KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

TİMUR TARAFINDAN ESİR EDİLEN SULTAN BEYAZITA NE OLDU

Sultan beyazıt han ın akibeti
Timur ve Sultan Beyazıt
Timur ve Sultan Beyazıt

Timur, Yıldırım Bayezid'i esir aldıktan sonra ona genel olarak iyi davrandı. Bayezid'i şahsen ziyaret etti ve onunla bir süre sohbet etti. Bayezid'e yemek ve içecek sağladı ve ona iyi bir dinlenme ortamı sağladı.

Timur ve Sultan Beyazıt

Ancak, Timur'un Bayezid'e karşı bazı sert davranışları da olmuştur. Bayezid'i demir bir kafese hapsetmek istediği iddia edilmiştir. Bu iddianın doğru olup olmadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Bayezid'in esir olarak tutulduğu dönemde çok üzgün ve mutsuz olduğu bilinmektedir.

Timur, Bayezid'i esir aldıktan sonra onu Anadolu'da bir süre gezdirdi. Bu gezi sırasında Bayezid, Timur'un ordusuyla birlikte birçok şehir ve kasabayı gördü. Timur, Bayezid'e İslam ve imparatorluk yönetimi hakkında da bilgiler verdi.

Timur, Bayezid'i Semerkand'a götürmeyi planlıyordu. Ancak, Bayezid 8 Mart 1403'te Semerkand'a doğru yola çıkarken yolda öldü. Bayezid'in ölüm nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, intihar ettiği veya hastalıktan öldüğü iddia edilmektedir.

Timur, Bayezid'in ölümünden sonra onu Semerkand'da büyük bir mezara gömdürdü. Bayezid'in mezarı, Timur'un türbesinin yakınındadır.

Timur'un Bayezid'e karşı davranışları, tarihçiler tarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır. Bazı tarihçiler, Timur'un Bayezid'e karşı saygılı davrandığını ve onu bir hükümdar olarak kabul ettiğini savunmaktadır. Diğer tarihçiler ise, Timur'un Bayezid'i bir tehdit olarak gördüğünü ve onu kontrol altında tutmak için sert davrandığını savunmaktadır.