-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

DOMATESLER NEDEN LEZZETSİZ

Domatesler neden lezzetsiz
Domatesler neden lezzetsiz

Domateslerin neden lezzeti yok ülkemizde uzun zamandır domatesler çok lezzetsiz en azından bizim çarşıdan marketten aldığımız domatesler, gerçi bu konu sadece domatese ait değil salatalar bile ot tadında, aslında sebebi basit yediğimiz domateslerin çoğu hibrit.
Hibrit başka şeydir, GDO başka, her ikisi çoğu zaman karıştırılır, hibrit tohumun GDO ile bir ilişkisi yoktur, hibrit tohumdan üretilen sebzeden bir daha tohum alarak dikim yapamazsınız , gerçi sebzeler mutfağa gelene dek o kadar çok kimyasal ile haşır neşir oluyor ki,

Hibrit tohum nedir

Hibrit ismini verdiğimiz tohum, aynı tür ürünlerin, farklı ırklarının, birbiriyle döllenmesiyle elde edile tohumdur. 
Yani en basit şekilde şöyle anlatabilirim.
Farz edelim ki  sizin boyunuz 1.80, sarışın, mavi gözlüsünüz ve doğacak çocuğunuzun da uzun boylu sarışın renkli gözlü olmasını istiyorsunuz. 
Peki bunu garanti altına almak için ne yapmanız gerekiyor. 
Sizin de kendinize uzun boylu, sarışın ve renkli gözlü bir eş seçmeniz gerekiyor. 
Yetmiyor aynı şekilde eşinizin ailesi genetik geçmişi de sarışın, renkli gözlü ve uzun boylu olmalı. 
Ya da siyahi ama renkli gözlü bir melez kişi elde etmek istiyorsanız. 
O  vakit renkli gözlü beyaz birisiyle, siyahi birisini eşleştiriyorsunuz. 
Doğan çocuğunuz sizin istediğiniz özelliğe sahip olmadı mı? 
Bu sefer de genetik verilerinden yola çıkarak o çocuğu da, yine renkli gözlü biriyle eşleştiriyorsunuz. 
Yine mi olmadı.
 Bu defa torunlar da aynı şeyi deniyorsunuz. 
Ta ki istenilen sonuç elde edene kadar.

İşte hibrit tohumlar da bu mantıkla üretiliyor. 
Yani, istenilen özellikte ürünler elde edene kadar.
Kısaca ürünler birbirleriyle dölleniyor ve ortaya sonuç çıkıyor. 
Elbette ki  çok uzun bir süreç ve sağlam bir arge çalışması ve yatırımını da gerektiriyor. 
Özünde ürünün genetiği değişmiyor. 
Sadece istenilen sonuca ulaşacak genler birbiriyle çiftleştiriliyor.

Domatesler hibrit oldukları için mi bu kadar lezzetsizler?

Buna tamamen "evet, bu yüzden" diyemeyiz. 
Hibrit tohum talebe göre üretilir. 
Misal , farklı ülke halklarının pazarlarında talep edilen çok farklı domates çeşitleri vardır.
Bu sebeple de de sayısız farklı domates çeşidi vardır. 
  • Kimisi küçük, kalın kabuklu .
  • Kimisi büyük ince kabuklu,.
  • Kimi sert, kimi çekirdeksiz.
  • Kimi sulu, kimi etli.
  • Kimi kırmızı renkli, kimi pembe renkte. .
İlaveten o coğrafyanın iklimine, bitki hastalıklarına dayanımı gibi faktörlere göre değişir. 
Sayısız  domates çeşitleri, satılacağı o coğrafyanın talebine göre üretilir ve oralara satılır.
Türkiye'de ise genel olarak çiftçi, tüccar ve pazarın isteği.
İnce kabuklu olması.
Ürün verimliliğinin yüksek olması, hastalıklara dayanıklı olmasıdır. 
Anlayacağınız bizim ülkemizde tarım maliyetleri çok yüksek olduğu için iç piyasaya sürülecek ürünün, hastalık dayanımının olması ve verimin yüksek olması önceliklidir. 
Daha sonra domatesin etli olması, kabuğunun ince olması, lezzetli olması ve kırmızı olması gibi koşullar gelir.
Hani ne demiştik hibrit örneği verirken.
Sizi isteğiniz doğrultusunda ve renkli gözlü çocuk elde edene kadar, eşleştirme ve eliminasyon devam ediyordu. 
Anne babadan, çocuğa.
Çocuktan toruna.
Hatta torunun çocuğuna kadar .
İstediğimizi elde edene kadar çiftleştiriyorduk. 
İşte domateste de durum bu. 

Organik domates pahalı mı 

Eğer ki lezzetli bir domates istiyorsak domateste istediğimizi elde edene kadar birçok eşleşmeden geçmeli.
Önce ince kabuklu domates elde edilmeli.
  • Sonra etli.
  • Sonra sulu.
  • Sonra kırmızı.
  • Sonra kokulu.
  • Sonra az çekirdekli.
  • Sonra lezzetli.
Ve dahi daha az su isteyen, sonra hastalığa karşı dayanıklı, sonra az gübre isteyen ve en sonunda da yüksek verimli olmalı ki çiftçi kâr edebilsin. 
Tüm bunların hepsi de maliyet demektir. 
Dolayısıyla elde edilmek istenen sonuçta varyeteler arttıkça.
Maliyetlerde yukarı oranda artar.
Türkiye'de zaten tarım maliyetleri iç pazar için oldukça yüksek olduğundan.
Türk Çiftçisi de en az maliyetle en yüksek verimi elde etmek istemektedir. 
Bu sebeple de, hastalığa dayanıklı (az tarım ilacı kullanmak için) ve yüksek verimli olan ve fiyatı da uygun olan tohumları tercih etmektedir. 
Durum böyle olunca çiftçinin önceliği, kâr olduğunda da, tüketicinin istekleri maalesef geri planda kalmaktadır.

Lezzetli domates nasıl üretilir

Peki bizim istediğimiz gibi domates üretilemez mi?
Elbette elde edilir ata tohumu denilen, eski çocukluğumuzda yediğimiz o domatesler üretilemez mi?
Üretilir üretilmesine ama .
Bu üretimin masrafları ve maliyeti çok fazla olduğu için pazarda normal fiyatın üstünde satılır. 
Gençler bilmez de çocukluğumuzun o domatesleri karpuzları yani ata tohumu ile elde edilen ürünlerde verim, hibrit tohuma göre çok düşük kalmaktadır. 
Bu nedenle de çiftçi tercih etmemektedir. 
Tercih etse de sıradan vatandaş maalesef alamamaktadır.
Öncelikle yapılması gereken şey ülkede tarım politikalarının kökten gözden geçirilmesi ve önce ham madde üretimine ağırlık verilmesi gerekmektedir. 

Gerek tohumda gerek fidanda da biz bugün yerli bu topraklarda yüzyıllardır var olan mahsulleri ıslah etmek yerine gidip dışarıdan tohum alıyoruz. 
Türkiye'de yerli tohum üretimi yapan firmalara ise sıfır destek olduğundan maalesef gelişimde çok yavaş ilerliyor. 
Bizim ata tohum dediğimiz tohumlarda toprağa ekildiğinde verim düşük kaldığı yani islah da edilmediği için tercih edilmiyor.
Tüm kapılar yine bilime çıkıyor. 
Maalesef bizler evrim teorisini maymundan gelmedik.
Benim atam maymun değil vs. boyutunda tartışırken .
Adamlar çok uzun yıllar önce evrimin mantığını kavramış .
  • Ve hayvancılıkta en verimli.
  • En etli.
  • En sağlıklı hayvanları çiftleştirerek kendi cinsini yaratmış. 
Tohum ıslahında da yine aynı şekilde, en iyileri eşleştirerek en iyi ürün nasıl yetiştirilere kafa yormuş adamlar.
Ya biz ise sadece ana maddeyi alıp, ekip büyütmüş Allaha havale etmişiz.. 
Şimdilerde ise  Konya kadar Hollanda tarıma hükmediyor diye goy goy yaparız.
Uzun bir yazı oldu, farkındayım. 
Ne yazık ki bu gün yediğimiz domateslerin lezzetsiz olması bu yüzden. 
Biz Türkler kendi ata tohumlarımızı ıslah etmediğimiz için damağımıza uygun domatesler, verim olarak düşük kalıyor ve ya üretilmiyor ya da üretildiğinde pazar fiyatının üstünde oluyor. 
Daha lezzetli ve daha damağımıza uygun olan, ithal tohumlar ise yüksek fiyatlı olduğu için maalesef satılamıyor. 
Satılsa dahi çok az üretiliyor ve elde edilen domatesin de fiyatı yüksek oluyor.

Ne yapsın  çiftçi de kâr etmek ve yüksek verim elde etmek için bu yediğimiz lezzetsiz domatesleri üretiyor. 
Çünkü çiftçinin önceliği verimden para kazanmak. 
Ne yapılıyor en yüksek verimi veren çeşitler, tadına bakılmaksızın tercih ediliyor. 
Bizimde  paramız sadece buna yettiği için bunu yiyoruz. 
Manavlarda  kilosu 30 /40 liraya satılan domatesler de var. 
Ama bizler onları alamıyoruz.
Dolayısıyla o ürünler de ihracata gidiyor. 
Kendi domatesimizi elin oğlu yiyor.

Bizi bu lezzetsiz hibrit sebzelere  mahkum edenler utansın diyeceğim de .
Utanacaklarını sanmıyorum. 
Zira kendileri sebzenin, meyvenin en iyisini yiyor.


Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun