KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Kıyafetlerin ömrü nasıl uzatılır

Kıyafetlerinizin Ömrünü Uzatmak İçin 6 İpucu
Kıyafetlerin ömrü nasıl uzatılır
Kıyafetlerin ömrü nasıl uzatılır


Kıyafetlerinizin Ömrünü Uzatmak İçin 6 İpucu, Günümüzde moda dünyası hızla değişiyor ve tüketim alışkanlıkları da buna bağlı olarak artıyor. Ancak, bu durum hem çevreye hem de bütçemize zarar veriyor. Sevdiğimiz kıyafetleri daha uzun süre kullanabilmek için onlara iyi bakmamız gerekiyor. 

Kıyafetlerimizin ömrünü nasıl uzatabiliriz?  


1. Kıyafetlerinizi her giydiğinizde yıkamayın. 

Eğer leke veya ter yoksa, kıyafetlerinizi havalandırın ve dolabınıza koyun. Böylece kumaşlarınızı yıpratmamış olursunuz. Teninizle direkt temas eden çorap, iç çamaşırı ve tayt gibi parçalar hijyen açısından her kullanımdan sonra yıkanmalıdır. Ama bunların dışında kalan ve tere, kire maruz kalmayan parçalarınızı her kullanımdan sonra yıkamaya atmayarak ömürlerini uzatabilirsiniz.

2. Kıyafetlerinizi yıkarken etiketlerindeki talimatlara uyun. 

Her kumaşın farklı bir yıkama derecesi ve yöntemi vardır. Yanlış yıkama kıyafetlerinizin solmasına, çekmesine veya deforme olmasına neden olabilir. Çamaşır makinelerinde bulunan ayarları ve giysinizin yıkama talimatı etiketindeki bilgileri dikkate alın. 30 derecenin üzerinde yıkama önerilmeyen kıyafetlerinizi 40 veya 50 derecede yıkamanız kıyafetinizin ömrünü kısaltacak, kumaşına zarar verecektir.

3. Kıyafetlerinizi kuruturken makineden kaçının. 

Makine kurutma kıyafetlerinize zarar verebilir. Mümkünse kıyafetlerinizi doğal olarak havalandırarak kurutun. Sıcaklık, giysinizde hasara sebebiyet verir ve eşyalarınızı çekme riskiyle karşı karşıya bırakır. Bunun önüne geçmek için çevre dostu seçeneği tercih edin ve giysilerinizi kurumaları için dışarı asın.

4. Kıyafetlerinizi ütülerken dikkatli olun. 

Yüksek ısı kıyafetlerinize zarar verebilir. Ütü yaparken kıyafetlerinizin etiketlerindeki talimatlara uyun. Ütü yapmanız gerekmeyen kıyafetleri ütülemeyin. Ütü yaparken kıyafetlerinizin arasına nemli bir bez koyarak kumaşınızı koruyabilirsiniz.

5. Kıyafetlerinizi saklarken düzgün katlayın veya asın. 

Kıyafetlerinizin buruşmasını veya kırışmasını önlemek için onlara iyi bakın. Kıyafetlerinizi rutubet ve nemden uzak bir yerde saklayın. Kıyafetlerinizin üzerine parfüm sıkmayın, bu leke yapabilir. Kıyafetlerinizi renklerine ve kumaşlarına göre ayırarak dolabınızda düzenli bir şekilde yerleştirin.

6. Kıyafetlerinize bakım yapın. 

Kıyafetlerinizde oluşan lekeleri hemen çıkarmaya çalışın. Kıyafetlerinizdeki düğmeleri, fermuarları, cepleri ve dikişleri kontrol edin. Kıyafetlerinizdeki yırtıkları, sökülmeleri veya delikleri tamir edin. Kıyafetlerinizin ömrünü uzatmak için Vanish gibi leke çıkarıcı ve deterjan güçlendirici ürünler kullanabilirsiniz.

Bu ipuçlarını uygulayarak kıyafetlerinizin ömrünü uzatabilir, hem çevreye hem de bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Kıyafetleriniz sizinle birlikte pek çok şey yaşarlar, bu nedenle de onlara iyi bakın.

Değerli Kıyafetler için Kuru temizleme


Kuru temizleme yapmak, kıyafetlerinizin ömrünü uzatmak, hijyen sağlamak, tasarruf etmek ve değerli kıyafetlerinizi korumak gibi birçok fayda sağlar.

Kuru temizleme, su kullanmadan özel çözücülerle lekeleri çıkarır ve kumaşların renk, parlaklık ve formunu korur.
 Ayrıca, kuru temizleme yapmak, hayatınızı kolaylaştırır, çünkü kıyafetlerinizi yıkamak ve ütülemek gibi sıkıcı işlerle uğraşmanıza gerek kalmak.
Kuru temizleme, hassas kumaşlar, yıkanması özen isteyen giysiler ve özel anlamları olan kıyafetler için de en uygun temizleme yöntemidir².

Kaynak:  
(1) Kuru Temizleme Ne İşe Yarar? - Dry Center. https://drycenter.com/kuru-temizleme/kuru-temizleme-ne-ise-yarar.html.
(2) Kuru Temizleme Nedir, Nasıl Yapılır? 4 Adımda Kuru Temizleme. https://mrusta.com.tr/tr/blog/kuru-temizleme-nedir-nasil-yapilir-4-adimda-kuru-temizleme.
(3) Kuru Temizleme İşleminin Faydaları Nelerdir?. https://biservis.com.tr/blog/temizlik/kuru-temizlemenin-faydalari.
(4) Kuru Temizleme Ne İşe Yarar? - Dry Center. https://bing.com/search?q=kuru+temizleme+faydalar%c4%b1.