Otomobil ön lastiği seyir esnasında patlarsa nasıl davranılır

Otomobil Ön lastik patlarsa

Ön lastiğin patlaması tehlikelidir !

Teknoloji hayat kurtarır, otomobil sektöründeki gelişmeler ise kesin hayat kurtarmak amaçlıdır, ABS fren sistemini küçümsemeyin, hidrolik direksiyonu ise basite almayın, hayatınızı kurtaracak iki çok önemli teknolojik uygulamadır, otomobil dünyasında
Otomobil kullanırken en tehlikeli kazalardan birisi çakıla kaptırmak ise diğeri de ön lastiğin patlamasıdır, hele ki birde süratiniz 100 km nin üstünde ise, bu okuyacağınız bilgi benim ve ailemin hayatını kurtardı, okuyun ve uygulayın
ARAC kullananlar bu bilgi sizin için Hız 100 km ve üstü iken lastiklerden biri patladığında otomobili savrulmadan durdurabilmek ile ilgilidir.

Otomobil Ön lastik patlarsa.


Gece saat iki sıraları.
Isparta'dan Antalya'ya gidiyoruz aile olarak, yolu bilen bilir, çoğu yer virajlı, sağ tarafınız uçurum, sol tarafınız çok yüksek bir dağ, birden önümüze otomobilin üzerinden geçemeyeceği bir kaya parçası çıktı, ani manevra yapma ihtimali yok, dokuz takla atarsınız, sağ tarafınız ise en az yüz metrelik bir uçurum, düşerseniz cesetlerinizi belki aylar sonra bulurlar, sene doksanlı yılların başı, yeni sıfır bir otomobil, Allah'tan hidrolik direksiyonlu, sımsıkı sarıldım iki elim ile direksiyona, çok hafif bir manevra ile sola kaçarken, sap tekerlek ile kayaya çarptım, güm dire bir ses ile otomobil sarsıldı, o şiddet ile kaya ikiye bölündü, hiç frenlere basmadan, sarsıla sarsıla yüz metre giderek durdum, motoru stop ederek indim , bir baktım ki, otomobilin sağ ön tekerleğinden bir karış büyüklüğünde lâstik ile bir karış büyüklüğünde çelik jantın yanağı kopmuş, o gün ölümden kurtulmanın tek yolu olan paniklememek ve frenlere dokunmamak beni ve ailemi ölümden kurtarmıştı .

Seyir halinde otomobilin ön lâstiği patlarsa nasıl hareket edilir.


Lastik patladığında, olabildiğince sakin olmaya çalışın ve direksiyon simidini iki elinizle sıkıca tutun.
Ayağınızı kesinlikle frenden uzak tutmanız çok önemlidir.
Fren pedalına, değil bakmak aklınızdan bile geçirmeyin.
Şeridinizi değiştirmeyin, Şeritiniz de kalın ve değiştirmemeye çalışın, degistirirseniz de olabildiğince düz gidin,düz bir yolda kalın.
Eğer ki, arabanızın manuel şanzımanı varsa, kademeli olarak vitesi düşürün, lâkin aracınızın tamamen kontrolünüz altında olduğunu hissederseniz bunu yapın.
Arabanızın otomatik şanzımanı varsa, Sürüş modunda kalın, asla değiştirmeyin,frenlerinizi kullanmayın, patlayan lastiğiniz sizi zaten yavaşlatacaktır.
Hızınız yavaş yavaş düşürün, düştüğünde, araç durana kadar frenlere hafifçe basabilirsiniz

Arka lastiklerden birisinin patlaması o denli tehlikeli değildir, hızınızı yavaşlatarak sağa çekip durun, lastiğinizi onarıp yolunuza devam edin. Lastik demişken, Kış geldiğinde kesinlikle kar lastikleri takın
Canınız, paranızdan değerlidir .

Ahmet Atam


Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun

Daha yeni Daha eski