-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

OĞUZ'LAR KİMDİR

ön türkler

OĞUZ'LAR KİMDİR

Tarihte Oğuzlar kimdir

Oğuzlar, Türkistan'da, Seyhun ve Ceyhun arasındaki memlekette sakin ve ekseriya İran'ın hüsrevleriyle (hükümdarlarımla) ve Arap halîfe-leriyle savaş hâlinde idiler.

İslâm'ın Peygamberinin irtihâlinden ancak üç-yüz elli sene sonradır ki, Dağ Hân neslinden Salur ve onunla birlikte iki bin aile dîn-i Muhammedi'yi kabul, ettiler.

Salur bu andan itibaren Çanak yahut Kara Hân nâmını alarak, kendi kavmine de henüz putperest olan Türkler'den ayırmak için Türkmen ismini verdi.

Vaktâ ki daha sonraları Türkmenler göç ederek kısmen batı Ermenistan'da, kısmen Hazar Denizi'nin doğu sahillerine yerleştiler,

Batı Türkmenleri ve Doğu Türkmenleri olmak üzere ikiye ayrıldılar.

Bunların işgal ettikleri mıntıkalar bugün dahî Türkmen memleketleri ismini taşırlar.
Çanak Hân'ın oğlu Mûsâ, etrafına ulemâyı toplayarak, camiler, tekkeler, mektepler inşâ etti.
Halefi ve amcası olup, Süleyman Hân'ın oğlu bulunan Buğra Hân Hânın, hükümetinin hudutlarını doğuya doğru Kâşgar ve Balasa-gun'un Ötesinde tâ Çin hududuna kadar genişletti ve Buhâra'yı (379/999) Sâmânîler'in elinden aldı.

Ondan sonra. Ahmed Hân bin Ebû Nasr bin Ali henüz putperest olan Türkler'i İslâmiyet'i kabule silâhla zorladı.

Onun biraderi Arslan Hân Ebû'l-Muzaffer bin Ali -ki ismini Şerefü'd-devle olarak değiştirmiştir- Ceyhun'un öte tarafındaki memleketleri kamilen elde etti (409/1018).

Arslan Hân'ın vefatından sonra (423/1031) Buğra Hân'ın oğlu Yusuf Kadir Hân, İslâm dînini benimseyenlere karşı cömertliğiyle şöhret buldu.

Kadir Hân'ın oğlu Kara Ömer Hân, mahbusu bulunan kardeşi Mahmud Hân ile birlikte zehirlendi (439/1047).

O zaman memleket, Semerkand hükümdarı Tağmaç (Tabgaç olacaktır. Hazırlayan) Hân'ın idaresine geçti.

Tağmaç'ın oğlu Şemsü'1-mülk bin îlik Hân, Alp Arslan'm kızıyla evlendi ve kendi hemşiresi Turhan'ı Sultan Melikşah'a vererek, Selçuklu hükümdar ailesine iki suretle bağlanmış oldu.

KAYNAK : Büyük Osmanlı Tarihi ▌Cilt 1 ▌ Joseph von Hammer
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun