KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

SULTAN 3. AHMET

Sultan III.Ahmet


Sultan III. Ahmed Kimdir?


Sultan III. Ahmet, Osmanlı Devleti'nin 23. padişahı ve 102. İslam halifesidir. Babası Sultan IV. Mehmed, annesi Emetullah Râbia Gülnûş Sultan'dır. 30 Aralık 1673 tarihinde Dobriç'te doğmuştur. İlk öğrenimini Şeyh-i Sultânî Mehmed Efendi ve Seyyid Feyzullah Efendi'den almıştır. Şehzadeliği Edirne'de geçirmiştir.

Sultan III. Ahmed, ağabeyi Sultan II. Mustafa'nın tahttan indirilmesi üzerine 22 Ağustos 1703 tarihinde 30 yaşında iken Edirne'de tahta geçmiştir. Osmanlı Devleti açısından önemli bir yere sahip olan Lale Devri boyunca padişahlık yapmıştır. Lale Devri, sanat, kültür, eğitim ve ekonomik alanda önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir.

Sultan III. Ahmet, hattat ve şairdir. "Necib" mahlasıyla şiirler yazmıştır. Ayrıca musiki ile de yakından ilgilenmiştir. Divan şairlerinden Urfalı Nâbi Efendi'nin hem kendisini hem de şiirlerini çok sevmiştir. Din adamlarına çok yakındır. Cerrahî ve Halvetî tarikatlarının şeyhleriyle sohbet etmiştir.

Sultan III. Ahmed zamanında Rusya ile olan ilişkilerde gerginlik yaşanmıştır. Bunun sebebi Rusya'nın Orta Asya üzerinde yayılma siyaseti izlemesi, Balkanlar'daki toplumları Slavlaştırmaya çalışması, açık ve sıcak denizlere inmek istemesidir. Osmanlı Devleti, Rusya'ya karşı Prut Savaşı (1711) ve Lale Adası Deniz Savaşı (1717) gibi zaferler kazanmıştır.

Sultan III. Ahmed ve I. Mahmud döneminde ilköğretim zorunlu hale getirilmiştir. Matbaanın Osmanlı Devleti'ne gelmesi için çok çaba sarf etmiştir. Ayrıca İstanbul'da birçok cami, çeşme, sebil, kütüphane, medrese ve hastane yaptırmıştır.

Sultan III. Ahmet, 27 yıl gibi uzun bir süre tahtta kalmıştır. Çıkan Patrona Halil İsyanı sonucunda, 1 Ekim 1730 tarihinde padişahlıktan çekilmek zorunda kalmıştır. 1 Temmuz 1736 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.