KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

İNSAN NE İLE YAŞAR TOLSTOY

Dünya edebiyatından Tolstoy "İnsan Ne İle Yaşar, İnsanların temel gereksinimleri nelerdir,
İnsanların temek gereksinimleri nedir
Tolstoy İnsan Ne İle Yaşar

`

İnsanların temel gereksinimleri nedir


Ünlü Rus yazar Tolstoy, insanların temel gereksinimlerini şöyle sıralamıştır: beden sağlığı, ruh sağlığı, ahlak ve bilgelik. Beden sağlığı, insanın fiziksel olarak iyi olması, hastalıklardan korunması ve doğal ihtiyaçlarını karşılaması demektir. 

Ruh sağlığı, insanın duygusal olarak dengeli olması, mutlu ve huzurlu olması, stres ve kaygıdan uzak olması demektir, ahlak, insanın kendisiyle ve başkalarıyla uyumlu olması, doğru ve iyi davranışlar sergilemesi, vicdanının sesini dinlemesi demektir. 

Bilgelik, insanın hayatın anlamını ve amacını kavraması, kendini ve çevresini tanıması, öğrenmeye ve gelişmeye açık olması demektir, Tolstoy'a göre, bu dört gereksinimi karşılayan insan gerçek mutluluğa ulaşabilir.

Dünya edebiyatından Tolstoy İnsan ne ile yaşar, Tolstoy’un ünlü romanıdır "İnsan Ne İle Yaşar" çiftçi Pahom’un hazin ve ibretlik öyküsü yer alır.

Tolstoy insan ne ile yaşar

Sıradan kendi halinde bir çiftçi olan Pahom, daha zengin bir yaşamın hayalini kurmaktadır, uzak bir yerlerde, cömert bir reisin karşılıksız toprak verdiğini duyunca, daha çok toprak elde etmek için reise gidip talebini iletir.
Gerçekten de Reis herkese istediği kadar toprak veren cömert birisidir, Pahom’a
Sabah güneşin doğuşundan batışına kadar katettiğin bütün yerler senin ancak güneş batmadan yeniden başladığın yere dönmen lazım der, yoksa bütün hakkını kaybedersin,

Pahom güneşin doğuşuyla birlikte başlar yürümeye, tarlalar, bağlar, bahçeler geçer, tam geri dönecekken gördüğü sulak bir araziyi es geçemez, şu bağ, bu bahçe derken bakar ki güneşin batmasına az kalmış, koşar, koşar, ama kesilir takati, halsiz adımlarla yürümeye devam ederken, Pahom’un burnundan kanlar damlamaya başlar, tam başladığı noktaya yaklaşmışken, bir an yığılır yere ve bir daha kalkamaz…

Reis olanları izlemektedir, çok kereler şahit olduğu olay yeniden vuku bulmuştur, adamlarına bir mezar kazdırır, Pahom’u bu mezara gömerler.
Reis Pahom’un mezarının başında durur şöyle der:

  • Bir insana işte bu kadar toprak yeter!
  • Mütemadiyen biriktirmek istiyoruz.
  • Yiyemeyeceğimiz kadar erzak,
  • Giyemeyeceğimiz kadar kıyafet,
  • Kullanamayacağımız kadar eşya,
  • Oturamayacağımız kadar ev…
  • Gözlerimiz midelerimizden,
  • Arzularımız ihtiyaçlarımızdan daha büyük 
Sınırlı kaynaklarla sınırsız beklentilerimiz, İnsanoğlunun en büyük felaketidir.
---
Ahmet ATAM