KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

EKONOMİNİN ÇÖKÜŞÜ ÜLKENİN KURTULUŞU

Türkiye ekonomisinin durumu, Kitlenmiş ve yozlaşmış bir siyaset ile değişim ve dönüşüm imkansızdır, Vahşi kapitalizm temellerinden sallanmaktadır
Türkiye ekonomisinin durumu
Türkiye ekonomisinin durumu


Eski bir binayı ne kadar restore ederseniz edin, yine eskidir, temelleri çürümüş bir binayı ayakta tutmaya çalışmak sadece kaynak israfıdır, gelecek nesillere enkaz bırakmaktır, yıkın, yenisini yapın, gelecek nesilleri kurtarın.

Türkiye ekonomisinin durumu

Bu yazıda makaleyi rakamlara boğmayacağım, Türkiye ekonomisi ucube bir ekonomi haline gelmiştir, vergi sistemi adil değildir ve sabit gelirlilerin üzerine yığılmıştır, gelirlerden alınması gereken vergi, harcama kalemlerinin üzerine KDV ve ÖTV olarak bindirilerek, gelir adaleti yoksul kesimler üzerine bindirilmiştir.
Özkaynaklarının menkul ve gayri menkullere aktaran şirketler kredi ile ayakta tutulmaya çalışarak bünyeleri zayıflatılmış zombi haline gelmişlerdir, batacak olanların yükü vatandaşa, yurt dışına kaçırdıkları öz kaynaklar ise kendilerine ikbaldir.

Her kesime farklı istisnalar uygulanmış, 5 Milyon aileye, ücretlerin iyileştirilmesi, ya da iş imkânı sağlanması gerekirken sakada ekonomisine geçilerek sosyal destek adı altında kaynak aktarılmak sureti ile mevcut iktidara yandaş haline getirilmiştir.

Gelir adaleti ortadan kalkmış, benzer işlerde dahi ücretlerde uçurum oluşmuş, sosyal güvenlik sistemi üç başlı, her şeyi yutan bir ejderhaya dönüşmüştür.
Gelir paylaşımındaki adaletsizlik beraberinde ahlaki çöküntü ve yozlaşmayı getirmiştir

Şirketlerin kazançları dernek ve vakıflara bağış yapıldığında vergi istisnası uygulanmaktadır ki, bu tür vakıf ve dernekler ya yandaşların kurduğu dernekler ya da tarikat ve cemaatlerin oluşturduğu vakıflardır.

Üst gelir gurubu, ülke insanlarının emeği alın teri ve ülke kaynaklarını kullanarak elde ettikleri servetleri el konabilir korkusu ile yurt dışına kaçırmaktadırlar.


Türkiye ekonomisi temellerine kadar çürümüştür, hiçbir makyaj ile kurtarılabilir bir durumu yoktur, sağlam temeller üzerine yeniden inşa edilmesi gerekir.


Uzun süredir bulanık suda yaşamaya alışmış Türk halkı berrak suyu yandaş kanallar vasıtası ile bir öcü olarak görmektedir artık, yaşadığı tüm olumsuzlukları dış güçlere bağlamış, istikrar söylemi ile mevcut bulanık suda önünü görmekten uzak yaşamaktadır, vatandaşlar kutuplaştırılmış, diyaloglar monoloğa dönmüş durumdadır

Kitlenmiş ve yozlaşmış bir siyaset ile değişim ve dönüşüm imkansızdır


Bu ekonomik yapının köklerinden yıkılarak yeniden inşa edilmesi gerekir ki, pansuman tedbirleri ile hiç mümkün değildir.
Türkiye'nin ekonomik olarak bir kusursuz fırtına sonucu mevcut ekonomik sistemin yıkılarak yeniden inşa edilmesinden başka bir kurtuluşu yoktur, hiçbir liderin elinde sihirli değnek yoktur, sıkıntı kişilerden daha ziyade mevcut sistemdedir.
Tamirat ile değil yeniden inşa edilme vaktidir.

Vahşi kapitalizm temellerinden sallanmaktadır


Kusursuz fırtına kapıdadır, kim bilir, belki de bu kusursuz fırtına Türkiye'nin yeniden ayağa kalkmasına vesile olur.

Gelmekte olan bu kusursuz fırtınada ülke geleceği için elzem olan hiçbir şirketin batmasına izin verilmemeli, devlet hazinesinden kaynak aktarılarak ortaklılık yapısı Çin'de uygulandığına benzer bir şekilde kamu ile ortak hale getirilmelidir.

Ülke ekonomisini bu duruma getirenler siyasi ve ekonomik olarak bedel ödemelidir.
Yok öyle

Yedik içtik Allah artısın, sofrayı kuran kaldırsın

Yaşanması muhtemel bu kusursuz fırtına yeni liderler ve olanaklar sağlayabilir, Türkiye milli kurtuluş savaşından sonra vereceği bir ekonomik kurtuluş savaşı ile yeni ufuklara yelken açabilir.
Yozlaşan Osmanlının çöküşü nasıl yeni bir Türkiye ye siyaseten imkân sağladı ise;
Türkiye'nin çökecek olan ucube ekonomik sistemi de yeni ufuklar açacaktır.
Çöküş, kurtuluşa kapı açabilir.

Ahmet Atam