KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

BUNAMA BELİRTİLERİ NELERDİR

Bunamak nedir bunamanın belirtileri

Bunama belirtileri nelerdir

Bunama ,demans , hafızayı, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri günlük hayatınıza müdahale edecek kadar ciddi şekilde etkileyen bir grup semptomu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Spesifik bir hastalık değildir, ancak birkaç hastalık bunamaya neden olabilir, bunama genellikle hafıza kaybını içerse de hafıza kaybının farklı nedenleri vardır. Genellikle bu durumun erken belirtilerinden biri olmasına rağmen, tek başına hafıza kaybına sahip olmak, demansınız olduğu anlamına gelmez, alzheimer hastalığı, yaşlı erişkinlerde ilerleyici bunamanın en yaygın nedenidir, ancak bunamanın bir dizi başka nedeni vardır, sebebe bağlı olarak, bazı demans semptomları geri dönüşümlü olabilir.

Bunama Belirtileri

Demans semptomları nedene bağlı olarak değişir, ancak yaygın belirti ve semptomlar şunları içerir:

  • Genellikle başkası tarafından fark edilen hafıza kaybı
  • İletişim kurma veya kelime bulma zorluğu
  • Sürüş sırasında kaybolma gibi görsel ve uzamsal yeteneklerde zorluk
  • Zorluk muhakeme veya problem çözme
  • Karmaşık görevlerin üstesinden gelme zorluğu
  • Planlama ve organize etmede zorluk
  • Koordinasyon da zorluk
  • Kişilik değişiklikleri
  • Depresyon
  • Endişe, Paranoya

Ne zaman doktora görünmeli

Siz veya sevdiğiniz birinin hafıza sorunları veya diğer bunama semptomları varsa bir doktora görünün. Bazı tedavi edilebilir tıbbi durumlar demans semptomlarına neden olabilir, bu nedenle nedeni belirlemek önemlidir

Bunamanın on uyarı işareti

Demansın yaygın semptomlarının aşağıdaki kontrol listesini gözden geçirin. Etkilenen kişide bu belirtilerden birkaçı varsa, tam bir değerlendirme için bir doktora danışın.

Demans ve hafıza kaybı


Randevuları ara sıra unutmanız ve daha sonra hatırlamanız normaldir. Demansı olan bir kişi bazı şeyleri daha sık unutabilir veya hiç hatırlamayabilir.

Demans ve görevlerde zorluk


İnsanların dikkati dağılabilir ve yemeğin bir kısmını servis etmeyi unutabilirler. Demansı olan bir kişi, yemek hazırlamanın tüm adımlarında sorun yaşayabilir.

Demans ve oryantasyon bozukluğu


Demansı olan bir kişi, tanıdık bir yere giden yolu bulmakta zorluk çekebilir veya nerede oldukları konusunda kafası karışabilir veya hayatlarının geçmiş bir zamanına geri döndüğünü düşünebilir.

Demans ve dil sorunları


Herkes bazen doğru kelimeyi bulmakta zorlanır, ancak bunaması olan bir kişi basit kelimeleri unutabilir veya uygun olmayan kelimeleri değiştirebilir, bu da cümlelerin anlaşılmasını zorlaştırabilir. Ayrıca başkalarını anlamakta güçlük çekebilirler.

Demans ve soyut düşüncedeki değişiklikler


Finansmanı yönetmek herkes için zor olabilir, ancak bunaması olan bir kişi, sayıların ne anlama geldiğini veya onlarla ne yapacağını bilmekte zorlanabilir.

Demans ve kötü yargı


Birçok aktivite iyi muhakeme gerektirir. Bu yetenek demanstan etkilendiğinde, kişi soğuk havalarda ne giyeceği gibi uygun kararlar vermekte zorlanabilir.

Demans ve zayıflayan beceriler

Demansı olan bir kişi, araba kullanırken mesafeyi veya yönü tahmin etmekte zorluk çekebilir.

Demans bazı şeyleri yanlış yerleştirme

Herkes bir cüzdanı veya anahtarı geçici olarak yanlış yere koyabilir. Demansı olan bir kişi anahtarların ne işe yaradığını bilemeyebilir.

Demans ve ruh hali, kişilik veya davranış değişiklikleri

Herkes zaman zaman üzgün veya huysuz olur. Demansı olan bir kişi, belirgin bir sebep olmaksızın hızlı ruh hali değişimleri yaşayabilir. Kafaları karışabilir, şüphelenebilir veya geri çekilebilirler. Bazıları sınırsız veya daha dışa dönük olabilir.

Demans ve inisiyatif kaybı

Bazı aktivitelerden yorulmak normaldir. Demans, bir kişinin daha önce zevk aldığı faaliyetlere olan ilgisini kaybetmesine veya onları dahil olmaya teşvik eden ipuçlarına ihtiyaç duymasına neden olabilir.

Sağlıcakla kalın