-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Bireyin suça itilmesinde toplumun rolü

Bireyin suça itilmesinde toplumun rolü
Bireyin suça itilmesinde toplumun rolü

Bizim kuşak böyle bir suç dönemi yaşamadı, yılda bir cinayet işlense on yıllarca konuşulurdu, şimdiki gibi çelik kapı ve üç kilit zaten kimsede yoktu, ya bugün, Suç işleme ve suça karışma her geçen gün artıyor, neden suç işliyoruz, suça iten nedenler toplumsal mıdır? yoksa bireysel ihtiraslar midir

Suç Nedir?


Suç, toplumun temel yapı taşlarından biridir ve toplumsal düzenin korunmasında kritik bir rol oynar. Toplum için suçun tarifi, genellikle "törelere ve ahlak kurallarına aykırı davranış" veya "bir toplumda haksız sayılıp yazılı ya da yazısız kurallarla yasaklanan ve yaptırıma bağlanan eylem" olarak ifade edilir. Bu tanım, suçun sadece yasal bir çerçevede değil, aynı zamanda ahlaki ve toplumsal normlar açısından da değerlendirilmesi gerektiğini vurgular.

Bazı insanlar neden suç işlemeye meyillidir?


Toplum, suç kavramını oluşturduğu için suç vardır. Ayrıca toplumsal çöküş ve umutsuzluk da suç oranlarını arttırıyor sanki.
İnsanlar genellikle kendi çıkarlarını gözetir. Toplum yararını gerçekten önemseyen kişiler bile, aslında kendi mutluluklarını düşündükleri için bunu yaparlar. 
Bu kişiler iki gruba ayrılır: 
  1. Toplumsal fayda sağladıkları için mutlu olanlar.
  2. Toplumsal fayda sağlamazlarsa kendilerine de fayda sağlanmayacağını düşünenler. 
Evrimsel süreçte kazandığımız vicdan ve aidiyet duyguları, insanlığın bugünlere gelmesini sağlamıştır. Ancak suç işleyenler veya kurallara uymayan kişiler de vardır. 
Bunlar ya güçlü bir isteğin peşinden giderler ya da sadece korktuklarından kurallara uyarlar. 
Sonuçta:
Herkesin temel amacı kendi çıkarını gözetmektir.

Suç oranları neden artıyor:


Geçtiğimiz yirmi yılda sözde dindarlaşan bir toplumda suç oranlarının daha da dindarlaşan ülkede azalması gerekirken daha da artması neyle ve nasıl izah edilebilir, Türkiye için araştırılması gereken bir sorudur.

Şahsen ben bireyin suça yönelmesinde toplumsal faktörlerin de etkili olduğuna inanıyorum.
Bu suç oranlarının artmasında benim memurum işini bilir söylemi ise milattır sanki!
İlaveten:
Aile ilişkileri ve arkadaş çevresi gibi sosyal çevrenin bireyi olumsuz etkileyebildiğini de gözlemliyorum. 
Doğuştan masum olan insanların, yaşantıları ve çevrelerindekilerin yönlendirmesi sonucunda değiştiğine inanıyorum.

Aslında bu konu Raj Kapoor'un 50 yıl kadar önce çevirdiği avare filminde işlenen Muhteşem bir senaryodur, izlemeyenler için şiddetle öneririm.

En nihayetinde birey, kendi özgür iradesiyle suç işliyor. Toplumsal koşullar (Ekonomi) suça eğilimi etkileyebiliyor, ancak suçun sorumlusu ise elbette bireye aittir.  
Suç, toplumsal, ailesel, bireysel ve genetik faktörlerin bir bileşimidir.
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun