-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Bunama belirtileri nelerdir

Bunama belirtileri nelerdir
Bunama belirtileri nelerdir


Bunamanın belirtileri  nelerdir? Demans tedavi edilebilir bir hastalık mıdır?


Bunama, demans olarak da bilinir ve hafızayı, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri günlük yaşamınızı etkileyecek kadar ciddi şekilde etkileyen bir dizi semptomu tanımlar. Spesifik bir hastalık olmamakla birlikte, birçok hastalık bunamaya yol açabilir. Bunama sıklıkla hafıza kaybını içerir, ancak hafıza kaybının farklı nedenleri olabilir. Hafıza kaybı genellikle bu durumun erken belirtilerinden biri olsa da, yalnızca hafıza kaybı demans olduğunuz anlamına gelmez. Alzheimer hastalığı, yaşlı yetişkinlerde ilerleyici bunamanın en yaygın nedenidir, fakat bunamanın başka nedenleri de vardır ve bazı demans semptomları, sebebine bağlı olarak geri dönüşümlü olabilir. Demans semptomları nedene bağlı olarak değişir, ancak yaygın belirti ve semptomlar şunları içerir: 

2024 yılında bu makaleyi yazarken 68'inci yaş günümü kutladım ve aşağıda olan on belirtinin tamamı bende mevcut, yapabildiğin sadece doktor tavsiyesine uymak, yaşamdan kopmamak, bu nedenle makaleler yazıyor, okuyor, şiirle ilgileniyor, zihnimi dinç tutmaya çalışıyorum, başka yapacak bir şey yok zaten.

  1. Genellikle başkası tarafından fark edilen hafıza kaybı
  2. İletişim kurma veya kelime bulma zorluğu
  3. Sürüş sırasında kaybolma gibi görsel ve uzamsal yeteneklerde zorluk
  4. Zorluk muhakeme veya problem çözme
  5. Karmaşık görevlerin üstesinden gelme zorluğu
  6. Planlama ve organize etmede zorluk
  7. Koordinasyon da zorluk
  8. Kişilik değişiklikleri
  9. Depresyon
  10. Endişe, Paranoya

Bunama belirtileri  için ne zaman doktora görünmeli?

Bunamaya başladığınızı düşünüyorsanız ne zaman doktora başvurmalı? Eğer sizin veya sevdiğiniz bir kişinin hafıza sorunları ya da diğer bunama belirtileri varsa, bir doktora başvurmalısınız. Tedavi edilebilen bazı tıbbi durumlar, demans belirtilerine yol açabilir; bu yüzden altta yatan nedenin tespiti önemlidir.

Bunamanın on uyarı işareti

Demansın yaygın semptomlarının aşağıdaki kontrol listesini gözden geçirin. Etkilenen kişide bu belirtilerden birkaçı varsa, tam bir değerlendirme için bir doktora danışın, Randevuları ara sıra unutmanız ve daha sonra hatırlamanız normaldir. Demansı olan bir kişi bazı şeyleri daha sık unutabilir veya hiç hatırlamayabilir.

  • Demans ve görevlerde zorluk: İnsanların dikkati dağılabilir ve yemeğin bir kısmını servis etmeyi unutabilirler, demansı olan bir kişi, yemek hazırlamanın tüm adımlarında sorun yaşayabilir.
  • Demans ve oryantasyon bozukluğu: Demansı olan bir kişi, tanıdık bir yere giden yolu bulmakta zorluk çekebilir veya nerede oldukları konusunda kafası karışabilir veya hayatlarının geçmiş bir zamanına geri döndüğünü düşünebilir.
  • Demans ve dil sorunları: Herkes bazen doğru kelimeyi bulmakta zorlanır, ancak bunaması olan bir kişi basit kelimeleri unutabilir veya uygun olmayan kelimeleri değiştirebilir, bu da cümlelerin anlaşılmasını zorlaştırabilir, ayrıca başkalarını anlamakta güçlük çekebilirler.
  • Demans ve soyut düşüncedeki değişiklikler: Finansmanı yönetmek herkes için zor olabilir, ancak bunaması olan bir kişi, sayıların ne anlama geldiğini veya onlarla ne yapacağını bilmekte zorlanabilir.
  • Demans ve kötü yargı: Birçok aktivite iyi muhakeme gerektirir, bu yetenek demanstan etkilendiğinde, kişi soğuk havalarda ne giyeceği gibi uygun kararlar vermekte zorlanabilir.
  • Demans ve zayıflayan beceriler: Demansı olan bir kişi, araba kullanırken mesafeyi veya yönü tahmin etmekte zorluk çekebilir.
  • Demans bazı şeyleri yanlış yerleştirme: Herkes bir cüzdanı veya anahtarı geçici olarak yanlış yere koyabilir, demansı olan bir kişi anahtarların ne işe yaradığını bilemeyebilir.
  • Demans ve ruh hali, kişilik veya davranış değişiklikleri: Herkes zaman zaman üzgün veya huysuz olur, demansı olan bir kişi, belirgin bir sebep olmaksızın hızlı ruh hali değişimleri yaşayabilir, gafaları karışabilir, şüphelenebilir veya geri çekilebilirler. Bazıları sınırsız veya daha dışa dönük olabilir.
  • Demans ve inisiyatif kaybı: Bazı aktivitelerden yorulmak normaldir, demans, bir kişinin daha önce zevk aldığı faaliyetlere olan ilgisini kaybetmesine veya onları dahil olmaya teşvik eden ipuçlarına ihtiyaç duymasına neden olabilir.

Demans Bunama tedavisi nasıl sonuç verir?

Sonuç olarak, demansın bazı formları tedavi edilebilir ve belirtileri geri döndürülebilir olabilir, ancak çoğu durumda tedavi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya ve semptomları yönetmeye odaklanır. Demansla yaşamak zorlu olabilir, ancak doğru tedavi ve destekle, hastalar ve aileleri için daha iyi bir yaşam kalitesi mümkün olabilir. hoşça kalın, Sağlıcakla kalın
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun