-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Kütahya konakları defterdar konağı

Kütahya konakları
Kütahya konakları defterdar konağı


Kütahya konakları arasında yer alan Defter Zade Konağı, halk arasında Defterdar Konağı olarak bilinir ve muhtemelen 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Aile içinde 'yukarı ev' olarak adlandırılan bu yapı, 1897 doğumlu Mehmet Hamdi Çelebi'nin annesi Seyyare Hanım'ın kızlık evi olarak bilinmektedir, Günümüzde Göveççi Süleyman adlı bir işletmeci tarafından Kütahya'nın mahalli yemeklerini satan bir restaurant olarak hizmet vermektedir.

Kütahya tarihi konakları, Defterzade konağı:


Sultan bağı deresinin üzeri sonradan kapatılmıştır ve önünden akar; yolun zamanla yükseltilmesi nedeniyle konak bugün çukurda kalmış bir görünüm kazanmıştır.
Girişi haremlik ve selamlık olarak düzenlenmiş, asma katı ve üst katı dahil olmak üzere üç katlıdır.
Ahşap iskelet ve kerpiç dolgu ile inşa edilen duvarlar, özellikle cephe ve yan duvarlar oldukça kalındır; sokak cephesi ise kesme taş kaplama ile dışa vurulmuştur.

Defterzade konağı mimari özellikleri;


Üst katın kerpiç duvarları daha ince, iç ve ara bölümlerde ahşap çatılar arasında çıtalı kerpiç dolgular bulunmaktadır. Duvarlar kireç sıvasıyla güçlendirilmiştir. Sofanın bahçe tarafındaki direkli bölümü ve cephedeki şahnişin korkulukları, ahşap üst kısımları kafes ve camla kaplıdır. Merdivenler ve döşemeler ahşaptan yapılmış, çatı alaturka kiremit ile kaplanmıştır. Saçaklar geniş bırakılmıştır. Selamlığa bitişik olan harem kısmı da üç katlıdır ve malzeme ile inşaat tarzı olarak selamlıkla aynı özellikleri gösterir. Her iki bölümde de sokak üstü üst kat odaları, eli böğründe desteklerle güçlendirilmiş ve kapalı çıkma şeklindedir. Binaya selamlık kapısından girildiğinde, sıkıştırılmış toprak zeminli avludan başlayarak, arka bahçede bulunan asma kat merdiven sahanlığına ve geniş bahçenin meyili sebebiyle iki set merdivenle inilmektedir.

Bu kat, avluya açılan ahır, samanlık ve tuvaleti içeriyor. Asma kata çıkan merdivenin başında abdest alınan yer ve üç basamakla çıkılan oturma alanı bulunmaktadır. Asma katta, biri bahçeye diğeri ön cepheye bakan, ocaklı, dolaplı ve ahşap süslemeli iki oda mevcuttur. Sofanın sokak cephesindeki pencere kafesi dışa bombeli olup, sokak kapısını görmektedir.

Üst kattaki bahçe cephesindeki odanın konsolu üç ahşap direkle destekleniyor. Bahçeye bakan sofada her köşede iki basamakla çıkılan bir köşk bulunmaktadır. Sofanın bahçe tarafı camlı ve örtülüdür; bu katta ayrıca Sokak Cephesi'nde iki, arka cephede ise bir olmak üzere toplam üç oda yer almaktadır.
Sokak Cephesi'nde, iki oda arasında sokağa taşan bir şahnişin arkasında tuvalet ve abdest alma yeri bulunmaktadır. Ana odanın girişi, bir basamakla ayrılmış döşeme şeklindedir. Oda duvarları ve tavanlarında, ocak alınlıklarında malakari süslemeler yer almaktadır. Selamlık ile bitişik olan Harem bölümü de üç katlıdır ve malzeme ve yapı olarak birbirinden farklı değildir.

Avluda bir depo ve bahçeye açılan bir kapı bulunmaktadır. Depodan ahşap bir merdivenle çıkılan asmakatta, biri ahşap ve yağlı boya süslemeli, diğeri daha sade ve tuğla ile inşa edilmiş iki oda mevcuttur. Ahşap merdivenle ulaşılan üst katta ise, sofa ve cilalanmış ahşap süslemelere sahip bir oda bulunmaktadır.

Her iki bölümdeki sokak cepheli üst kat odalar, eli böğründe desteklerle güçlendirilmiş kapalı bir çıkıntı şeklindedir. Restorasyon sonrası kısa bir süre özel sektöre Kütahya ev yemeklerinin tanıtımı amacıyla kiralanmış, ancak kısa süre sonra kapanmıştır. Bugün, zamanla mücadele ederek ayakta kalmaya çalışan kültürel bir mirasımızdır.

kaynak : Doğan Kara Ağaoğlu Yaşadığım Kütahya

Defter zade konağına nasıl gidilir.

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun