KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

SULTAN 3. SELİM

Sultan III.Selim

 
Sultan III. Selim

Sultan III. Selim Kimdir?

Sultan III. Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 28. padişahı ve 107. İslam halifesidir. 24 Aralık 1761 tarihinde babası III. Mustafa'nın saltanatı döneminde dünyaya gelmiştir. 

Annesi Mihrişah Sultan, Gürcü kökenli bir cariyedir. Babası III. Mustafa, devletin reforma ihtiyacı olduğunu düşünen ve eğitime önem veren bir padişahtır. Selim de babasından etkilenerek iyi bir eğitim almış ve ilim, sanat ve askerlikle ilgilenmiştir. 
Divan edebiyatında İlhami mahlasını kullanmıştır.

III. Selim, 7 Nisan 1789 tarihinde amcası I. Abdülhamid'in ölümü üzerine tahta çıkmıştır. 
Tahta çıktığı dönemde Osmanlı Devleti hem Avusturya hem de Rusya ile savaş halindeydi. 
Bu savaşlar, Osmanlı Devleti'nin aleyhine sonuçlanmış ve toprak kaybına yol açmıştır. III. Selim, ordunun modernleştirilmesi gerektiğini düşünerek Nizam-ı Cedid adlı yeni bir ordu kurmuştur. Bu ordu, Avrupa tarzında eğitilmiş ve donatılmıştır.

III. Selim'in reformları sadece askeri alanda değil, idari, mali, eğitim ve kültür alanlarında da olmuştur. III. Selim, devlet yönetimini merkezileştirmeye çalışmış, yeni bakanlıklar kurmuş, vergi sistemi ve maliye teşkilatını düzenlemiş, yabancı ülkelerle diplomatik ilişkiler geliştirmiş, ilk resmi gazeteyi çıkarmış, ilk matbaayı kurmuş, ilk kütüphaneyi açmış ve ilk müzik okulunu kurmuştur.

III. Selim'in reformları eski düzeni savunan yeniçerilerin tepkisine neden olmuştur. 
Yeniçeriler, Nizam-ı Cedid ordusunun kaldırılmasını isteyerek Kabakçı Mustafa adlı bir isyancının önderliğinde ayaklanmışlardır. III. Selim, isyanı bastıramayınca Nizam-ı Cedid ordusunu dağıtmak ve 29 Mayıs 1807 tarihinde de tahttan çekilmek zorunda kalmıştır.

III. Selim'in yerine geçen amcaoğlu IV. Mustafa, III. Selim'i tekrar kafese göndermiştir. 
28 Temmuz 1808 tarihinde III. Selim'i tekrar tahta çıkarmak amacıyla Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa Paşa saraya yaklaşırken sultan III. Selim, IV. Mustafa'nın emriyle boğdurulmuştur.

Sultan III. Selim'in cenazesi Laleli Camii'nin avlusunda babası III. Mustafa Türbesi'ne defnedilmiştir.

Kaynaklar:

- [III.Selim - Vikipedi](https://tr.wikipedia.org/wiki/III._Selim)
- [Selim III - Wikipedia](https://en.wikipedia.org/wiki/Selim_III)
- [Selim III | Ottoman Sultan & Reformist Ruler | Britannica](https://www.britannica.com/biography/Selim-III)