KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Politikacı ve Devlet Adamı Hangisi Daha İyi

Politikacı ve Devlet Adamlığı Arasındaki Farklar,
Politikacı ve Devlet Adamı Hangisi Daha İyi 

Ağzı biraz laf yapanı devlet adamı zannediyoruz, acaba öylemi? Siyaset dünyasında çoğu kişinin kafası karışık, ağzı laf yapan politikacıyı devlet adamı zannetmek gibi, Politikacı mı, devlet adamı mı derken ne anlamalıyız? bu makaleyi okuduğunuz zaman aradaki farkı çok net anlayacak ve ülkeyi politikacıların mı devlet adamlarının yönettiği hakkında bir karar verebileceksiniz.

Politikacı ve Devlet Adamı Arasındaki Farklar:

Şöyle bir düşünün:
 
Politikacılar: Seçimle gelirler, genellikle bir siyasi partiyi temsil eden ve günlük siyasi meselelerle uğraşan kişilerdir. Yeniden seçilmek her daim ana hedefleridir.
Devlet Adamları: Öncelikle Ulusal çıkarları ön planda tutan, genellikle uzun vadeli düşünen ve stratejik konulara odaklanan kişilerdir. Ülkenin refahı ve itibarı devlet adamları için her şeyden önemlidir.

Anlayacağınız:

Politikacılar: Saha oyuncusu gibidir. Tek amaçları maçı kazanmaktır ( Siyasi ikbalime mal olsa dahi EYT'yi çıkarmayacağım derler, baktılar pabuç pahalı iktidar elden gidecek, anında 180 derece dönerler
Devlet Adamları: Her daim büyük resme odaklanırlar. Geleceği planlar ve ülkenin kaderini çizerler.

Tabii ki bu her zaman net bir ayrım olmayabilir. Bazı politikacılar vardır devlet adamı gibi davranabilir, bazı devlet adamları da politikacı gibi davranabilir. Zamana zemine ve şartlara göre çok iyi kıvırırlar.
Önemli olan: Politikacı yâda devlet amamı ne yaptığına değil, hangisinin neyi savunduğuna ve neyi başardığına bakmak.

Politikacı:

Genel Tanım: Siyasetle uğraşan ve genellikle seçilmiş bir görevde bulunan kişidir. Seçilebilmek için çoğu kez sayısız taviz verir, koltuğa kurulunca unutur gider.
Amaç: Seçmenlerden oy almak ve siyasi bir parti veya ideolojiyi temsil ederek belirli bir siyasi gündemi ilerletmektir. Çoğu kez de siyaset makam mevki ve güç içindir
Odak Noktası: Kısa vadeli siyasi hedefler ve güncel meseleler üzerine yoğunlaşma eğilimindedirler, tek hedefleri günü kurtarmak ve yeniden seçilebilmektir.
Sorumluluk: Seçmenlerine karşı sorumludurlar ve onların talep ve isteklerini gözetmeleri beklenir. Lakin günümüz başkanlık sisteminde pek bir etkileri kalmamıştır.
Örnekler: Milletvekilleri, senatörler, bakanlar, belediye başkanları vb.

Devlet Adamı:

Genel Tanım: Ülkenin ve halkın genel refahına öncelik veren, vizyon sahibi ve ahlaki değerlere sahip liderdir.
Amaç: Uzun vadeli kalkınma ve istikrarı sağlayarak ülkenin çıkarlarını gözetirler.
Odak Noktası: Milli birlik ve beraberliği teşvik etmek, ulusal çıkarları korumak ve gelecek nesiller için sağlam bir temel oluşturmak gibi geniş kapsamlı hedeflere odaklanırlar. Hedefleri çoğu kez orta ve uzun vadelidir.
Sorumluluk: Kendilerini Tüm vatandaşlara karşı sorumlu hissederler ve adil ve kapsayıcı bir yönetim sağlamak için çalışırlar.
Örnekler: Atatürk, Churchill, vb.

Politikacı ve Devlet Adamı Hangisi Daha İyi Farklılıkları:


Unutulmamalıdır ki: 
Her siyasetçiden devlet adamı olmaz ve her devlet adamı geçmişte de bir siyasetçi olmamıştır.

Ek Notlar:

Bu ayrım her zaman çok net değildir ve bazı kişiler her iki kategoriye de girebilir. Unutmayın bazı politikacılar kuzu postuna bürünmüş kurttur.
Bu değerlendirmeler kişiden kişiye ve o kişinin bakış açısına göre değişebilir.
Asıl önemli olan, liderlerin ahlaki değerlere sahip olmaları, liyakat sahibi olmaları ve ülkeye ve halka hizmet etme arzusuna sahip olmalarıdır.

  • Kendisini ulusuna hizmet etmeye adayan siyasetçiye devlet adamı denir. ulusun kendisine hizmet etmesi gerektiğini düşünen devlet adamına ise siyasetçi."George Pompidou
  • Siyasetçi her daim gelecek seçimi, bir devlet adamı gelecek kuşağı düşünür
Ne yazık gerek parti ve gerek kişisel çıkarlar sebebi ile Siyasetçilerin hegemonyasından devlet adamlarına yer yok bu ülkede.

Ahmet ATAM