KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

SEÇİMLERİ KAYBEDEN ERDOĞAN İKTİDARI DEVREDER Mİ

Erdoğan iktidarı devreder mi, Erdoğan'ın iktidarı devretmeye direnmesi halinde neler olur
Erdoğan iktidarı devreder mi
Erdoğan iktidarı devreder mi 


Türkiye'de 2023 yılında yapılması planlanan genel seçimler yaklaşırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarını koruyup koruyamayacağı, kaybederse iktidarı devredip devretmeyeceği merak ediliyor.

Erdoğan iktidarı devreder mi


Erdoğan, 2002 yılından beri ülkeyi yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kurucu lideri ve 2014 yılından beri de cumhurbaşkanı olarak görev yapıyor. 
Ancak son yıllarda ekonomik kriz, insan hakları ihlalleri, yolsuzluk iddiaları ve dış politikadaki sorunlar nedeniyle Erdoğan'ın popülaritesi azaldı. 
Özellikle gençler, kadınlar, Kürtler ve muhalif kesimler Erdoğan'ın otoriterleşmesinden ve demokrasinin erozyonundan rahatsız.

Erdoğan'ın karşısında ise muhalefet partileri birleşerek Millet İttifakı adlı bir seçim bloğu oluşturdular. 
Millet İttifakı, Erdoğan'ın değiştirdiği başkanlık sistemini kaldırarak parlamenter sisteme geri dönmeyi, yargı bağımsızlığını sağlamayı, ifade özgürlüğünü güvence altına almayı ve ekonomiyi canlandırmayı vaat ediyor. 
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ise Kemal Kılçdaroğlu

Son anketlere göre Erdoğan'ın partisi AKP ile müttefiki Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın oy oranı %40 civarında seyrediyor. 
Millet İttifakı ise %35-45 arasında bir oy oranına sahip. 

Bu durumda seçimlerin ikinci tura kalması ve Erdoğan'ın iktidarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalması olası bir senaryo.


Erdoğan'ın seçimleri kaybetmesi halinde iktidarı devretmeye hazır olup olmadığı ise tartışmalı bir konu. 


Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda seçim sonuçlarına saygı duyacağını ve demokratik kurallara uyacağını belirtmişti. 
Ancak bazı siyasi analistler ve muhalifler Erdoğan'ın iktidarı bırakmak istemeyeceğini ve seçim sonuçlarını manipüle etmeye veya iptal ettirmeye çalışabileceğini öne sürüyorlar. Erdoğan'ın geçmişte yaptığı bazı hamleler de bu endişeleri artırıyor. 

Örneğin 2017 yılında yapılan anayasa referandumunda hile yapıldığı iddiaları ortaya atılmıştı. 2019 yılında ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybeden AKP'nin itirazları üzerine seçim yenilenmişti.


Erdoğan'ın iktidarı devretmeye direnmesi halinde neler olur


- Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarı tehlikeye girer. 
Deprem sonrası yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon, Erdoğan'ın popülaritesini düşürürken, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları iktidarın değişmesi için baskı yapabilir.

- Türkiye'nin demokratikleşme süreci geriye gider. 
Erdoğan, 2017'de yürürlüğe giren başkanlık sistemi ile tek adam rejimi kurmuş ve kurumsal denge ve denetim mekanizmalarını zayıflatmıştır. 
Erdoğan'ın iktidarı bırakmamak için daha fazla otoriterleşmesi ve muhalifleri sindirmesi mümkündür.
Tek adamın bir gecede muhaliflerini vatan hainliği ya da Fetö'cülük ile suçlayarak göz altına aldırması bile elindeki yetkilerle mümkündür 

- Türkiye'nin uluslararası ilişkileri bozulur. 
Erdoğan, dış politikada da tek başına karar veren bir lider olarak görülmektedir. 
Erdoğan'ın iktidarda kalması, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini, NATO üyeliğini ve bölgesel komşularıyla ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.

Makalenin yazarı olarak iki yıldır savunduğum bir fikri tekrarlayayım.
Erdoğan kazanamayacağı bir seçimi yaptırmaz.
Lakin Türkiye nasıl bir geleceğe yelken açar bugünden bilinmez.