-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Kapıda moratoryum ve konsalidasyon var

Türkiye moratoryum ilan etmek zorunda kalır mı?
Türkiye moratoryum ilan etmek zorunda kalır mı?

Türkiye moratoryum ilan etmek zorunda kalır mı?, Moratoryum, borçlanıcının ödeme gücünü kaybetmesi nedeniyle borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyeceğini ilan etmesi işlemidir. 

MORATORYUM NEDİR

Moratoryum, iflasların önlenmesi maksadıyla yapılır ve şartları özel kanunla belirtilir. Moratoryum bir ülkenin dış borçlarıyla ilgili olabileceği gibi, ülke içinde belirli bir grubun borçları üzerinde de yapılabilir. Moratoryum sonucu, mevcut borçlar ertelenir ve uzun vadeli bir ödeme planına bağlanır.

Moratoryumun tarihsel örnekleri vardır, birinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'de kısmi bir moratoryum ilan edilmişti. Osmanlı İmparatorluğu 1875'te ve Türkiye Cumhuriyeti 1958'de ve 1978'de dış borçlarla ilgili olarak moratoryum ilan etmişti . Moratoryumun avantajı borçlulara ekonomik nefes alma imkanı sağlamasıdır. Dezavantajı ise alacaklıların güvenini sarsması ve uluslararası piyasalarda kredi bulmanın zorlaşmasıdır.

Türkiye seçimlerden sonra moratoryum ilan etmek zorunda kalır mı?

Türkiye seçimlerden sonra moratoryum ilan etmek zorunda kalır mı sorusu, ülkenin ekonomik durumu ve dış borçları ile ilgili bir sorudur. Moratoryum, borçlanıcının ödeme gücünü kaybetmesi nedeniyle borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyeceğini ilan etmesi ve borçların yeniden yapılandırılması işlemidir . 

Moratoryum ilan edilmesi durumunda var olan borçlar silinmezler, faiz oranları tekrar belirlenir ve borç vadesi uzatılır . 

Moratoryum genellikle ani krizlerden dolayı veya doğal afetler gibi zorunlu durumlarda ilan edilir .

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde iki kez moratoryum ilan etmiştir. İlki 1875 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde dış borçların ödenememesi üzerine gerçekleşmiş ve Duyun-u Umumiye İdaresi kurulmuştur. İkincisi ise 1958 yılında Türkiye Cumhuriyeti döneminde dış borçların ödenememesi nedeniyle yapılmıştır. Bu iki örnek de Türkiye'nin moratoryum ilan etmesinin ciddi sonuçları olduğunu göstermektedir.

Türkiye'nin şu anki ekonomik durumu ve dış borçları hakkında kesin bir yargıya varmak zor olsa da, moratoryum ilan etmenin son çare olduğu söylenebilir. Moratoryum ilan etmek, ülkenin uluslararası kredi notunu ve prestijini düşürür, yatırımcı güvenini azaltır ve ekonomik krizi derinleştirir. 

Bu nedenle Türkiye'nin seçimlerden sonra moratoryum ilan etmek zorunda kalacağı iddiası spekülatif bir iddiadır. Türkiye'nin ekonomik sorunlarını çözmek için daha farklı politikalar izlemesi ve alacaklılarla anlaşması daha olası bir senaryodur.

Bu güne kadar moratoryum ilan eden devletler hangileri

Moratoryum, borçlanıcının, ödeme gücünü kaybetmesi nedeniyle borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyeceğini ilân etmesi ve borçların yeniden yapılandırılması işlemidir. Moratoryum bir ülkenin dış borçlarıyla ilgili olabileceği gibi ülke içinde belirli bir grubun borçları üzerinde de yapılabilir. Moratoryum ilan eden devletler arasında .

Peru, Pakistan, İtalya, Brezilya, Yunanistan, Meksika, Rusya, Arjantin, Ekvador, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler bulunmaktadır. 

Ülkemizde ise ilk moratoryum ilanı Osmanlı Döneminde olmuştur. Dış borçlarla alakalı 1875 senesinde moratoryum ilân edilmiş ve 1881'de Duyun-i Umumi idaresi kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti de 1958'de moratoryum ilân etmiştir. Moratoryum ilan etmek devletin mali anlamda güç durumda bulunduğu dönemlerde yeni bir anlaşma yapmak suretiyle borcun ödeme şekli ve süresini yeni esaslara bağlaması anlamına gelir. 

Moratoryumda borç ortadan kalkmamakta, ödemeler ertelenmekte, faiz oranları yeniden belirlenmekte, belli durumlarda borcun kısmen silinmesi söz konusu olabilmektedir.

Moratoryum ilan etmenin fayda ve zararları nelerdir?

Moratoryum, borçlu olan bir kişi ya da kurumun borçlarını ödeyemeyeceğini ilan etmesi ve alacaklı ile yeniden yapılandırma anlaşması yapmasıdır. Moratoryum ilan etmenin faydaları şunlardır:

- Borçlu, ödeme güçlüğü çektiği durumlarda alacaklıya karşı bir müzakere imkanı elde eder.

- Borçlu, borcunun vadesini uzatabilir, faiz oranını düşürebilir ya da borcun bir kısmının silinmesini talep edebilir.

- Borçlu, gereksiz harcamaları azaltarak maliyetleri karşılamaya odaklanabilir.

- Borçlu, olağanüstü durumlarda (doğal afet, savaş, kriz vb.) borcunu ödemek için zaman kazanabilir.

Moratoryum ilan etmenin zararları ise şunlardır:

- Borçlu, moratoryum ilan ettiği için kredi notu düşer ve yeni borçlanma imkanı azalır.

- Borçlu, alacaklı ile anlaşamazsa borcunu tamamen ödemek zorunda kalabilir.

- Borçlu, moratoryum ilan ettiği için uluslararası piyasalarda güven kaybeder ve yatırım çekemez.

- Borçlu, moratoryum ilan ettiği için iç piyasada da ekonomik durgunluk yaşayabilir.

Moratoryum ilan etmek ciddi bir karardır ve iyi değerlendirilmesi gerekir.  

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun