirdiği ilk uzun menzilli hava savunma sistemi Siper'in özellikleri, İsrail Demir Kubbe ile kıyaslaması
siper hava savunma


Türkiye imalatı Siper hava savunma sistemleri, 2018 yılında ASELSAN ve Roketsan tarafından geliştirilmeye başlandı. Siperin, 2023 yılı sonlarında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi planlanıyor.

Siper hava savunma roketi

Siper, Türkiye'nin milli imkanlarla geliştirdiği ilk uzun menzilli hava savunma füze sistemidir. Sistem, 150 km'ye kadar menzildeki hedefleri havada imha edebilir. Ayrıca, 30 km'ye kadar irtifada bulunan hedefleri de hedef alabilir. Sistem, 360 derecelik bir görüş alanına sahiptir ve aynı anda 10 hedefi takip edebilir.

Siper, İsrail'in Demir Kubbe hava savunma sistemi ile benzerliklere sahiptir. Her iki sistem de orta menzilli hava savunma sistemleridir ve 150 km'ye kadar menzildeki hedefleri havada imha edebilir. 

Ancak, Siper'in Demir Kubbe 'ye göre bazı avantajları vardır. Siper, daha uzun menzile sahiptir ve daha yüksek irtifada bulunan hedefleri hedef alabilir. Ayrıca, Siper, Demir Kubbe' ye göre daha fazla hedefi takip edebilir.

Siper'in teknik özellikleri şu şekildedir:

  • Menzil: 150 km
  • İrtifa: 0,1-30 km
  • Yanca Kapsama: 360°
  • Takip Edilebilecek Hedef Sayısı: 100
  • Batarya Seviyesi Angaje Olunabilecek Hedef Sayısı: 10

Siper, Türkiye'nin hava savunma kabiliyetini önemli ölçüde artıracak bir sistemdir. Sistem, Türkiye'nin hava sahasını, savaş uçakları, balistik füzeler ve insansız hava araçları gibi çeşitli tehditlere karşı korumaya yardımcı olacaktır.