Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

NİHİLİZM NEDİR

Nihilizm
Nihilizm

Nihilizm nedir, Nihilizm, Latince "hiç" anlamına gelen nihil kelimesinden türemiş bir felsefi terimdir. Nihilizm, her şeyin anlamsız ve değersiz olduğunu, hiçbir gerçek bilginin veya ahlaki ilkenin olmadığını iddia eden bir görüştür. 

Nihilizm

Nihilizm, 19. yüzyılda Rusya'da ortaya çıkmış ve toplumun geleneksel değerlerine, kurumlarına ve otoritelerine karşı çıkmıştır. Nihilistler, Tanrı'nın varlığını, insanın özgür iradesini, tarihin ilerlemesini ve mutluluğunu reddederler. Nihilizm, bilgi felsefesi, varlık felsefesi ve değerler felsefesi alanlarında farklı biçimlerde ele alınmıştır. 

Nihilizmin etkilediği düşünürler arasında Nietzsche, Schopenhauer, Camus, Sartre ve Stirner sayılabilir.

Ünlü nihilist Türkler arasında kimleri sayabiliriz? 


Nihilizm, her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi bir görüştür. Nihilistler, Tanrı'nın varlığını, iradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlakı ve tarihin mutlu sonunu reddederler. 
Türk edebiyatında nihilizmin izlerini taşıyan bazı yazarlar şunlardır:

- Neyzen Tevfik: Türk şiirinin önemli isimlerinden biri olan Neyzen Tevfik, hayatı boyunca toplumun kurallarına ve değerlerine karşı çıkmıştır. 
Şiirlerinde din, ahlak, siyaset ve sanat gibi konuları eleştirmiş, varoluşsal sorgulamalar yapmıştır. 
Örneğin "Ben Neyim?" adlı şiirinde şöyle der:

Ben neyim? Bir hiçim! Bir hiçim! Bir hiçim!
Bir hiçten gelip bir hiçe giden bir hiçim!

- Turgut Uyar: Garip akımının kurucularından olan Turgut Uyar, şiirlerinde bireysel ve toplumsal sorunlara değinmiştir. Şiirlerinde zaman, mekan, ölüm ve yalnızlık gibi kavramları sıkça işlemiştir. 
Nihilist bir bakış açısıyla hayatın anlamsızlığını ve boşluğunu vurgulamıştır. 
Örneğin "Acıyor" adlı şiirinin sonunda şöyle der:

Eylül toparlandı gitti işte
Ekim filan da gider bu gidişle
Tarihe gömülen koca koca adamlar
Birer ikişer söner gider

- Jean Paul Sartre: Fransız filozof ve yazar olan Jean Paul Sartre, Türk edebiyatına da etki etmiş bir nihilisttir. 
Varoluşçuluk akımının öncülerinden olan Sartre, insanın özgür olduğunu ancak bu özgürlüğün bir sorumluluk getirdiğini savunmuştur. 
İnsanın kendini yarattığını ve hayatının anlamını kendisinin belirlediğini ileri sürmüştür. 
Türk yazarlar arasında Sait Faik Abasıyanık, Oğuz Atay, Adalet Ağaoğlu gibi isimler Sartre'ın etkisinde kalmışlardır.

Optimistik nihilizm

Hayatın anlamdan ve değerden yoksun olduğunu kabul eden, ancak bunun karşısında umutsuzluğa kapılmayan, aksine kendi anlamını ve değerini yaratan bir felsefi yaklaşımdır. Optimistik nihilistler, hayatın kendilerine sunduğu olanakları değerlendirir, yaşamın güzelliklerini keşfeder ve tadını çıkarır. 

Optimistik nihilistler, hayatın bir amacı olmadığını düşünür, ancak bu onları engellemez; tam tersine, kendi amaçlarını belirler ve onlara ulaşmak için çabalar. Optimistik nihilistler, evrensel bir ahlakın olmadığını savunur, ancak bu onları kötü yapmaz; yine de, kendi ahlaki ilkelerini oluşturur ve başkalarına saygılı davranır. 

Optimistik nihilistler, nihilizmi aşmak için sanat, bilim, felsefe gibi alanlara ilgi duyar ve kendilerini geliştirir. Optimistik nihilistler, hayatın anlamsız olduğunu söylemenin anlamsızlığı olduğunu fark eder ve hayatı olduğu gibi kabul eder.  


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Hollywood Movies