-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

KURU TEMİZLEME NEDİR NASIL YAPILIR

Kuru temizleme nedir nasıl yapılır,
 Kuru temizleme nedir nasıl yapılır,




Kuru temizleme nedir, nasıl yapılır, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen bir çözücü sıvı (solvent) kullanılarak yapılan yıkama işlemidir, bu işlem, giysinin bir çözücüyle temizlenmesi, ardından arındırma ve kurutma yoluyla kir parçacıklarının giysiden ayrılmasını içerir.

Kuru temizleme ne zaman tercih edilir:

Kuru temizleme işlemi, giysilerin su ile yıkanmasının mümkün olmadığı veya giysilerin zarar görebileceği durumlarda kullanılır, örneğin, yün, ipek ve deri gibi hassas kumaşlar kuru temizlemeye uygundur, ayrıca, yağ, mürekkep ve boya gibi lekeleri çıkarmak için kuru temizleme işlemi kullanılır.
Kuru temizleme işlemi, aşağıdaki aşamalardan oluşur:

  1. Giysilerin kabulü: Müşteri, giysilerini kuru temizleme salonuna götürür ve kabul formunu doldurur. Kabul formunda, giysilerin türü, kumaş türü ve üzerindeki lekeler belirtilir.
  2. Giysilerin sınıflandırılması: Kuru temizlemeci, giysileri türüne ve kumaş türüne göre sınıflandırır. Bu, giysilerin doğru şekilde yıkanmasını ve zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.
  3. Giysilerin temizlenmesi: Kuru temizlemeci, giysileri uygun bir çözücüde temizler, temizleme işlemi, giysilerin türüne ve üzerindeki lekelere göre değişir.
  4. Giysilerin durulaması: Temizleme işleminin ardından, giysiler temiz bir çözücüde durulanmaktadır, bu, giysilerden çözücü kalıntılarının giderilmesini sağlar.
  5. Giysilerin kurutulması: Temizleme ve durulama işleminin ardından, giysiler kurutulur, kurutucu, giysilerin şeklinin bozulmasını önlemek için çok düşük bir sıcaklıkta çalışır.
  6. Giysilerin ütülenmesi: Kurutmanın ardından, giysiler ütülenir, ütüleme işlemi, giysilerin düzgün bir şekilde durmasını sağlar.
  7. Giysilerin teslimatı: Kuru temizleme işleminin ardından, giysiler müşteriye teslim edilir.

Kuru temizlemenin tarihçesi:

Kuru temizlemenin tarihçesi, 1825 yılına kadar uzanır, bu tarihte, Fransız kimyager Jean-Baptiste Jolly, giysilerin temizlenmesi için bir çözücü olan kloroformu keşfeder, Jolly, kloroformu kullanarak yün bir ceket temizler ve işlemin başarılı olduğunu görür.

1850'lerde, Amerikalı kimyager James W. Redington, kloroformu daha güvenli bir çözücü olan tetrakloroetilen ile değiştirir, Tetrakloroetilen, günümüzde de kuru temizlemede yaygın olarak kullanılan bir çözücüdür.

Kuru temizleme, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında hızla popülerlik kazanır. Bu, insanların giysilerini temizlemek için daha güvenli ve etkili bir yol bulma arzusundan kaynaklanmaktadır.

Günümüzde, kuru temizleme, giysilerin temizlenmesi için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir, kuru temizleme, hassas kumaşların temizlenmesi ve yağ, mürekkep ve boya gibi lekeleri çıkarmak için idealdir.

Hassas kıyafetlerde Kuru temizleme nasıl yapılır:


Kaliteli kıyafetlerin yağını kirini elbiseyi bozmadan temizleyen sistemin adıdır kuru temizleme, gelişen teknoloji ile birlikte, kimyasal olmaktan çıkarak, yavaş yavaş organik materyaller ile temizlemenin önü açılmıştır.
Kütahya'da solvon k4 ile kuru temizleme hizmeti verilmeye başlanmıştır, organik kuru temizleme biraz pahalı olmakla beraber, sağlık her daim ön planda olmalıdır, ne yazık k, kuru temizleme işletmeleri organik temizlemeye dönerken, giysilerin kendileri kimyasallaşmaktadır.

Kuru temizleme nedir?

Türkiye'de ismi yanlış anlamlandırılır, kuru kuru bir şey temizlenmez,
Ancak fırça ile kıyafetin üzerindeki tozlar alınır.
Kuru temizleme solventleri mükemmel derecede yağ ve kir çözücüdür.
Lâkin su bazlı lekelerde ise etkisizdirler
Çay
Kola
Ayran vs. Gibi su muhteviyatı içeren lekelerde ise etkisizdirler Bu tür lekelerin kuru temizle makinasına girmeden lekelerinin çıkarılması gerekir.
Kuru temizleme hizmetindeki en büyük risk bu esnada oluşur.



Leke çıkarma makinası Muhtelif lekeler bu tür leke masalarında işlem görerek uygun çözücüler ile lekelere müdahale edilir
Buhar ile yumuşatılan lekeler, makinanın vakum sistemi ile kumaştan uzaklaştırılır
Farklı türdeki kumaşların çok farklı leke çözücüler kullanılarak lekenin çıkarılması esnasında kıyafetlerde işin ustası değilseniz deforme olma ihtimali vardır.
Son olarak ta lekeleri çıkarılmış, kuru temizleme makinasında kirlerinden arındırılmış ve ütüleme işlemi yapılmış kıyafetlere, form makinesinde şekil verilerek işlem tamamlanır.

Geri dönüşümden elde edilen kıyafetler


Çöpten kıyafet giyiyoruz, Günümüz tekstili artık giyim eşyalarında organik olan yün pamuk gibi materyalleri kullanmayı bırakmış, daha ucuz olduğu için çoğunlukla kimyasal dönüşüm ile elde edilen kumaşlara yönelmiştir.
Bugün giymekte olduğumuz çoğu dış kıyafetler geri dönüşüm ile elde edilen iplik demeyeyim ona çeşitli atık maddelerden elde edilmektedir.
Kısaca çöp giyiyor,
Çöpü sırtımızda taşıyoruz
Kimyasal yoldan üretilen çöp kıyafetlerin de leke çalışması da yapılamaz.

Kuru temizleme makinaları


Kuru temizleme makinaları oldukça teknoloji içeren konsept makinalardır
Her temizleme sonrası kimyasalı kaynatarak damıtır ve ilk günkü haline getirir
Yüksek miktarda enerji kullanır.
Temizleme, kurutma ve damıtma işlevi oldukça maliyetlidir.
Kuru temizleme bir çeşit kimyasal temizleme anlamında olup, çok farklı kimyasallar kullanılır
Geçmiş dönemlerde insan ve çevreye zararlı kimyasallar kullanılmış olup bu kimyasallar yavaş yavaş çoğu ülkede başta Avrupa olarak yasaklanarak yerini doğa dostu insan sağlığına zarar vermeyen organik temizleme kimyasallarına bırakmıştır.
 

Kuru temizleme hijyenik midir  


Kuru temizleme müşteri kıyafetleri hepsi tek makinada temizlenir
Devamlı kullanılan bir solvent ne kadar temiz olur sorusu akla gelebilir
Kuru temizleme çok komple bir sistemdir, bir yandan elbiseyi yağ ve kirden arındırırken, aynı anda makinanın kaynatma sistemleri devreye girerek, ilacı kaynatır, buharlaştırarak tekrar damıtır.
Ve dahi günümüzde silikon bazlı çevreci solventler kullanılmaya başlanmış olup, insan sağlığına ve çevreye hiçbir zararı yoktur
Misal solvon K4 gibi.
 
Bu tür kuru temizleme hizmeti veren firmalar zaten tabelalarında bunu açıkça belirtirler
Organik kuru temizleme kimyasalları oldukça pahalı ürünlerdir, bu nedenle bu firmaların fiyatları da diğerlerine göre değişiklik gösterir.
Türkiye de ise kuru temizleme sektöründe yasal bir düzenleme bugüne kadar yapılmamıştır
Belki bir gün devlet daha önemli işlerden bir fırsat bularak sektörü yasal olarak düzenleyecek kanunlar çıkarır ve haksız rekabeti önler.

Kuru temizleme fiyatları


Gerçek kuru temizleme sistemi kurmak oldukça pahalı bir yatırımdır
Lakin bazı işletmeler birkaç tane çamaşırı makinası ve bir ütü alarak, tabelalarına kuru temizleme yazıp haksız rekabete sebebiyet vermektedir.
Elbisede aşınma ve hasar genellikle bu tür işletmelerde olur
Maliyetleri daha düşük olduğu için fiyatları da daha aşağıya çekebilmektedirler.
Vatandaşın bu konuda bilinçli olması gerekirken, kuru temizlemenin ne olduğunu dahi bilmez, sadece fiyatlara bakar, bu da haksız rekabeti körükler.
 
Kuru temizleme mesleği zor bir meslektir
Kimi bilinçsiz müşteri temizlemeye getirdiği elbiseyi, mağazadan aldığı ilk gün gibi olacak zanneder
Kimi kötü niyetli müşterilerde vardır ki, amacı elbise tazmin ettirmektir
Kısaca zor bir meslektir.

  • Bir kuru temizleme ustası önce kumaşları tanır, Tekstil teknikeri
  • Kimyasalları tanır, kimya teknikeri
  • Kullandığı makinaları tanır, bakım işlerini yapar Elektrik ve makina teknikeri olur.

Kısaca zor ve meşakkatli bir hizmet sektörüdür
Ve mesleğin potansiyel müşterileri de beyaz yakalılardır.
Türkiye'de memur ve öğretmenlere getirilen kıyafet serbestisi sonucu, pazar daralmış olup, birçok kuru temizleme tesisi kapanmış ya da kapanmak üzeredir

SONUÇ

Sentetik kıyafetlerin çoğalması, takım elbise, yün palto gibi giysilerin artık rağbet görmemesi yüzünden Kuru temizleme mesleğine olan ilgi ve rağbet de her geçen gün azalmaktadır.

Ahmet Atam
1 yorum

1 yorum

Yorumlarda lütfen saygılı olun
  • Adsız
    Adsız
    19/6/22
    Fiyatların pahalı olmasından çok, Türkiye'de alım gücü düştü
    Reply